«Αγορές-βοήθεια! Πολιτικό χάος στην Ελλάδα»

«Αγορές-βοήθεια!», «ψήφος εναντίον της Μέρκελ», «πολιτικό χάος», «επικράτηση του χάους, επί της λογικής», «δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερα»…. Αυτοί είναι μερικοί μόνο τίτλοι γερμανικών εφημερίδων για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα. Οι τίτλοι είναι πέρα από ενδεικτικοί του κλίματος που επικρατεί όχι μόνο στη Γερμανία αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη και των έντονων ανησυχιών για το ενδεχόμενο αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά και στον κίνδυνο η νέα κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική λιτότητας που επέβαλε η τρόικα.

Το περιοδικό Focus επισημαίνει ενδεικτικά ότι «δεν υπάρχει πλέον πλειοψηφία για το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας», ενώ το Stern τονίζει ότι «πρέπει να συνεχιστεί η σκληρή λιτότητα», διαπιστώνει ότι τα κυβερνητικά κόμματα τιμωρήθηκαν, αλλά υποστηρίζει ότι «παρόλα αυτά, οι ψηφοφόροι δεν μπορούν να ελπίζουν σε ανακούφιση».

Το Der Spiegel αναφέρει ότι «παρά το γεγονός ότι τα μικρότερα κόμματα ωφελήθηκαν, στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί κάνεις την αποχώρηση από το ευρώ». Οι Financial Times της Γερμανίας, σε άρθρα με τους τίτλους «Νέο χάος απειλεί την Ευρώπη» και «Ψήφος εναντίον της Μέρκελ» τονίζουν ότι «οι Έλληνες τιμώρησαν τα κυβερνητικά κόμματα» και αναφέρονται σε εκτιμήσεις αναλυτών ότι «έρχονται εβδομάδες αβεβαιότητας, τόσο στην πολιτική όσο και στις χρηματαγορές», ενώ σημειώνουν ότι «παραμένει ασαφές ποια κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί, στο μέλλον, άλλα δάνεια».

Η οικονομική εφημερίδα Der Handelsblatt, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Αγορές-βοήθεια!», κάνει λόγο για «πολιτικό χάος» στην Ελλάδα και «κυβέρνηση που θέλει να δώσει χρήματα» στην Γαλλία. Καταλήγει δε, ότι, τώρα, τον δρόμο θα δείξουν οι αγορές.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung κάνει λόγο για «σκοτεινό σύννεφο και πάλι, πάνω από την Αθήνα» και προσθέτει: «Υπενθυμίζουμε: ήταν η Ελλάδα, που προκάλεσε τον φόβο και τον τρόμο στην Eυρωζώνη και την έθεσε σε κίνδυνο, με την κρίση χρέους της». Η Bild μιλάει για «Εκλογές-σοκ» και «επικράτηση του χάους, επί της λογικής», ενώ υπογραμμίζει ότι τα αποτελέσματα «δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερα». Η Die Welt διαπιστώνει ότι «η πολιτική λιτότητας έχει ξεκάθαρα απορριφθεί» και αναφέρεται στην κατακόρυφη πτώση των χρηματιστηρίων.

24h NewsRoom

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *