Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ

Αμετάβλητα στα ιστορικά τους χαμηλά διατήρησε τα επιτόκια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τέταρτο διαδοχικό μήνα επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών και οικονομολόγων.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση να διατηρήσει αμετάβλητο στο 0,75% το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης.

Διατήρησε ταυτόχρονα αμετάβλητα τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 1,50 % και 0,00 % αντιστοίχως.

Η τελευταία φορά που η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια της ήταν τον περασμένο Ιούλιο όταν είχε κόψει τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi στις 15.30 ώρα Ελλάδος.

Οι αναλυτές δεν περιμένουν εκπλήξεις στην ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ. Η προσοχή αναμένεται να στραφεί στις δηλώσεις του Draghi για το πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναμένεται να επαναλάβει ότι προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του προγράμματος είναι η υποβολή επίσημου αιτήματος από τις αρμόδιες αρχές.

Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητο στο 0,5% το βασικό επιτόκιο 

Τη διατήρηση του βασικού της επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, επίπεδο στο οποίο βρίσκεται από το Μάρτιο του 2009, και του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 375 δισ. λίρες αποφάσισε, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (BoE).

Η κεντρική τράπεζα, όπως συνηθίζει όταν δεν μεταβάλλει την πολιτικής της, δεν παρείχε εξηγήσεις για τις αποφάσεις της, και πλέον η προσοχή στρέφεται στις τριμηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη που θα ανακοινωθεί στις 14 Νοεμβρίου καθώς και στα πρακτικά που θα δημοσιοποιηθούν στις 21 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται πως η βρετανική οικονομία το τρίτο τρίμηνο ανέκαμψε καθώς εμφάνισε ανάπτυξη 1% έναντι ύφεσης 0,4% το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω και της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων. Παρ’ όλα αυτά, ο διοικητής της BoE, Mervyn King, προειδοποίησε ότι η οικονομική ανάκαμψη θα είναι αργή παρά την αναμενόμενη άνοδο, προβάλλοντας τον πρόσθετο κίνδυνο της επιβράδυνσης των οικονομιών της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας.

Επίσης, η ανεργία κατέγραψε πτώση στους τρεις μήνες έως τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών. Το ποσοστό ανεργίας, υποχώρησε στο 7,9% για τους τρεις μήνες έως τον Αύγουστο από το 8,1% για τους τρεις μήνες έως τον Ιούλιο. Το ποσοστό αυτό ήταν το χαμηλότερο από το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου 2011, όπου διαμορφώθηκε στο 7,8%.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών ετών ο πληθωρισμός καθώς διαμορφώθηκε στο 2,2% έναντι 2,5% τον Αύγουστο τη στιγμή που στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι το 2%.

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *