«Άλλος χρωστάει, και άλλος θα πληρώσει τελικά…»

Αν αποφασισθεί οριζόντιο και γενικευμένο κούρεμα των δανείων, αυτό θα είναι άδικο και εις βάρος όσων δεν έχουν τέτοιες υποχρεώσεις ή τις εκπληρώνουν με συνέπεια, επισημαίνεται σε ειδικό ένθετο στην μελέτη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), με θέμα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το 2011 και 2012.

Μία τέτοια επιλογή θα οδηγούσε σε στεβλή ανακατανομή εισοδήματος, σε νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού και θα υπονόμευε τα συναλλακτικά ήθη, με τον τελικό «λογαριασμό» να πηγαίνει σε όσους δεν έχουν καμία ευθύνη, τονίζεται.

Ταυτόχρονα, σημειώνεται πως μια τέτοια απόφαση θα συνεπαγόταν ισόποσες ζημίες στους ισολογισμούς των τραπεζών και κατά συνέπεια περαιτέρω μείωση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, με ζημία για τους μετόχους τους.

«Οι ανωτέρω ζημίες θα έπρεπε να καλυφθούν κυρίως μέσω μιας νέας ανακεφαλαιοποίησής τους με ποσά που θα έπρεπε να αναζητηθούν στους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ», αναφέρει η ΕΕΤ.

Μάλιστα, το τελικό κόστος αποπληρωμής των νέων αυτών κεφαλαίων θα έπρεπε να το αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή για μια ακόμα φορά ο συνεπής Έλληνας φορολογούμενος με συνεπαγόμενη επιπλέον αύξηση του δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΕΤ ο συνολικός αριθμός ρυθμισμένων δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών) υπερβαίνει τις 800.000, εκ των οποίων τα μισά αφορούν καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Γνώμονα των ρυθμίσεων αυτών αποτελούν, αφενός μεν, η κοινωνικά δικαιολογημένη ανάγκη διευκόλυνσης των δανειοληπτών και αφετέρου η διασφάλιση των συμφερόντων των καταθετών, που στηρίζουν με το υστέρημά τους τη χορήγηση δανείων.

troktiko.eu

4 σχόλια σχετικά με το “«Άλλος χρωστάει, και άλλος θα πληρώσει τελικά…»”

  1. Μπα, ενώ τώρα που πληρώνουμε όλοι για να μην φαλιρίσουν οι τράπεζες είναι καλά; Εγώ δεν έχω καταθέσεις, τι με νοιάζει αν φαλιρίσουν οι τράπεζες και χάσει τις καταθέσεις του ο γείτονας, με αυτή τη λογική;

  2. ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΕΣΩΣΑΤΕ 233ΔΙΣ ΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΣΕΠΩΣΑΤΕ  ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΣΑΤΕ ΕΛΕΕΙΝΑ ΚΑΙ ΤΡΙΣΑΘΛΙΑ ΟΝΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ; ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΛΙΟΜΑΓΑΖΑ ΣΑΣ ΜΕΙΩΣΑΤΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ  ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΤΙΣ ΔΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΣΡΑΞΑΤΕ ΜΑΣ ΓΕΜΙΣΑΤΕ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΠΟΠΟΥ ΗΔΗ ΕΙΣΠΡΑΞΑΤΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΑΣ. ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΤΗΣ ΑΝ ΠΕΣΑΤΕ ΕΞΩ ΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΗΝ.ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΕΜΑ .ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΨΕΤΕ ΤΑ ΧΡΕΗ; ΚΑΙ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΤΑ 233ΔΙΣ; Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΘΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΤΕ ΕΙΝΑΙ 500000Ε. ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ; ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ;

  3. Στοιχεια διαφανειας της διαδρομης των 233 δις που πηρανε οι τραπεζες απο ΕΚΤ με εγγυησεις δημοσιου εδω και τωρα.
    Ο ελληνικος λαος ειναι εγγυητης αυτων των χρηματων και δικαιουται να ξερει επακριβως πως τα διαχειριστηκαν οι τραπεζες με καθε λεπτομερεια.
    Επισης, στοιχεια διαφανειας του δημοσιου χρεους εδω και τωρα.

  4. ΣΤΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΕΞΩΔΙΚΑ ΠΟΥ ΣΤΕΙΛΑΜΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΣΕ 25 ΗΜΕΡΕΣ ΝΑ ΔΩΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ ΑΝ ΟΧΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΓΩΓΗ ΜΕ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ.ΤΑ ΠΡΩΤΑ 33ΔΙΣ ΤΟΥ ΑΛΟΟΣΚΟΥΦΗ ΕΛΗΞΕ Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΤΙ ΕΓΙΝΑΝ;ΓΙΑ ΟΛΑ ΔΕ  ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΟΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΣΗ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ. ΑΠΟΔΟΘΗΚΕ ; ΖΗΤΑΜΕ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ. ΤΕΛΙΚΑ ΚΥΡΙΟΙ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΤΕ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΕ. ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΗΝ ΤΟ ΜΕΤΑΤΟΠΙΖΕΤΕ ΣΕ ΕΜΑΣ ΔΙΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΚΟΛΙΑ ΘΑ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΕΠΑΝΩ ΣΑΣ. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΜΝΗΣΙΚΑΚΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟΙ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *