Αθώος ο Βαξεβάνης για τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ

Αθωωτική ήταν η απόφαση του Δικαστηρίου για το δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη. Σημειώνεται πως νωρίτερα ο ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του για τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ. «Την απόφαση την ξέρετε. Η απόφαση βγήκε μέσα από τις εξελίξεις. Ήταν απελευθέρωση της δημοσιογραφίας. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι μια πολύ σοβαρη νομολογία που επιτρέπει στους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους», ανέφερε ο εκδότης του HotDoc μετά το τέλος της δίκης, ο οποίος παράλληλα ευχαρίστησε τόσο τα ξένα μίντια για τη συμπαράσταση όσο και πολλούς έλληνες δημοσιογράφους.

«Η δημοσιοποίηση ενός ονόματος και η σχέση με την τράπεζα, δεν είναι προσωπικό δεδομένο. Οι συναλλαγές με τις τράπεζες είναι δημόσιες και όταν τις κάνουμε δε φοράμε κουκούλα», δήλωσε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του ο Κώστας Βαξεβάνης. «Αν εγώ είμαι υπεύθυνος για τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων της λίστας, κάποιοι άλλοι πριν από εμένα τα έχουν χειριστεί και αυτοί που το έκαναν είναι γνωστοί. Δεν διώκονται αυτή την ώρα», ανέφερε.

Απευθυνόμενος προς την έδρα σημείωσε ότι «είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι έχετε λογαριασμό στην ΑΤΕ, είναι αυτό προσωπικό δεδομένο; Και εξήγησε ότι για αυτή την πληροφορία ενημερώθηκε από ένα χαρτί κολλημένο στην είσοδο του Δικαστηρίου».

«Η λίστα Λαγκάρντ είναι ένα ντοκουμέντο η οποία απέδειξε και την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, και είναι ένα ντοκουμέντο στο οποίο επάνω στηρίχτηκαν εκβιασμοί. Δύο έλληνες πολιτικοί αρχηγοί, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Πάνος Καμμένος ρώτησαν τον κ. Βενιζέλο, τι ακριβώς έκανε πριν τις εκλογές με το στικάκι και δεν πήραν απάντηση. Το θέμα της λίστας δεν είναι νομικό. Η λίστα είναι ένα κοινωνικό, πολιτικό και πάρα πολύ σοβαρό θέμα» τόνισε ο Κώστας Βαξεβάνης, σημειώνοντας πως

«Ο λόγος που δημοσιοποιήθηκε η λίστα είναι για να πάψει ο καθένας να ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα. Ο κόσμος ξέρει ότι εδώ και καιρό υπάρχει μία λίστα. Έχουν γίνει πολιτικοί και οικονομικοί εκβιασμοί. Το θέμα της λίστας δεν είναι νομικό, είναι πολιτικό και κοινωνικό».

Αναφορά, σύμφωνα με το Κουτί της Πανδώρας, έγινε από τον Κώστα Βαξεβάνη και στο editorial των New York Times, το οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι Έλληνες σκότωσαν τον αγγελιοφόρο τους, ενώ ο δημοσιογράφος καυτηρίασε την υποβάθμιση του θέματος από τα ελληνικά, εξηγώντας ότι αυτό έγινε «γιατί οι άνθρωποι της λίστας τυπώνουν εφημερίδες και έχουν κανάλια».

Ο εκδότης του HotDoc υποστήριξε επίσης ότι δεν είναι υπεύθυνος για την ενοχοποίηση που έχει δημιουργηθεί γύρω από τη λίστα, και τόνισε ότι «αυτή δημιουργήθηκε από την τσέπη ενός υπουργού στην κωλότσεπη του άλλου». Και όσο για την αναφορά στη λίστα ότι όσοι συμπεριλαμβάνονται σε αυτή είναι βουτηγμένοι στην παρανομία ο δημοσιογράφος είπε ότι «δεν την έχω πει εγώ, την έχει πει η Λαγκάρντ, η Μέρκελ, ο Βενιζέλος, ο Καπελέρης».

Από την πλευρά του ο εισαγγελέας έκανε λόγο για διαπόμπευση και διασυρμό υπόληψης ανθρώπων, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Κώστας Βαξεβάνης μας λέει άρον-άρον “Σταύρωσον αυτούς” και αυτό δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της χώρας. Σε μια κοινωνία που ζητάει αίμα κ μετέτρεψε τη χώρα σε ένα κολοσσιαίο και πέταξε μέσα ανθρώπους και υπολήψεις».

Νωρίτερα ο συνήγορος του Βαξεβάνη Νίκος Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε «θεσμικά σχιζοφρενή» την εικόνα της δικαιοσύνης, σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατόν από τη μία οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ.Πεπόνης και Σπ.Μουζακίτης να στέλνουν στη Βουλή τη λίστα Λαγκαρντ και από την άλλη να διώκεται ο δημοσιογράφος που τη δημοσιοποίησε.

tvxs.gr

2 σχόλια σχετικά με το “Αθώος ο Βαξεβάνης για τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ”

  1. «Η δημοσιοποίηση ενός ονόματος και η σχέση με την τράπεζα, δεν είναι προσωπικό δεδομένο. Οι συναλλαγές με τις τράπεζες είναι δημόσιες και όταν τις κάνουμε δε φοράμε κουκούλα»
     
    Δηλαδη αν καταλαβαινω καλα … μετα απο αυτη την αποφαση οι τραπεζες δεν πρεπει να διωκονται για την διακινηση προσωπικων δεδομενων δανειοληπτων σε τριτους οπως ειναι οι εισπρακτικες καθως και οποιος αλλος προκυψει απο δω και περα.

    1. Απο που το βγαζεις ορε Βαξεβανη αυτο το συμπερασμα … οτι δηλαδη οι συναλλαγες με τις τραπεζες ειναι δημοσιες ?
      Ειναι συναλλαγες μεταξυ ιδιωτων και ειναι ακρως ιδιωτικες υποθεσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *