«Αιμορραγούν» οι τραπεζικές καταθέσεις

Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, απόρροια του κλίματος αβεβαιότητας που πυροδοτούν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Τον Απρίλιο σημειώθηκαν εκροές καταθέσεων 5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειες από τον Νοέμβριο στα 35 δισ. ευρώ, περίπου.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι έχει αυξηθεί και ο όγκος των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Το χρήμα σε φυσική μορφή έχει αυξηθεί στα 43 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, από 30,1 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2014.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απόσυρση καταθέσεων, που σημαίνει ότι χρήμα που υπάρχει σε λογιστική μορφή στις τράπεζες, μετατρέπεται σε φυσική μορφή για να δοθεί σε αυτούς που αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους φοβούμενοι κάποιο «ατύχημα».

Το χρήμα που διακινείται στις τσέπες των Ελλήνων δεν είναι παρά η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, δηλαδή της μείωσης των καταθέσεων στις τράπεζες.

«Πόρτα» για τις ελληνικές τράπεζες στις αγορές συναλλάγματος

Όλο και πιο δύσκολο καθίσταται για τις ελληνικές τράπεζες η επενδυτική συμμετοχή στις αγορές συναλλάγματος, μία εκ των αγορών με την μεγαλύτερη ρευστότητα, καθώς κορυφαίοι dealers διστάζουν να συνεργαστούν μαζί τους, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Κορυφαίες επενδυτικές εταιρίες, αποφεύγουν να «εκτεθούν» συνεργαζόμενες με τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, καθώς φοβούνται είτε ότι θα υπάρξει χρεοκοπία της Ελλάδας και κατ’ επέκταση κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος είτε επιβολή περιοριστικών κανόνων στη διακίνηση κεφαλαίων.

Αυτή η κίνηση από τις διεθνείς επενδυτικές εταιρίες, επαναφέρει στο προσκήνιο και την πρόβλεψη ότι ένα Grexit ή μία ελληνική χρεοκοπία θα δημιουργούσε περαιτέρω προβλήματα στο ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *