Αλαλούμ με τα Ε1 των συνταξιούχων. Χωρίς καμία ενημέρωση άλλαξαν τις βεβαιώσεις αποδοχών του ΓΛΚ

Κίνδυνος για πρόστιμα και έξτρα φόρους για όσους υπέβαλαν ήδη την φορολογική τους δήλωση

Το «μπάχαλο» του ΕΦΚΑ απειλεί να τινάξει στον αέρα και τις φορολογικές δηλώσεις Ε1, καθώς ούτε το Κράτος δεν μπορεί να υπολογίσει σωστά τι χρήματα πήραν το 2017 οι συνταξιούχοι και τι φόρο πρέπει να πληρώσουν φέτος.

Αν και δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση, συνταξιούχοι του δημοσίου διαπιστώνουν ότι άλλαξε η βεβαίωση αποδοχών που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για τα εισοδήματα του 2017. Αλλάζοντας τα ποσά στην βεβαίωση αποδοχών, αλλάζει και το φορολογητέο εισόδημα που δηλώνεται στο φετινό Ε1.

Διασταυρωμένες πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αλλά και από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωναν ότι όντως «έγιναν αλλαγές στα εκκαθαριστικά κάποιων συνταξιούχων του δημοσίου». Ουδείς γνώριζε να πει όμως γιατί και για ποιους έγιναν οι αλλαγές αυτές. Παρέπεμπαν μόνον στο υπουργείο Εργασίας, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου έχουν «μετακομίσει» εδώ και ένα μήνα στον ΕΦΚΑ.

Επί της ουσίας, το σίγουρο είναι ότι οι υπηρεσίες Συντάξεων του Δημοσίου εξέδωσαν λάθος βεβαιώσεις. Κανείς δεν λέει προς το παρόν εάν τα λάθη αφορούσαν ή όχι τα αναδρομικά ή τα έκτακτα μερίσματα που πήραν κάποιοι συνταξιούχοι. Οι ίδιες πηγές δεν ήξεραν επίσης εάν το νέο ποσό της Βεβαίωσης είναι διαφορετικό από αυτό που έχει προσυμπληρωθεί στην δήλωση Ε1 και εμφανίζεται και στην Ενημέρωση Αποδοχών 2017 στην ιστοσελίδα του Taxisnet. Επιπλέον δεν γνώριζαν εάν θα ειδοποιηθούν με κάποιον τρόπο όσοι έχουν υποστεί αλλαγή Βεβαίωσης για τις συντάξεις του 2017. Ούτε γνώριζαν όμως τι φόρο θα πληρώσουν τελικά όσοι έκαναν ήδη δήλωση Ε1 με βάση τις λάθος βεβαιώσεις που είχαν εκδοθεί. Δεν ήξεραν όμως και αν θα πληρώσουν πρόστιμο όσοι τυχόν σπεύσουν αμέσως τώρα να κάνουν διόρθωση της δήλωσης που έχουν ήδη υποβάλει, αφού το Taxisnet δεν δέχεται ακόμη τροποποιητικές δηλώσεις. Ούτε φυσικά αν και πώς μπορεί να διαγραφούν τα πρόστιμα, σε μια τέτοια περίπτωση.

Στην ουσία πρόκειται για έναν άνευ προηγουμένου «καψόνι» του κράτους στους συνταξιούχους καθώς:

• υπερήλικες φορολογούμενοι ή οι λογιστές ή όποιους τους εξυπηρετεί θα πρέπει να ελέγξουν μέσω ίντερνετ αν άλλαξε η βεβαίωση αποδοχών που είχε εκδοθεί και αναρτηθεί στην «προσωποποιημένη πληροφόρηση συνταξιούχων», χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς τους στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών (minfin.gr)

• κάποιοι συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν ξαφνικά πως εμφανίζονται να πήραν περισσότερα ή λιγότερα, σε σχέση με όσα έδειχνε η προηγούμενη Βεβαίωση Αποδοχών από συντάξεις, χωρίς να ξέρουν πού ήταν το λάθος και ποια βεβαίωση είναι τελικά η σωστή. Με βάση όμως την τελευταία Βεβαίωση, θα πρέπει να συντάξουν και δήλωση φόρου εισοδήματος Ε1, με αποτέλεσμα να προκύπτει μεγαλύτερος ή μικρότερος φόρος, σε σχέση με την προηγούμενη Βεβαίωση Αποδοχών που είχε αναρτηθεί.

• όσο δεν αποσαφηνίζεται πού έχει γίνει λάθος, δεν γίνεται σαφές και εάν το πρόβλημα αφορά μόνον συνταξιούχους Δημοσίου ή τα ίδια λάθη έχουν γίνει και σε συνταξιούχους άλλων Ταμείων -ή και εν ενεργεία υπαλλήλων του δημοσίου ακόμα.

• όσοι συνταξιούχοι έχουν ήδη υποβάλει δήλωση Ε1 (συνολικά έχουν καταθέσει την δήλωσή τους ως τώρα 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά) πρέπει να μην εφησυχάζουν αλλά να ελέγξουν από μόνοι τους -αφού δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ή ειδοποίηση προς το παρόν- μήπως πρέπει να αλλάξουν την δήλωση που κατέθεσαν.

• όσοι διαπιστώσουν ότι υπάρχουν διαφορές με βάση την νέα Βεβαίωση Αποδοχών, το πιθανότερο είναι ότι θα πρέπει να καταθέσουν τροποποιητική δήλωση.

• αν την υποβάλουν όμως άμεσα τώρα, το σύστημα Taxisnet τις δέχεται επιβάλλοντας πρόστιμο. Το πρόστιμο μπορεί, θεωρητικά, να διαγραφεί εκ των υστέρων από την ΑΑΔΕ, αλλά ούτε για αυτό υπάρχει επίσημη ενημέρωση ή δέσμευση.

• αν δεν θέλουν να μπλέξουν με τα πρόστιμα, μπορούν να περιμένουν πότε θα ανοίξει το Taxisnet για τις τροποποιητικές δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει μέσα στο κατακαλόκαιρο να έχουν την έγνοια τους να κάνουν ξανά φορολογική δήλωση, πριν λήξει η προθεσμία για τις τροποποιητικές δηλώσεις, γιατί τότε απειλούνται και πάλι με πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής.

Και όλα αυτά γίνονται καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες Συντάξεων που εκδίδουν τις Βεβαιώσεις Αποδοχών μεταφέρθηκαν τον Μάιο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών στον ΕΦΚΑ, αλλά αναρτούν ακόμα τις Βεβαιώσεις αυτές στο site του Υπουργείου Οικονομικών που υποστηρίζεται από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ενώ αποστέλουν τα σχετικά στοιχεία και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, που τα αναρτά στην ιστοσελίδα των φορολογικών δηλώσεων στο Taxisnet για να υπολογιστεί και να εκδοθεί το εκκαθαριστικό πληρωμής του φόρου. Και ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες της ΓΓΠΣ που ενημερώνουν το Taxisnet δεν ξέρουν ποιους να ενημερώσουν για τις αλλαγές, πού οφείλονται οι αλλαγές ή αν θα υπάρξουν και άλλες και για άλλους, ούτε όμως και πώς θα διορθώσουν τα λάθη του Κράτους οι συνεπείς φορολογούμενοι που έχουν κάνει ήδη τις δηλώσεις τους!

(protothema.gr)


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.