Έρχεται “κύμα” διαταγών πληρωμής από τις τράπεζες με όριο οφειλής από 10.000 ευρώ

Τελευταία ενημέρωση περιεχομένου:

“Κύμα” διαταγών πληρωμής με νέα πολύ χαμηλά όρια, αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα από τις τράπεζες, οι οποίες έχουν ήδη αποφασίσει να κατεβάσουν σημαντικά τα όρια και για τη διενέργεια πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, τα όρια για την έκδοση διαταγής πληρωμής αναμένεται να μειωθούν στο μισό και συγκεκριμένα στις 20.000 από 40.000 ευρώ σήμερα για οφειλές που έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις. Ακόμη χαμηλότερα, και συγκεκριμένα στις 10.000 ευρώ, θα πέσει το όριο για την έκδοση διαταγής πληρωμής σε ακάλυπτα δάνεια. 

Τα νέα όρια, στις περιπτώσεις οφειλετών που έχουν βάλει ως εξασφάλιση ακίνητο στο δάνειό τους, σημαίνουν ότι το ακίνητο αυτό θα καθίσταται απαιτητό για οφειλές που ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ, εκκινώντας άμεσα τις διαδικασίες για κατάσχεση και πλειστηριασμό. 

Όπως έχει γράψει το Capital.gr, οι τράπεζες έχουν ήδη αποφασίσει να κατεβάσουν σημαντικά και τα όρια για τη διενέργεια πλειστηριασμών έως και τις 40.000 ευρώ σε σχέση με το άτυπο όριο προστασίας των 80.000 – 100.000 ευρώ που είχαν εφαρμόσει μέχρι σήμερα. Σύμφωνα, μάλιστα, με νεότερες πληροφορίες, το όριο για τους πλειστηριασμούς μπορεί να υποχωρήσει και στις 30.000 ευρώ.

Οι αποφάσεις των τραπεζών για τα χαμηλότερα όρια διαταγών πληρωμής και πλειστηριασμών, έρχονται μετά τις πιέσεις του SSM για επίσπευση των νομικών ενεργειών έναντι μη εξυπηρετούμενων δανείων και μεγιστοποίηση ανακτήσεων οφειλών. Σημειώνεται ότι ο SSM ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα τον έλεγχο για τις επιδόσεις των τραπεζών στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων προκειμένου να βγάλει, στα τέλη Ιουνίου, το πρώτο πόρισμά του μετά την υποβολή της αναθεωρημένης στοχοθεσίας των τραπεζών στα τέλη Μαρτίου.

Η εκκίνηση των ενδίκων μέσων παραμένει ακόμη “μελανό σημείο” στις επιδόσεις των τραπεζών για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων, με τον SSM να ζητά από τις τράπεζες μεγαλύτερο “μαστίγιο” και μικρότερο “καρότο”. Το ζητούμενο αυτό έρχεται μετά και την ψήφιση του νέου πλαισίου για την προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο εκτιμάται ότι παρέχει πλήρη προστασία σε όσους πραγματικά την έχουν ανάγκη και ως εκ τούτου, δεν υπάρχει λόγος για μορατόριουμ νομικών ενεργειών, από τη στιγμή, μάλιστα, που οι τράπεζες είναι ανοιχτές σε γενναίες ρυθμίσεις δανείων συνεργάσιμων δανειοληπτών. 

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι τράπεζες έχουν εφαρμόσει ένα άτυπο όριο προστασίας από πλειστηριασμούς στις 80.000 – 100.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 5 Ιουνίου δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί κανένας πλειστηριασμός λόγω της διενέργειας των ευρωεκλογών. Πάντως και αργότερα, ενόψει των εθνικών εκλογών, η δραστηριότητα στο μέτωπο των πλειστηριασμών δεν αναμένεται αυξημένη. 

Οι καταγγελίες δανείων και η άσκηση ενδίκων μέσων, αποτελούν δύο βασικούς ποιοτικούς στόχους που παρακολουθεί ο SSM στις τράπεζες για τη μείωση των NPEs. Ειδικότερα, παρακολουθείται:

– Η πορεία των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 720 ημερών, τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί, ως ποσοστό επί του αθροίσματος των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 720 ημερών τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί και των καταγγελμένων δανείων. Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το ζητούμενο από τις τράπεζες είναι το ποσοστό των μη καταγγελμένων δανείων σε καθυστέρηση να μειωθεί στο τέλος του 2019 (από τον Ιούνιο 2017) από 10% – 21% σε 0% – 6%. Για  τις μεγάλες επιχειρήσεις,  τα αντίστοιχα ποσοστά θα πρέπει να μειωθούν από το 16% – 35% στο 2% – 13%.

– Η πορεία στην άσκηση ενδίκων μέσων επί των καταγγελμένων δανείων, η οποία πρέπει να αγγίξει το εύρος 92% – 99% το 2019.

Πηγή

16 σκέψεις σχετικά με το “Έρχεται “κύμα” διαταγών πληρωμής από τις τράπεζες με όριο οφειλής από 10.000 ευρώ

  • 31/05/2019, 21:25
   Permalink

   @Μάκης απολύτως τίποτα, απλά είσαι ήδη Τειρεσία από την καταγγελία της σύμβασης και δεν θα μπορείς να συνάψεις νέο δάνειο ή επιδότηση τύπου ΕΣΠΑ αφού και αυτό γίνεται μέσω τραπεζών. Έχω διαταγή πληρωμής από το 2011 χωρίς να έχω τίποτα στο όνομά μου. Άλλαξα και αριθμούς τηλεφώνων και δεν έχω ξανά νέα τους ούτε αυτοί δικά μου!

   • 01/06/2019, 12:38
    Permalink

    Ναι αλλα Νίκο ,εχουν την διεύθυνση κατοικίας σου ,εργασίας σου ,και ποσο μισθό παίρνεις .Μια μερα μπορούν να προχωρήσουν σε ενέργειες ?

    • 01/06/2019, 15:52
     Permalink

     @Μακης υπάρχει ένα ακατάσχετο όριο 1250 ευρώ νομίζω το μήνα. Βέβαια έχω διαβάσει οτι ο μισθός είναι ακατάσχετος απλά δεν μου έχει δοθεί μια ξεκάθαρη εικόνα, τί γίνεται σε περίπτωση που ξεπερνάει το παραπάνω ποσό μηνιαίως.
     Στη διεύθυνση κατοικίας σου μπορούν να σου στείλουν επιστολή που είτε προσφέρει κούρεμα είτε σε καλούν σε υποκατάστημα για “φιλική” κουβεντούλα. Όπου και δεν είσαι υποχρεωμένος να απαντήσεις.
     Για όσο διάστημα υπάρχει η σχετική νομοθεσία με το ακατάσχετο μισθού και λογαριασμού, δεν έχουν καμία δουλειά να ενοχλήσουν τον εργοδότη. Αν το κάνουν, θα είναι παράνομο.

 • 07/06/2019, 08:25
  Permalink

  Καλησπερα απο Αλφα μου εστειλαν εξωδικη καταγγελια της καρτας υψους 3400 ευρω. Εχω ενα αυτοκινητο 15 ετιας και εισπρατω ενα ενοικιο απο μαγαζι 100 ευρω το μηνα. Απο τη εργασια μου περνω 1500 ευρω σε 2 δοσεις το μηνα απο την Εθνικη .Μπορουν να μου κατασχεσουν την μισθοδοσια μου η κατι αλλο?

  • 07/06/2019, 17:03
   Permalink

   @νικος555 τη μισθοδοσία δύσκολο εκτός και αν την έχετε στην ίδια τράπεζα. Και σε αυτή την περίπτωση η κατάσχεση είναι παράνομη αλλά επειδή τράπεζα είναι συνώνυμο της παρανομίας καλό είναι να κάνετε το λογαριασμό ακατάσχετο. Τώρα για το αμάξι, έχω διαβάσει ότι οι τράπεζες πλέον τα βγάζουν στο σφυρί από 3 κατοσταρικα. Για το ενοίκιο, αν το μαγαζί είναι στο όνομα σας κινδυνεύει και αυτό ή το μερίδιο σας.

   • 08/06/2019, 01:14
    Permalink

    Σε τι συμφέρει την τράπεζα να βγάλει ένα αυτοκίνητο σε τόσο χαμηλή τιμή όταν της κοστίζει περισσότερο η διαδικασία της κατάσχεσης;
    Ποια είναι η λογική δηλαδή βάση της οποίας το κάνει;

    • 08/06/2019, 10:45
     Permalink

     @Why λογική και τράπεζες δεν πάνε μαζί. Εγώ το κατάλαβα προ 15ετίας όταν αρκούσε να πας με την ταυτότητά σου σε οποιαδήποτε τράπεζα και μέσα σε 15 λεπτά έπαιρνες 15000 καταναλωτικό με πενιχρό εισόδημα και χωρίς περιουσιακά στοιχεία. Το εμπέδωσα και προ 10ετίας όταν ζήτησα προσωρινά να πληρώνω 400 το μήνα αντί για 700 και μου είπαν “δεν γίνεται”.
     Οπότε τώρα μην σου κάνει εντύπωση που το 70% των πλειστηριασμών καταλήγουν χωρίς αγοραστή και βγάζουν στο σφυρί ακόμα και τις σακαράκες. Κινήσεις απελπισίας που πλήττουν όμως κυρίως τον κόκκινο δανειολήπτη

 • 07/06/2019, 21:48
  Permalink

  Νίκο ,αν η εταιρεία που δουλεύεις εχει την μισθοδοσία σε μια τράπεζα ,εσυ μπορείς να ζητήσεις να πληρώνεσαι σε άλλη ? Ευχαριστω.

  • 08/06/2019, 10:47
   Permalink

   @Μακηε εξαρτάται από τα κέφια που έχει το λογιστήριο. Άλλες εταιρείες θα σου πουν ναι και άλλες όχι. Δεν έχεις παρά να ρωτήσεις.

    • 08/06/2019, 20:30
     Permalink

     Δεν θα σου πει κανένας όχι αν τους πεις ότι έχεις πρόβλημα συναλλαγής με την συγκεκριμένη τράπεζα.
     Υπάρχουν πολλοί που ζητάνε κάτι τέτοιο και οι εταιρίες δείχνουν κατανόηση.

 • 08/06/2019, 19:43
  Permalink

  Ναι κατάλαβα τι εννοείς.
  Απλά ρώτησα γιατί δεν το έκαναν πριν για τους ευνόητους λόγους που ανέφερα.
  Πραγματικά κινήσεις απελπισίας.

 • 20/06/2019, 10:38
  Permalink

  Η Αλφα εχει ενα τμημα για ρυθμισεις .Μετα το εξωδικο που μου εστειλαν επικοινωνησα μαζι τους στα 3200 καρτα, κουρεμα τα 1900 .καταβολη 30 ευρω για 48 μηνες. διαγραφη με την εξοφληση της τελευταιας δοσης. επιτοκιο 5,6%. δυνατοτητα και εφαπαξ καταβολης.Δεν μου ζητησαν τιποτα ουτε εκαθαριστικα ουτε Ε2 τιποτα απλα μια ταυτοποιηση διευθυνσης.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.