Έρχεται stress-σοκ στις τράπεζες

Νέες πιέσεις για ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας δέχονται οι τράπεζες της ευρωζώνης. Στον απόηχο των αυστηρών στόχων που έθεσε η Ενιαία Εποπτική Αρχή (SSM) για το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» που πρέπει να διαθέτουν οι τράπεζες, σειρά παίρνει η Επιτροπή της Βασιλείας η οποία επιτείνοντας τις ασφυκτικές πιέσεις, προτείνει την αναθεώρηση του ισχύοντος πλαισίου για τους κανόνες που αφορούν τον κίνδυνο μεταβολών των επιτοκίων. Υπό αυτό το πρίσμα, θα θέσει έως τις 11 Σεπτεμβρίου δυο εναλλακτικά σχέδια, μέσω των οποίων οι τράπεζες θα έρθουν αντιμέτωπες με αυστηρότερους κανόνες για τα κεφάλαια που πρέπει να έχουν ώστε να αποδείξουν ότι μπορούν να γίνουν ασφαλέστερες και ισχυρότερες σε ένα ενδεχόμενο οικονομικό σοκ.

Η Επιτροπή της Βασιλείας -στην οποία μετέχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας και συνολικά εποπτικές αρχές τραπεζών 30 χωρών-, θέλει να διασφαλίσει ότι «οι τράπεζες έχουν το κατάλληλο ύψος κεφαλαίου για να καλύψουν δυνητικές ζημιές από την έκθεσή τους σε μεταβολές των επιτοκίων».

Οι υφιστάμενοι διεθνείς κανόνες αναφορικά με την αντοχή των τραπεζών σε αλλαγές των επιτοκίωνεφαρμόζονται με διαφορετικό τρόπο μεταξύ των χωρών, υποδηλώνοντας ότι το ύψος του απαιτούμενου κεφαλαίου «διαφέρει σημαντικά», σημειώνει η Επιτροπή. 

Η πρόταση της Επιτροπής αφορά ενδεχόμενες ζημιές από στοιχεία ενεργητικού που οι τράπεζες σκοπεύουν να διατηρούν έως τη λήξη τους. 

Οι ισχύοντες κανόνες ανατρέχουν στο 2004 και περιορίζονται σε ένα σύστημα, όπου οι τράπεζες ενημερώνουν σε τακτικά διαστήματα τις εθνικές εποπτικές Αρχές τους για το επίπεδο των κινδύνων. Οι εποπτικές Αρχές αποφασίζουν στη συνέχεια αν οι τράπεζες χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια ή μία μείωση του μεγέθους της θέσης τους.

Τι προβλέπει το σχέδιο

-Το πρώτο σχέδιο της Επιτροπής Βασιλείας προβλέπει την αυστηροποίηση του τρέχοντος πλαισίου, μεταξύ άλλων με την αύξηση του όγκου των πληροφοριών που πρέπει να δημοσιεύουν οι τράπεζες. 

-Το δεύτερο σχέδιο αποτελεί πιο ριζοσπαστική επιλογή και προβλέπει την αντικατάσταση του σημερινού συστήματος με ένα ελάχιστο ύψος υποχρεωτικών κεφαλαίων που θα καθορίζεται κεντρικά από την Επιτροπή της Βασιλείας και αναμένεται να επιβάλλεται υποχρεωτικά στις τράπεζες από τις εθνικές εποπτικές Αρχές. 

Για τον υπολογισμό του ύψους των υποχρεωτικών κεφαλαίων θα περιλαμβάνεται μία μεθοδολογία με «σενάρια σοκ», στα οποία πρέπει να ανταπεξέρχονται οι τράπεζες, και λεπτομερείς κανόνες.

Η Ντανιέλ Νουί είχε προειδοποιήσει

Σαφές μήνυμα προς τις τράπεζες για επαναξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας τους είχε στείλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Ενιαία Εποπτική Αρχή (SSM) είχε προαναγγείλει ότι θα περάσει από «κόσκινο» τα επιχειρηματικά μοντέλα που ακολουθούν οι τράπεζες, για να διαπιστώσει κατά πόσο οι τράπεζες είναι κερδοφόρες, αποτελεσματικές και με χρηστή διοίκηση.

Η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί, έχει επισημάνει στις διοικήσεις των τραπεζών ότι πρέπει να αλλάξουν τα μοντέλα τους για να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση για πιστώσεις όταν ανακάμψει η οικονομία. Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕΚΤ εξέδωσε σύσταση προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες σχετικά με τις πολιτικές διανομής μερισμάτων για το οικονομικό έτος 2014, στο πλαίσιο του στόχου που έχει θέσει για ενίσχυση της ασφάλειας και της ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος της ζώνης του ευρώ. 

Η ΕΚΤ γνωστοποίησε επίσης στις τράπεζες ότι οι μεταβλητές αποδοχές θα επανεξεταστούν διεξοδικά τους επόμενους μήνες. Οι συστάσεις για τη διανομή μερισμάτων αποτελούν συνέχεια της συνολικής αξιολόγησης, της πρόσφατης διεξοδικής αξιολόγησης των ισολογισμών των μεγαλύτερων τραπεζών η οποία αποσκοπούσε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης του κοινού στον τραπεζικό τομέα, αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. 

Οι εν λόγω συστάσεις διατυπώνονται στο πλαίσιο ενός δύσκολου μακροοικονομικού και χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος που ασκεί πιέσεις στην κερδοφορία των τραπεζών και στην ικανότητά τους να αντλούν κεφάλαια. 

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *