Έφοδο και στις τραπεζικές θυρίδες ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών

Όσοι πίστεψαν ότι τοποθετώντας τα χρήματά τους σε θυρίδα θα τα προστατέψουν από το αδιάκριτο βλέμμα της Εφορίας μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν. Έφοδο και στις τραπεζικές θυρίδες ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για όσους χρωστούν στην Εφορία και δεν πληρώνουν ή τουλάχιστον δεν ρυθμίζουν τις οφειλές τους. 

Στις υπηρεσίες του υπουργείου αναζητούν τρόπους προκειμένου να φέρουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και περισσότερο ρευστό στο δημόσιο ταμείο προκειμένου να το κρατήσουν ανοικτό. Στο πλαίσιο αυτό έχουν βάλει στο τραπέζι όλους τους πιθανούς τρόπους για να εισπράξουν από αυτούς που δεν πληρώνουν. Και ένας από αυτούς τους στόχους είναι πλέον και οι τραπεζικές θυρίδες. 

Όπως λένε αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ανάπτυξη υποδομής που επιτρέπει την κατάσχεση με ταχύτατη διαδικασία των τραπεζικών υπολοίπων όσων χρωστούν στην Εφορία, πολλοί στράφηκαν στη λύση των τραπεζικών θυρίδων. Αντί να διατηρούν τα χρήματά τους στον τραπεζικό λογαριασμό, τα σήκωσαν από το γκισέ και τα έβαλαν σε θυρίδα. Ο λόγος; Υπάρχει νομικό κενό για την κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε θυρίδες.

Τι ισχύει για τις θυρίδες

«Ενώ στις περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής που ασκείται κακουργηματική δίωξη το περιεχόμενο των τραπεζικών θυρίδων δεσμεύεται μαζί με τους λογαριασμούς του παραβάτη, στις περιπτώσεις των χρεών προς το Δημόσιο δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία», λέει στο «Κ» υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Στην πράξη, όταν θα εκδίδεται ένα κατασχετήριο για χρέη προς το Δημόσιο εναντίον ενός οφειλέτη, η τράπεζα θα υποχρεούται να δεσμεύσει τυχόν τραπεζική θυρίδα που διαθέτει ο οφειλέτης. Η τράπεζα θα υποχρεούται να ανοίξει την τραπεζική θυρίδα. Το άνοιγμα της θυρίδας, σύμφωνα με τις σκέψεις που υπάρχουν στο ΥΠΟΙΚ, θα γίνεται από επιτροπή στην οποία θα συμμετέχει υποχρεωτικά ο προϊστάμενος του τραπεζικού καταστήματος και ένας υπάλληλος της φορολογικής διοίκησης. Το περιεχόμενο της θυρίδας θα καταγράφεται και εφόσον εντοπίζεται χρηματικό ποσό αυτό θα κατάσχεται και θα αποδίδεται στο δημόσιο ταμείο προκειμένου να αποπληρωθεί η οφειλή του κατόχου της τραπεζικής θυρίδας.

Η απειλή της Βαλαβάνη για όσους δεν μπουν στις 100 δόσεις

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη εξέπεμψε πρόσφατα στη Βουλή μια σαφέστατη προειδοποίηση. Υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών για όλους με βάση την πολύ ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων. Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης για τη ρύθμιση λήγει στις 26 Μαΐου. Από εκεί και μετά η κα Βαλαβάνη ξεκαθάρισε ότι έρχεται πακέτο μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για όσους περιφρονήσουν την Εφορία και δεν ενταχθούν στη ρύθμιση. 

Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνει η Εφορία στις περιπτώσεις αυτές είναι κατά κύριο λόγο οι λεγόμενες κατασχέσεις στα χέρια τρίτων. Πιο συγκεκριμένα, η Εφορία εκδίδει ηλεκτρονικά κατασχετήρια τα οποία προωθεί στις τράπεζες. Οι τελευταίες ανατρέχουν στο πελατολόγιό τους αναζητώντας τυχόν τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών και εφόσον τους εντοπίσουν προχωρούν σε δέσμευση του ποσού της οφειλής και απόδοσή του στο δημόσιο ταμείο. Από τις κατασχέσεις εξαιρείται ποσό έως 1.500 ευρώ από μισθό ή σύνταξη. Για να γλυτώσει ένας οφειλέτης την κατάσχεση θα πρέπει να έχει δηλώσει τον τραπεζικό λογαριασμό μισθοδοσίας ή πληρωμής της σύνταξής του στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του taxisnet. Με βάση το σύστημα που ισχύει σήμερα αλλά η λειτουργία του έχει παγώσει λόγω της ρύθμισης των 100 δόσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη, από την ημέρα της έκδοσης του κατασχετηρίου έως και την απόδοση του ποσού που εντοπίζεται στον τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη δεν περνούν περισσότερες από 30 ημέρες. 

Μάλιστα, η λειτουργία αυτού του συστήματος ήταν και ένας από τους λόγους που όσοι χρωστούν στο Δημόσιο αλλά διαθέτουν σημαντικά χρηματικά ποσά προχώρησαν στη «φύλαξη» των χρημάτων τους σε τραπεζικές θυρίδες ή και στο σπίτι. Επιπλέον, οι τραπεζικές θυρίδες χρησιμοποιήθηκαν και ως μέτρο προστασίας πολλών μεγαλοκαταθετών έναντι του κινδύνου κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων.


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.