Ανάσα 75 ημερών για τις μεταχρονολογημένες επιταγές

Τελευταία ενημέρωση την 26 Μαρ 2020 — 20:50

Ανάσα 75 ημερών αναμένεται να δοθεί στους εκδότες μεταχρονολογημένων επιταγών που λήγουν μετά την 31η Μαρτίου με στόχο να διευκολυνθεί η αγορά δεδομένου ότι η ρευστότητα των επιχειρήσεων και των εμπόρων έχει σχεδόν μηδενιστεί εξαιτίας των επιπτώσεων στην οικονομία της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού.

Η ελάφρυνση των 75 ημερών, που ουσιαστικά ανοίγει παράθυρο διευκόλυνσης μέχρι τα μέσα Ιουνίου αποτελεί, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η επικρατέστερη από μια σειρά λύσεων που εξετάσθηκαν τα τελευταία 24ωρα.

Το μέτρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία εκτιμάται ότι θα δημοσιευθεί τα επόμενα 24ωρα. Στο μεσοδιάστημα, για τις επιταγές που θα βρίσκονται «ακάλυπτες» προβλέπεται η εξής μέριμνα:

Δεν θα γίνεται αναγγελία στον Τειρεσία από τις τράπεζες και  ο δικαιούχος δεν θα έχει τη δυνατότητα καταγγελίας εντός του 8ημέρου, όπως ισχύει σήμερα.

Η διευκόλυνση θα ισχύσει από 31 Μαρτίου και μετά και για όσα δάνεια έχουν δοθεί μέσω factoring και έχουν εγγύηση επιταγές θα ενταχθούν στο καθεστώς της διευκόλυνσης των 75 ημερών.

Απάντηση