Έρχεται stress-σοκ στις τράπεζες

Νέες πιέσεις για ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας δέχονται οι τράπεζες της ευρωζώνης. Στον απόηχο των αυστηρών στόχων που έθεσε η Ενιαία Εποπτική Αρχή (SSM) για το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» που πρέπει να διαθέτουν οι τράπεζες, σειρά παίρνει η Επιτροπή της Βασιλείας η οποία επιτείνοντας τις ασφυκτικές πιέσεις, προτείνει την αναθεώρηση του ισχύοντος πλαισίου για τους κανόνες που αφορούν τον κίνδυνο μεταβολών των επιτοκίων. Υπό αυτό το πρίσμα, θα θέσει έως τις 11 Σεπτεμβρίου δυο εναλλακτικά σχέδια, μέσω των οποίων οι τράπεζες θα έρθουν αντιμέτωπες με αυστηρότερους κανόνες για τα κεφάλαια που πρέπει να έχουν ώστε να αποδείξουν ότι μπορούν να γίνουν ασφαλέστερες και ισχυρότερες σε ένα ενδεχόμενο οικονομικό σοκ.

Η Επιτροπή της Βασιλείας -στην οποία μετέχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας και συνολικά εποπτικές αρχές τραπεζών 30 χωρών-, θέλει να διασφαλίσει ότι «οι τράπεζες έχουν το κατάλληλο ύψος κεφαλαίου για να καλύψουν δυνητικές ζημιές από την έκθεσή τους σε μεταβολές των επιτοκίων».

Οι υφιστάμενοι διεθνείς κανόνες αναφορικά με την αντοχή των τραπεζών σε αλλαγές των επιτοκίωνεφαρμόζονται με διαφορετικό τρόπο μεταξύ των χωρών, υποδηλώνοντας ότι το ύψος του απαιτούμενου κεφαλαίου «διαφέρει σημαντικά», σημειώνει η Επιτροπή. 

Η πρόταση της Επιτροπής αφορά ενδεχόμενες ζημιές από στοιχεία ενεργητικού που οι τράπεζες σκοπεύουν να διατηρούν έως τη λήξη τους. 

Οι ισχύοντες κανόνες ανατρέχουν στο 2004 και περιορίζονται σε ένα σύστημα, όπου οι τράπεζες ενημερώνουν σε τακτικά διαστήματα τις εθνικές εποπτικές Αρχές τους για το επίπεδο των κινδύνων. Οι εποπτικές Αρχές αποφασίζουν στη συνέχεια αν οι τράπεζες χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια ή μία μείωση του μεγέθους της θέσης τους.

Τι προβλέπει το σχέδιο

-Το πρώτο σχέδιο της Επιτροπής Βασιλείας προβλέπει την αυστηροποίηση του τρέχοντος πλαισίου, μεταξύ άλλων με την αύξηση του όγκου των πληροφοριών που πρέπει να δημοσιεύουν οι τράπεζες. 

-Το δεύτερο σχέδιο αποτελεί πιο ριζοσπαστική επιλογή και προβλέπει την αντικατάσταση του σημερινού συστήματος με ένα ελάχιστο ύψος υποχρεωτικών κεφαλαίων που θα καθορίζεται κεντρικά από την Επιτροπή της Βασιλείας και αναμένεται να επιβάλλεται υποχρεωτικά στις τράπεζες από τις εθνικές εποπτικές Αρχές. 

Για τον υπολογισμό του ύψους των υποχρεωτικών κεφαλαίων θα περιλαμβάνεται μία μεθοδολογία με «σενάρια σοκ», στα οποία πρέπει να ανταπεξέρχονται οι τράπεζες, και λεπτομερείς κανόνες.

Η Ντανιέλ Νουί είχε προειδοποιήσει

Σαφές μήνυμα προς τις τράπεζες για επαναξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας τους είχε στείλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Ενιαία Εποπτική Αρχή (SSM) είχε προαναγγείλει ότι θα περάσει από «κόσκινο» τα επιχειρηματικά μοντέλα που ακολουθούν οι τράπεζες, για να διαπιστώσει κατά πόσο οι τράπεζες είναι κερδοφόρες, αποτελεσματικές και με χρηστή διοίκηση.

Η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί, έχει επισημάνει στις διοικήσεις των τραπεζών ότι πρέπει να αλλάξουν τα μοντέλα τους για να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση για πιστώσεις όταν ανακάμψει η οικονομία. Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕΚΤ εξέδωσε σύσταση προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες σχετικά με τις πολιτικές διανομής μερισμάτων για το οικονομικό έτος 2014, στο πλαίσιο του στόχου που έχει θέσει για ενίσχυση της ασφάλειας και της ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος της ζώνης του ευρώ. 

Η ΕΚΤ γνωστοποίησε επίσης στις τράπεζες ότι οι μεταβλητές αποδοχές θα επανεξεταστούν διεξοδικά τους επόμενους μήνες. Οι συστάσεις για τη διανομή μερισμάτων αποτελούν συνέχεια της συνολικής αξιολόγησης, της πρόσφατης διεξοδικής αξιολόγησης των ισολογισμών των μεγαλύτερων τραπεζών η οποία αποσκοπούσε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης του κοινού στον τραπεζικό τομέα, αναφέρει η ΕΚΤ σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. 

Οι εν λόγω συστάσεις διατυπώνονται στο πλαίσιο ενός δύσκολου μακροοικονομικού και χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος που ασκεί πιέσεις στην κερδοφορία των τραπεζών και στην ικανότητά τους να αντλούν κεφάλαια. 

www.sofokleousin.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.