Αδυναμία της Αθήνας να πληρώσει μισθούς και συντάξεις βλέπουν στις Βρυξέλλες

Επί ξύλου κρεμάμενη, δηλαδή χωρίς ουσιαστική βοήθεια και με τη δαμόκλειο σπάθη της στάσης πληρωμών να κρέμεται από πάνω της, βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει τις προθεσμίες που έχουν θέσει οι δανειστές και να παρουσιάσει την ολοκληρωμένη λίστα των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι θεσμοί.

Τα περιθώρια έχουν στενέψει απελπιστικά και οι διαρροές από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για πενθήμερο «κόλαση» για την Αθήνα καθώς μέχρι τη Δευτέρα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη η λίστα, να δοθεί στους δανειστές και να οριστεί έκτακτο Eurogroup το οποίο θα αποφασίσει επί των προτάσεων.

Αυτό σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα οριστεί συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, εκτός κι αν επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Αλλωστε, από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέουν ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις κι ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη και δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως υπήρξε συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση να παραδώσει στους θεσμούς μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως υπάρχει πρόοδος στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, ενώ οι συσκέψεις για την οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα γίνονται στο «Brussels Group» το οποίο θα συγκληθεί σύντομα και παράλληλα με τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Ωστόσο, τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες δεν είναι καθόλου καλά και η συνάντηση που είχε ο Αλ. Τσίπρας με την Ανγκ. Μέρκελ δεν φαίνεται να άλλαξε το βαρύ κλίμα που υπάρχει για την Ελλάδα. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στην Κομισιόν βλέπουν ότι θα υπάρξει πρόβλημα πληρωμής μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα και εξετάζουν τα σενάρια που θα μπορούσαν να υπάρξουν σε ένα πιθανό πιστωτικό γεγονός.

Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας το οποίο έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της υστέρησης των εσόδων αλλά και της παροχής χρήματος με το σταγονόμετρο από το εξωτερικό.

Τις διαθέσεις τους οι ξένοι τις έδειξαν με τις δύο εντελώς αντικρουόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ. Από τη μια αύξησε το ποσό της ρευστότητας μέσω ELA στα 72 δις ευρώ, δίνοντας ανάσα στις ελληνικές τράπεζες, κι από την άλλη απαγόρευσε στις τράπεζες όχι μόνο να προχωρούν σε επιπλέον των 15 δις ευρώ εντόκων γραμματίων αλλά και να χρηματοδοτούν με οποιοδήποτε τρόπο την οικονομία (δάνεια σε επιχειρήσεις κ.λπ.). Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την Φραγκφούρτη έχει σταλεί επιστολή στις τράπεζες και τους δίνει οδηγίες να μην προχωρούν συνολικά σε χρηματοδοτήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνει δηλαδή φιλί ζωής στις τράπεζες αλλά «στραγγαλίζει» την οικονομία, μέχρι τουλάχιστον η κυβέρνηση να προχωρήσει σε δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις.

Κι όλα αυτά την ώρα που το κλίμα χειροτερεύει από τα σενάρια που διαρρέουν κύκλοι στις Βρυξέλλες περί σχεδίου για control capital, δηλαδή περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα σε περίπτωση που προκύψει αδυναμία πληρωμής δανείων. Το EuroWorkingGroup έστειλε χθες το δικό του μήνυμα μπλοκάροντας την εκταμίευση στην Ελλάδα ποσού 1,2 δις ευρώ από το ΤΧΣ αν και αναγνωρίζει ότι αδίκως παρακρατήθηκαν. Απευθύνει συστάσεις στην Αθήνα να προχωρήσει σε συμφωνία με τους θεσμούς κι αν αυτοί αποφασίσουν ότι η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις, τότε θα μπορούσε να γίνει εκταμίευση τόσο του συγκεκριμένου ποσού όσο και υποδόσης. «Εάν θέλει κανείς να συζητήσει για αυτό, θα έπρεπε πρώτα να απευθυνθεί στο Eurogroup και να πάρει μια ομόφωνη απόφαση προκειμένου να ελευθερωθούν αυτοί οι πόροι», διαμηνύει το Βερολίνο.

Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι μόλις η Ελλάδα καταθέσει τις προτάσεις της, οι οποίες πρώτα θα έχουν ελεγχθεί από τα αρμόδια κλιμάκια των πιστωτών, τότε μπορεί να υπάρξει έκτακτο Eurogroup έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Με το πιστόλι στον κρόταφο, λοιπόν, για ακόμη μια φορά η Ελλάδα και οι επόμενες πέντε ημέρες θα κρίνουν πολλά καθώς ο κίνδυνος πιστωτικού γεγονός είναι πολύ κοντά.

Βεβαίως, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει πολύ σοβαρές αποφάσεις οι οποίες θα είναι και επώδυνες και θα προκαλέσουν πολιτικούς τριγμούς. Οι κόκκινες γραμμές της είναι να μην υπάρξουν υφεσιακά μέτρα, ωστόσο, οι δανειστές διαμηνύουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις στο φορολογικό καθεστώς, στο ασφαλιστικό, στο ενιαίο μισθολόγιο.

Τι θα πληρώσουμε

Ως το τέλος Μαρτίου, δηλαδή πιθανότατα πριν καν συγκληθεί το Eurogroup, πρέπει να πληρωθούν περίπου 1,7 δισ. ευρώ. Για μισθούς 465 εκατ. ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία 860 εκατ. ευρώ και για την κάλυψη συναλλαγματικών κινδύνων άλλα 400 εκατ. ευρώ.

Τον Απρίλιο οι ανελαστικές δαπάνες φτάνουν στα 3,5 δισ. ευρώ. Στις 9 του μήνα πρέπει να πληρωθούν 448 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, για τόκους 200 εκατ. ευρώ, για μισθούς- συντάξεις 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 465 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15νθήμερο, σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία 1,1 δισ. ευρώ. Επιπλέον, μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου, θα πρέπει να ανανεωθούν έντοκα γραμμάτια ύψους 2,4 δισ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει, πλέον, η δυνατότητα πλήρους απορρόφησης τους από τις ελληνικές τράπεζες, μετά από το εμπάργκο της ΕΚΤ.

Πηγή: imerisia.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.