Αλαλούμ με τις αποδείξεις: Άγνωστο ποιες θα οδηγούν στην έκπτωση φόρου

Ένα απίστευτο αλαλούμ επικρατεί με τις αποδείξεις. Παρότι έχει μπει ο Φεβρουάριος, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει διευκρινίσει ακόμη τι θα γίνει με τις αποδείξεις και ποιες τελικά θα οδηγούν στην έκπτωση φόρου. Αν και από το Δεκέμβριο η ηγεσία του υπουργείου είχε προαναγγείλει πως οι μόνες αποδείξεις που θα χτίζουν το αφορολόγητο θα είναι αυτές με το πλαστικό χρήμα, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, εν τούτοις πολλά καταστήματα δεν έχουν προμηθευτεί καν τα απαραίτητα μηχανήματα, ενώ και οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν το πώς θα οριστεί ο τρόπος καταγραφής και συλλογής των αποδείξεων.

Την ίδια ώρα παρατηρούνται φαινόμενα με καταστήματα και επιχειρήσεις που διαθέτουν ηλεκτρονική διασύνδεση να μην δέχονται πληρωμές μέσω καρτών, είτε για να φοροδιαφύγουν, είτε για να γλιτώσουν την προμήθεια που παίρνουν οι τράπεζες. Όσοι αρνούνται να δεχτούν πληρωμές με κάρτες, αν και διαθέτουν μηχανάκια POS θα κληθούν να πληρώσουν βαριά πρόστιμα. 

Ποιες δαπάνες θα αναγνωρίζει η Εφορία 

Με βάση τη ρύθμιση που λέγεται ότι προωθείται η εφορία θα αναγνωρίζει δαπάνες μόνο μέσω πλαστικού χρήματος ή τραπεζικών συναλλαγών ώστε μισθωτοί και συνταξιούχοι να κερδίσουν την έκπτωση φόρου ως και 2.100 ευρώ από το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ. Ουσιαστικά για το αφορολόγητο οι πολίτες θα κληθούν να καταθέσουν στην φορολογική τους δήλωση ποσά ίσα με το 10% του εισοδήματός τους μέσω ηλεκτρονικών αποδείξεων.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *