Αίρεται το τραπεζικό απόρρητο

Αναμένεται –πιθανότατα  μέσα στο  Μάιο- να θεσμοθετηθεί η άρση του τραπεζικού απορρήτου. Οι  τράπεζες θα έχουν λοιπόν  τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν μεταξύ τους στοιχεία για την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη, διότι σήμερα «βλέπουν» μέσω της πλατφόρμας του Τειρεσία, μόνο ότι αφορά τον δανεισμό του. Όταν θα έχουν εικόνα και για το Ε9, δηλαδή την ακίνητη περιουσία, τότε εύκολα θα αποκλείουν από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και τα «κουρέματα» τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, οι προτάσεις των τραπεζών για ρύθμιση θα είναι απολύτως συμβατές με την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη -και μάλιστα σε βάθος χρόνου-, ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετεί την οφειλή του και θα περιλαμβάνουν:

  • Γενναίο «κούρεμα» της οφειλής για τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις.
  • Μείωση στις δόσεις των στεγαστικών και «κούρεμα» σε βάθος χρόνου, αφού ο δανειολήπτης τηρήσει τη ρύθμιση.
  • Και στην περίπτωση που ο  δανειολήπτης έχει «κόκκινα» ανοίγματα σε περισσότερες από μία τράπεζες, τότε τα πιστωτικά ιδρύματα θα συνεργάζονται μεταξύ τους για να είναι η πρόταση ρύθμισης ρεαλιστική και επικεφαλής θα αναλαμβάνει η τράπεζα στην οποία έχει ο δανειολήπτης στεγαστικό.

Πηγή

43 σχόλια σχετικά με το “Αίρεται το τραπεζικό απόρρητο”

  1. Ποια ειναι η πηγή της είδησης;Επειδη δεν την έχω διαβάσει πουθενά και νομίζω οτι θα αφορά όσους εντάσσονται στο νόμο Κατσέλης και οχι όλους.

  2. Έχεις δίκιο,ευχαριστω.Στον νόμο Κατσέλη και πάλι θεωρώ οτι αναφέρεται γιατί έχω ξαναδιαβάσει για αυτές τις αλλαγές.Δεν μπορεί να γίνει μαζικά,γιατί νομικά ειναι έωλο.Υπαρχουν και προσωπικά δεδομένα.

  3. το δημοσιευμα ειναι μπλεγμενο,οπως ειναι και ολα οσα διαβαζουμε τον τελευταιο καιρο παντου σχετικα με αυτο το θεμα. Αυτο γινεται ,γιατι υπαρχουν τοσες πολλες ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ περιπτωσεις κοκκινων δανειοληπτων, που ενα δημοσιευμα δεν μπορει να δωσει ακριβεστατες  πληροφοριες…. αυτες δηλαδη που θα τον “πιανουν”……διαβαζει δηλαδη το δημοσιευμα και αναρωτιεται, με “πιανει”εμενα η οχι? εγω για παραδειγμα διαβαζοντας το παραπανω αναρωτιεμαι….εγω εχω ανοιγμα κοκκινο, το οποιο με τους τοκους εχει φτασει περι τα 170.000 σε δανεια και καρτες χωρις εξασφαλισεις …στο παραπανω δημοσιευμα λεει α)γενναιο κουρεμα για δανεια χωρις εξασφαλισεις και στο γ) λεει αν ο δανειοληπτης εχει κοκκινα δανεια σε πολλες τραπεζες ,τοτε επικεφαλης για να βρεθει λυση,αναλαμβανει  η τραπεζα που ο δανειοληπτης εχει στεγαστικο….Οποτε εγω αρχιζω να αναρωτιεμαι εγω που ειμαι κοκκινος χωρις στεγαστικο θα με πιανει?

  4. καλημερα σε ολους,θα εκτιμουσα πολυ αν καποιοι απο σας εδω μεσα με βοηθουσαν σε αυτα που θα ρωτησω.θελω να περασω σε αντιπροτασεις προς τις τραπεζες.Μου εχουν κανει καλα κουρεματα σε καρτες και δανεια χωρις εξασφαλισεις, αλλα δεν υπαρχουν αυτη την στιγμη ολα αυτα τα χρηματα που ζητανε,οποτε θελω να τους αντιπροτεινω να τα τους δωσω τοσα, οσο θα τα πουλαγαν και σε  ξενο φαντ, η και λιγο παραπανω,ΑΦΟΥ ΜΑΘΩ ΠΡΩΤΑ απο εδω μεσα…ποσο τις εκατο τα πουλανε στους ξενους καρτες και δανεια χωρις εξασφαλισεις? στην γιουρο εχω ακουσει κατα καιρους τα πουλανε 7%, 4 % ,3%…ποσο τα δινουν στην γουρομπανκ ξερει κανεις? στην εθνικη ? στην αλφα?

    1. Καταρχήν πες μας αν έχεις ακίνητα στο όνομά σου ή οτιδήποτε άλλο , που θα μπορούσε να σου κατασχέσει η τράπεζα.

  5. oχι δεν εχω….αλλα το οικογενειακο εισοδημα ειναι γυρω στα 21.000 και επειδη σκεφτομαι το μελλον,δηλαδη οταν θα βγω στην συνταξη ,θα παρω καποιο εφαπαξ και μπορει να βαλουν χερι εκει , εχω ακουσει τετοιες περιπτωσεις ,ακομα και εγγυητων να φανταστεις…η αν θελω να παρω κανα αμαξι μελλοντικα και διαθεσω 3 χιλιαρικαγια παραδειγμα ,γιατι να πανε χαραμι…δηλαδη σκεφτομαι να τελειωνω με τα χρεη,αφου γινεται καλο κουρεμα,που δεν ειναι ομως ακομα για την τσεπη μου ,για αυτο μιλησα  στο προηγουμενο μυνημα  για τα ποσοστα πωλησης σε φαντς και τι παιζει σε καθε τραπεζα ξεχωριστα για να κανω αντιπροταση συμφωνα με αυτα που μπορει να με πληροφορησετε και εσεις απο εδω…

  6. ααα ξεχασα να πω, οτι σας ανεφερα πριν το οικογενειακο εισοδημα ,γατι σκεφτηκα το αρθρο που δημοσιευτηκε, “Αιρεται το τραπεζικο απορρητο” και διαβαζοντας το ειδα οτι αν δουν το οικογενειακο εισοδημα 21000 ευρω, αφου θα υπαρχει συνεργασια μεταξυ των τραπεζων οπως λεει το αρθρο ,δεν θα υπαρχει αυτο το κουρεμα που μου προτεινουν τωρα…..

    1. Καλά, μην καταπίνεις αμάσητο το δημοσίευμα.
      Όλο και κάποιος θα προσφύγει και θα κριθεί αντισυνταγματικό.

      Με την ίδια λογική, η τράπεζα να έρχεται να κοιτάζει στα συρτάρια του σπιτιού σου, αν έχεις κρυμμένα λεφτά.

      Πιστεύω ότι η άρση θα είναι εθελοντική.

      Δηλ ζητάω ρύθμιση; Θα πρέπει να εξουσιοδοτήσω την τράπεζα, να έχει πρόσβαση στους λογαριασμούς μου.

  7. Καταλαβα τι εννοείς. Σχετικά με αυτό που ρωτησα το πρωί; για την αντιπρόταση μου, που θα εχει σχεση με το να ξέρω ποσο ειναι τα ποσοστα  πωλησης στα  fand? Τα  πουλανε  στο  αρχικο  κεφάλαιο που χρωσταει  ο δανειοληπτης  η  πουλάνε ολο  το  ποσό  όσο εχει εχει φτασει με τους τόκους;  έχω ακουσει ότι πουλάνε ολο το  ποσό; ισχύει αυτό ; η γιουρο ειχα διαβάσει περυσι  ότι είχε πουλησει 7%, φετος κατι διαβασα οτι τα δίνουν 3%,4%,ισχυει; και αν ισχυει  ειναι γι αυτους που δεν εχουν  κατι στην  κατοχη τους; η εθνικη; η  αλφα;

    1. Δεν υπάρχει προκαθορισμένη τιμή.
      Τα Fund κάνουν μαζική αγορά δανείου , κάποια δις και γι αυτό πετυχαίνουυν χαμηλές τιμές.
      Σε δάνεια χωρίς εξασφάλιση (προσημείωση ακινήτου) προσφέρουν τιμή 2-4%, ανάλογα με το καλάθι.
      Δεν υπάρχει περίπτωση η τράπεζα να σου προσφέρει τέτοια τιμή , εκτός και αν αποδείξεις ότι είσαι άστεγη και κοιμάσαι σε παγκάκι στο πάρκο.

      Τα fund λειτουργούν σαν τα σουπερμάρκετ: Παραγγέλνουν ένα τάνκερ γάλα και το παίρνουν σε χαμηλή χοντρική τιμή.
      Εσύ θέλεις να αγοράσεις 5-6 λίτρα γάλα. Θα τα πάρεις σε τιμή λιανικής.

  8. σιγουρα δεν υπαρχει,απλα λεω οτι ειχα διαβασει περυσι για την γιουρομπανκ που ξεκινησε με 7%…και τωρα διαβαζω τους τελευταιους δυο μηνες για τραπεζες που τα δινουν με 3 και 4 τα εκατο. Πριν λιγο διαβασα στο σαιτ σας,για την EΘΝΙΚΗ που τα δινει στα φαντς με 2% αυτα που ειναι χωρις εξασφαλιση. Βασικα εγω οπως ειπα ,προσπαθω να εχω μια πληροφοριση απο εδω μεσα,γιατι το αργοτερο μεχρι το τελος της εβδομαδας, θελω να περασω σε αντιπροταση και θελω να προσαρμοσω την προταση μου ,κοντα στα ποσοστα που πουλανε στα φαντς και λιγο παραπανω.Οσον αφορα αν πουλανε το αρχικο κεφαλαιο ….η ολο το ποσο που εχει ανεβει στα υψη ,ξερεις τιποτα?

    1. Εσύ, ως δανειολήπτης, τα καλύτερο κούρεμα που θα πετύχεις, θα φτάνει μέχρι 80%.

      Δηλ για χρέος 100 ευρώ, θα πληρώσεις 20 και θα ξεμπερδέψεις.

      Προσωπικά, δεν έχω ακούσει για κάτι καλύτερο.

      1. 99 τοις εκατό κουρεμα σιχαμένη τράπεζα σε φιλικά μου προσωπα για κάρτες. Συγκεκριμενα για κάρτα 18.000 Ευρω σε φίλη μου ζήτησαν μόλις 180 ευρω!!! Ισα ισα τα μελάνια και τα χαρτιά που ξόδεψαν για να της στέλνουν ειδοποιήσεις! Σε άλλο φίλο με τέσσερις κάρτες που εφταναν τις 70.000 Ευρώ η ίδια σιχαμένη τράπεζα ζήτησε με επιστολες συνολικά καπου 740 ευρώ!!! Ο συγκεκριμένος κι όλας….δέν πλήρωσε!!!! Αλλη τράπεζα σε πρώην συνάδελφο μου για χρέος αν θυμαμαι καλα 13.000 του ζήτησε 900 Ευρώ και μαλιστα πριν….τρία χρόνια!!! Φυσικά όλοι αυτοί χωρις περιουσιακά κλπ. Καμμένα χαρτιά!

    1. Συνήθως διαγράφουν το μεγαλύτερο μέρος των τόκων.
      Αυτό που απομένει είναι το αρχικό κεφάλαιο συν ένα κομμάτι από τους τόκους. Εκεί πάνω σου τραβάει κούρεμα.

      Αλλά, η περίπτωση του καθενός είναι μοναδική.

      Μην αναρωτιέσαι. Ρώτα την τράπεζα.
      Πρότεινέ τους ένα γενναίο κούρεμα π.χ. 90% και αυτή θα το παζαρέψουν.

      Ο,τι και να λέμε εμείς εδώ, δεν έχει νόημα.

  9. Καλημερα begar, μαλλον δεν ηταν κατανοητο αυτο που ρωτησα χτες.Δεν ρωταω πως μου  κανει κουρεμα η τραπεζα σε μενα.Ρωταω να μαθω ,οταν πουλανε οι τραπεζες τα κοκκινα δανεια στα φαντς,τα πουλανε στο αρχικο τους κεφαλαιο ,δηλαδη πλην τους τοκους που εχουν προκυψει,πλην δικαστικα κτλ…η τα πουλανε στα φαντς στο συνολο τους? δηλαδη αρχικο κεφαλαιο ,συν τοκους συν δικαστικα κτλ .

  10. (κεφάλαιο+τόκοι+παράνομες χρεώσεις+δικαστικά), για να φανεί φουσκωμένο το ποσό.

    Και επειδή τα κοράκια ΔΕΝ είναι κορόιδα και ξέρουν ότι το φουσκωμένο ποσό δεν είναι ρεαλιστικό, προσφέρουν 3-5% για τα μη εξασφαλισμένα και κάτι παραπάνω για τα εξασφαλισμένα (στεγαστικά με προσημείωση ή υποθήκη)

    1. Καλησπέρα ,τι έχετε ακούσει για το εφάπαξ της σύνταξης ? Δεν μπορεί κάποιος να το γλυτώσει? Του το κατάσχουν στην πηγή ? Τι κανεις τότε σε τέτοια περίπτωση παρακαλώ ?

  11. Καλή σας μέρα.
    Σε συνέχεια του ερωτήματος του συνφορουμίτη κου Μάκη, ερωτώ επίσης την κοινότητα : ο λογαριασμός μισθοδοσίας έως τα 1.250,00 € παραμένει ακατάσχετος εις χείρας τρίτων ;; Σαςε ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  12. Μακη ακουσα περιπτωση που καποιος ηταν εγγυητης  και μετα απο 22 χρονια βαλαν χερι σε λεφτα,απο αγορα που ηλθαν στο λογαριασμο του.Οσον αφορα το εφαπαξ και μαθαινοντας αυτη τη περιπτωση ,που συνεβη σε εγγυητη κιολας επειτα  απο τοσα χρονια,ποιος μου λεει εμενα οτι οταν βγω και γω στην συνταξη δεν θα παν να βαλουν χερι στο εφαπαξ μου,απο την στιγμη που εχω χρεη.Αυτη ηταν η σκεψη μου σε προηγουμενο μηνυμα και την ανεφερα,δηλαδη αν μπορω να διευθετησω τα χρεη μου τωρα που εγινε κουρεμα,αφου παντα θα υπαρχει φοβος για το εφαπαξ ,αφου θα υπαρχουν χρεη. <πραγμα που τελικα δεν θα γινει ,αφου περασα σε τηλεφωνικη αντιπροταση και δεν την δεχονται>.

    Ιωαννη 1250 νομιζω ειναι ,σιγουρα οχι παραπανω

  13. Μαρί, ευχαριστώ για την απάντηση. Όμως “μετά από 22 χρόνια”, μου φαίνεται παράλογο. Δεν υπάρχει διαγραφή ή παραγραφή, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ;; Δηλαδή για μια ζωή μπορεί κάποιος να χρωστάει (έμμεσα ή άμεσα)και χωρίς κάποια ειδοποίηση (εξώδικο, email, sms, επιστολή)να του λένε “ξέρετε, πριν 22 χρόνια είχατε υπογράψει ως εγγυητής και τώρα, μια που πήρατε το εφ΄άπαξ, για περάστε να πληρώσετε” !! Ποιος νόμος και ποιό δικαστήριο μπορεί να αναγνωρίζσει ιδιωτικά χρέη μετά από 22 χρόνια, αφού το πιστωτικό ίδρυμα είχε αδιαφορήσει για την είσπραξη της οφειλής, επομένως δεν το απαίτησε (το χρέος), δεν το κηνύγησε, δεν το έψαξε και ξαφνικά, μετά από 22 χρόνια ζητάει την οφειλή ;;; Κάπως παράξενο μου ακούγεται.
    Ευχαριστώ
    Ιωάννης

    1. Όταν υπογράφεις ως εγγυητής, εγγυάσαι ότι θα πληρώσεις , αν πιστολιάσει ο πρωτοφειλέτης. Δεν υπάρχει παραγραφή.

        1. Και συμπληρώνω:
          Σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα και το Άρθρο 250 σε πέντε χρόνια παραγράφονται συνολικά 18 αξιώσεις, ενώ εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά, όλες οι αξιώσεις παραγράφονται έπειτα από είκοσι χρόνια (άρθρο 249 ΑΚ). Σε κάθε περίπτωση η παραγραφή αρχίζει από τότε που γεννήθηκε η αξίωση και είναι δυνατή η δικαστική επιδίωξή της.

          Πενταετής Παραγραφή
          – των εμπόρων, των βιομηχάνων και των χειροτεχνών, για εμπορεύματα που χορήγησαν, για την εκτέλεση εργασιών και για την επιμέλεια υποθέσεων άλλων, καθώς και για τις δαπάνες που έκαναν
          – εκείνων που ασκούν κατ’ επάγγελμα τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τη δασοκομία, για την χορήγηση των προϊόντων του επαγγέλματός τους
          – εκείνων που ασκούν τη μεταφορά γενικά προσώπων ή πραγμάτων, για κόμιστρα και για τα έξοδά τους
          – των ξενοδόχων, των πανδοχέων και αυτών που χορηγούν κατ’ επάγγελμα τροφή, για την παροχή κατοικίας και τροφής καθώς και για κάθε άλλη παροχή για τις δαπάνες που έκαναν
          – εκείνων που, χωρίς να ανήκουν στα πρόσωπα που αναφέρονται στην πρώτη περίπτωση, ασκούν κατ’ επάγγελμα την επιμέλεια ξένων υποθέσεων ή την παροχή υπηρεσιών, για τις αμοιβές και για τις δαπάνες τους
          – των υπηρεσιών και των εργατών για την πληρωμή των μισθών ή άλλων αμοιβών και εξόδων τους
          – εκείνων που παρέχουν κάθε είδους διδασκαλία, για την αμοιβή και για τις δαπάνες τους
          – των ιδρυμάτων που προορίζονται για τη διδασκαλία, την ανατροφή, την περίθαλψη ή τη νοσηλεία, για την παροχή διδασκαλίας, περίθαλψης ή νοσηλείας και για τις σχετικές δαπάνες
          – εκείνων που δέχονται πρόσωπα για περίθαλψη ή για ανατροφή, για τις παροχές και δαπάνες που αναφέρονται στον προηγούμενο αριθμό
          – των γιατρών και των μαιών, για την αμοιβή και για τις δαπάνες τους
          – των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων και των δικαστικών επιμελητών, για τις αμοιβές και για τις δαπάνες τους
          – των προσώπων που διορίζονται από κάποια αρχή και διεξάγουν ορισμένες υποθέσεις, για τις αμοιβές και για τις δαπάνες τους
          – των διαδίκων, για τις προκαταβολές που έδωσαν στους δικηγόρους τους
          – των μαρτύρων για τις δαπάνες τους
          – των τόκων, χρεολύτρων και μερισμάτων
          – των κάθε είδους μισθωμάτων
          – των κάθε είδους μισθών, των καθυστερούμενων προσόδων, συντάξεων, διατροφής και κάθε άλλης παροχής που επαναλαμβάνεται περιοδικά
          – των προσώπων στα οποία παρέχεται εργασία, για τις προκαταβολές τους έναντι των αξιώσεων από την παροχή της
          Αν για την απαίτηση της παροχής απαιτείται προηγούμενη όχληση, η παραγραφή αρχίζει από τότε που η όχληση είναι δυνατή. Αν εκτός από την όχληση απαιτείται και η παρέλευση της προθεσμίας, η παραγραφή αρχίζει από τότε που ήταν δυνατή η όχληση και πέρασε η προθεσμία.
          Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί πως η παραγραφή αναστέλλεται για όσο χρόνο ο δικαιούχος εμποδίστηκε από δικαιοστάσιο ή από άλλο λόγο ανώτερης βίας να ασκήσει την αξίωσή του μέσα στο τελευταίο εξάμηνο του χρόνου της παραγραφής. Αναστέλλεται επίσης η παραγραφή για όσο χρονικό διάστημα μέσα στο τελευταίο εξάμηνο του χρόνου της ο υπόχρεος απέτρεψε με δόλο το δικαιούχο να ασκήσει την αξίωση.
          Αναστέλλεται η παραγραφή των αξιώσεων:
          1. μεταξύ συζύγων κατά τη διάρκεια του γάμου, έστω και αν ύστερα ακυρωθεί.
          2. μεταξύ γονέων και τέκνων κατά τη διάρκεια της ανηλικότητας.
          3. μεταξύ επιτρόπων και επιτροπευομένων κατά τη διάρκεια της επιτροπείας.
          4. των υπηρετών και των κυρίων κατά τη διάρκεια της υπηρετικής σχέσης, όχι όμως πέρα από δεκαπέντε χρόνια.

          1. Άρα, όσο η τράπεζα δεν στέλνει εξώδικο στον εγγυητή, δεν αρχίζει να μετράει ο χρόνος παραγραφής.

  14. Iωαννη δεν ξερω αν του ειχε σταλθει εξωδικο του εγγυητη, η αν του το ειχαν κοινοποιησει με αλλο τροπο ολα αυτα τα χρονια,απλα μου το ειχε αναφερει δικηγορος οτι επειτα απο 22 χρονια συνεβη αυτο,περισσοτερα δεν ξερω.Τωρα οσον αφορα  με αυτα που ανεφερθηκαν σε προηγουμενο  μυνημα, για ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ  ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ αξιωσεων ιδιωτικου χρεους, στον αστικο κωδικα αρθρο 250-249 ,εχω μια ερωτηση  προς τον begar  που ειναι γνωστης γενικοτερα. Προς το τελος του μυνηματος λεει οτι…Αναστελλεται η  παραγραφη των αξιωσεων…. 2) μεταξυ γονεων και τεκνων κατα την διαρκεια της ανηλικοτητας,Βegar τι σημαινει αυτο????  το ρωταω επειδη δεν το καταλαβα και με ενδιαφερει, καθοτι ο αδερφος μου, εχει μεταβιβασει την ψιλη κυριοτητα του σπιτιου του ΣΤΟΝ ΑΝΗΛΙΚΟ ΓΙΟ ΤΟΥ ,η μητερα μας εχει την επικαρπια,ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΛΘΕΙ η πενταετια εδω και δυο χρονια περιπου και ενω νομιζει ο αδερφος μου οτι  αφου πλεον εχει παρελθει η πενταετια ,οποτε δεν μπορουν να κανουν τιποτα οι τραπεζες καθως δεν εχει κατι αλλο στο ονομα του,δηλαδη να του κανουν διαρρηξη της μεταβιβασης – καταδολιευση δανειστου….αν του πω αυτο που διαβασα παραπανω και ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ…θα παθει σοκ,ΕΚΤΟΣ και αν δεν το καταλαβαινω ΕΓΩ ΚΑΛΑ. Τι ΣΗΜΑΙΝΕΙ Βegar ? η οποιος αλλος ξερει.

    1. Το μόνο που ξέρω σίγουρα είναι ότι αφού παρήλθε πενταετία από τη μεταβίβαση της κυριότητας ακινήτου, δεν μπορεί να γίνει τίποτα για ακύρωση της ή να κατηγορηθεί ο αδερφός σου για καταδολίευση δανειστών.

  15. Καλημερα,ναι αυτο ξερω και γω begar,αλλα δεν πιστευεις  οτι το ….Αναστελλεται η παραγραφη αξιωσεων…2) μεταξυ γονεων και τεκνων κατα την διαρκεια της ΑΝΙΛΗΚΟΤΗΤΑΣ…..ανατρεπει αυτο που γνωριζαμε μεχρι τωρα εσυ και γω??? η δεν το εκλαμβανω εγω σωστα και αναφερεται σε κατι αλλο…..? μηπως δεν γνωριζαμε μεχρι τωρα οτι υπαρχει και η περιπτωση της ανηλικοτητας σαν υποπεριπτωση?

    1. Μεταξύ γονέων και τέκνων, όχι μεταξύ τράπεζας και κάποιου εκ των δύο.

      Με λίγα λόγια, έστω ότι είμαι κηδεμόνας του ανήλικου 3χρονου ανηψιού μου, που ορφάνεψε ξαφνικά και πήρα την κηδεμονία.
      Επειδή είμαι αληταράς, μεταβιβάζω την περιουσία στο δικό μου όνομα, με σκοπό να την φάω.

      Μέχρι να ενηλικιωθεί ο ανηψιός, δεν μπορεί να με σύρει στα δικαστήρια.

      Όταν ο ανηψιός ενηλικιωθεί, ώστε να με σύρει στα δικαστήρια, δεν θα έχει περάσει καθόλου χρόνος παραγραφής για την απαίτηση που είχε εναντίον μου.

      Κατάλαβες τώρα το πνεύμα του νομοθέτη;

      1. Καταλαβα και σε ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνιση. Οπότε είναι κάτι ενδοοικογενιακο και όχι όπως πολύ σωστά είπες και συ, μεταξύ τράπεζας και κάποιων εκ των δύο, ευχαριστώ και πάλι.

  16. Καλησπέρα .μια ερώτηση σε περίπτωση που γνωρίζει κάποιος .Συζυγος ειναι να λαμβάνει από ασφαλιστική εταιρεία το ποσο των 30000€ από ασφάλεια θανάτου .Λογω πολλών χρεών όμως του συζύγου θα κάνει αποποίηση κληρονομιάς .Χανει και αυτή την αποζημίωση ? Η ερώτηση ειναι ότι αυτά τα δικαιούται γιατι ετσι εχει ορίσει ο θανων .

    1. Νομίζω ότι παρά την αποποίηση, την ασφάλεια την εισπράττει, γιατί δεν θεωρείται κληρονομιά.

      Π.χ. ο Α πεθαίνει και δεν αφήνει διαθήκη. Σύζυγος και παιδιά, αυτόματα είναι οι νόμιμοι κληρονόμοι.

      Παράλληλα, αφήνει ασφάλεια ζωής, όου ρητά αναφέρει ως δικαιούχο κάποιο ξένο πρόσωπο Β. Ο Β, παρόλο που δεν είναι νόμιμος κληρονόμος, εισπράττει την ασφάλεια, αφού αυτός αναγράφεται ως δικαιούχος στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

      Για πιο έγκυρη ενημέρωση, να ρωτήσεις δικηγόρο.

  17. Μια άλλη ερώτηση ,γιατι ακούγεται τώρα τελευταία .Σε περίπτωση που χρωστάς σε τράπεζες αυτές κατάσχουν το επίδομα λόγω συνταξιδιοτισης .εχετε ακούσει κατι παρακσλω ?

    1. Μισθοί, συντάξεις και αντίστοιχα, δεν κατάσχονται. Θα πρέπει όμως να κάνεις ανάληψη μόλις μπουν. Αν τα αφήσεις για μέρες, κανένας δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι δεν θα τα βάλουν χέρι.

      Αλλά, θα πρέπει να κάνεις και το λογαριασμό, ακατάσχετο.
      Πήγαινε στην τράπεζα, να κάνεις μια δήλωση. Δικαιούσαι έναν και μοναδικό λογαρισμό σου να τον χαρακτηρίσεις ακατάσχετο. Έτσι, προστατεύεις οποιοδήποτε υπόλοιπο, κάτω των 1250 ευρώ από κατασχέσεις τραπεζών.
      Αν τον δηλώσεις και ως ακατάσχετο, μέσω taxis, τότε έχεις και την ίδια προστασία έναντι κατασχέσεων από την εφορία, για χρέη προς το δημόσιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *