Αιμορραγία στις καταθέσεις, τελευταίο καταφύγιο στον ELA

Τελευταία ενημέρωση περιεχομένου:

Η καταβαράθρωση στις αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών σε συνδυασμό με τα σενάρια για επιθετική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ξυπνούν τον… εφιάλτη της κρατικοποίησης. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται σε οριακό σημείο και οι πληροφορίες θέλουν τρεις τράπεζες να έχουν καταφύγει σήμερα στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), ενώ προβληματισμός υπάρχει και από τη συνεχιζόμενη εκροή στις καταθέσεις. Να σημειωθεί πως το τον Σεπτέμβριο επανήλθε η ανασφάλεια στους καταθέτες, με αποτέλεσμα να εξανεμιστεί το 1,5 δισ. ευρώ αποταμιεύσεων που επέστρεψε τον Αύγουστο μετά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου.

 

 

 

 

Την ίδια στιγμή αυξάνεται και πάλι ο βαθμός εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα μεγέθη για τον Αύγουστο εκτιμάται ότι θα δείξουν πως το ύψος της συνολικής χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ να υπερβαίνει εκ νέου τα 100 δισ. ευρώ, ενώ θα περιλάβουν για πρώτη φορά και το επίπεδο της χρήσης του ELA. Συνολικά, με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία που αφορούν τον Ιούλιο, οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα ύψους 96,3 δισ. ευρώ, έχοντας δώσει collateral ύψους 148 δισ. ευρώ. Πρόβλημα δημιουργείται από την υποχώρηση στην αξία των ενεχύρων που δίνονται στην ΕΚΤ, είτε είναι κρατικά ομόλογα είτε είναι τίτλοι που εξέδωσαν οι τράπεζες, με αποτέλεσμα να απαιτείται η αναπλήρωση αυτών με άλλους ισοδύναμους τίτλους ή μετρητά, ενώ από την 1η Ιουλίου υπάρχουν πρόσθετοι περιορισμοί για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου που δίνονται ως collateral.
Σε μια προσπάθεια να πάρει ανάσες ρευστότητας το πιστωτικό σύστημα, το οικονομικό επιτελείο και η Τράπεζα της Ελλάδος δρομολογούν την δυνατότητα παροχής νέου πακέτου εγγυήσεων του δημοσίου προς τις τράπεζες ύψους 30 δισ. ευρώ, καθώς οι εγγυήσεις του Δημοσίου θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άντληση ρευστότητας από τον ELA ή την ΕΚΤ. Έτσι σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα, είναι θέμα χρόνου ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος να φέρει σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα στο Δημόσιο να διαθέσει πρόσθετες εγγυήσεις στις τράπεζες (πέραν των 85 δισ. ευρώ που ήδη έχει διαθέσει) μέχρι του ποσού των 30 δισ. ευρώ.

 

 

Πάντως στα τραπεζικά επιτελεία επικρατεί αναβρασμός τα τελευταία 24ωρα, λόγω των πληροφοριών για τροποποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και ενδεχόμενο μεγαλύτερο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. «Οι προοπτικές για ένα μεγαλύτερο κούρεμα έχουν ενισχυθεί. Σίγουρα η αγορά των CDS βλέπει πιθανότητες μεγαλύτερες του 90% να γίνει κάτι τέτοιο εντός πέντε ετών» σχολίασε ο Niall O’Connor, αναλυτής της Credit Suisse στο Λονδίνο. “Είναι πιθανό και θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε ένα χρόνο. Δεν θα το απέκλεια», τόνισε.

 

Υψηλόβαθμοι τραπεζικοί παράγοντες προειδοποιούν πως το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν αντέχει άλλες απομειώσεις. Ηδη οι πέντε μεγάλες τράπεζες – Εθνική , Eurobank , Alpha, Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχουν εγγράψει ζημίες ύψους 4,3 δισ. ευρώ για την συμμετοχή τους στο σχέδιο ανταλλαγής ελληνικού χρέους. Αν οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονταν να προχωρήσουν σε κούρεμα 50% ομολόγων αξίας 40 δισ. ευρώ, αυτό θα σήμαινε καθαρές ζημίες ύψους 16 δισ. ευρώ περίπου και επομένως η μόνη επιλογή που θα έχουν τα ιδρύματα είναι να στραφούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να κρατικοποιηθούν. “Οι τράπεζες θα χρειάζονταν άμεσα κεφαλαιακή ενίσχυση και, προφανώς, κρατικοποίηση, επειδή οι μέτοχοί τους δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν το κενό κεφαλαίων”, σχολίασε ο Γιάννος Παπαντωνίου, πρώην υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Κώστα Σημίτη.

 

Οσον αφορά ενδεχόμενες συμμαχίες μεταξύ των ελληνικών τραπεζών οι αναλυτές θεωρούν πως είναι αδύναμες οι προοπτικές εξαγοράς ελληνικών τραπεζών από ξένες όσο συνεχίζονται οι ανησυχίες για πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας. Οι υποψήφιοι επενδυτές που αναζητούν φθηνή λεία μάλλον θα περιμένουν μέχρι να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία πριν επιλέξουν να αγοράσουν ποσοστά μέσω του ΤΧΣ, το οποίο σε δύο χρόνια από τώρα θα ψάχνει να τα πουλήσει. “Είναι εξαιρετικά απίθανο μια ξένη τράπεζα να έρθει και να επενδύσει κεφάλαια σε μια ελληνική τράπεζα όσο παραμένει τόσο μεγάλος ο κίνδυνος χρεωκοπίας”, σχολίασε ο αναλυτής της Deutsche Bank Δημήτρης Γιαννούλης. “Το ΤΧΣ παραμένει η μόνη επιλογή για τις τράπεζες”, είπε.

www.banksnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.