Ένοχος ο Standard & Poor’s για παραπλάνηση επενδυτών

Απόφαση-σταθμό, με την οποία έκρινε ένοχο τoν Standard & Poor’s για παραπλάνηση επενδυτών, καθώς έδινε τις υψηλότερες αξιολογήσεις της σε παράγωγα που έχασαν σχεδόν ολόκληρη την αξία τους λίγο πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, εξέδωσε το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αυστραλίας.

Αυτή είναι και η πρώτη φορά που οίκος αξιολόγησης κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα, τα οποία θεωρούνται ως ένας από τους παράγοντες που πυροδότησαν την κρίση.

Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει προηγούμενο για μελλοντικές αντιδικίες σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Η απόφαση αναφέρει ότι η S&P και η ABN Amro εξαπάτησαν 12 τοπικά συμβούλια που είχαν αγοράσει τον αξιολογημένο με τρία Α CPDO (constant proportion debt obligation), τίτλο που είχε δημιουργήσει η τράπεζα.

Τα συμβούλια έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι οι επονομαζόμενοι τίτλοι «Rebrandt» που αγόρασε το Local Government Financial Services (LGFS) της Αυστραλίας στα τέλη του 2006 είχε λιγότερες από 1% πιθανότητες χρεοκοπίας. Μέσα σε έξι μήνες, όμως, χρεωκόπησαν και τα συμβούλια έχασαν 16 εκατ. δολάρια Αυστραλίας, ή το 90% των κεφαλαίων που είχαν επενδύσει.

«Η αξιολόγηση ΑΑΑ της S&P για τους τίτλους Rebrandt 2006-2 και 2006-3 CPDO ήταν παραπλανητική και απατηλή και αφορούσε στην δημοσιοποίηση ψευδών πληροφοριών ή ανακοινώσεων για ουσιαστικές λεπτομέρειες καθώς και πλημμελή παρερμηνεία προς τους πιθανούς επενδυτές στην Αυστραλία», αναφέρει μεταξύ άλλων η απόφαση του δικαστηρίου.

www.fpress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *