Ανοίγει η αγορά των «κόκκινων» δανείων για τα funds

Σε ξένα εξειδικευμένα funds ανοίγει και με την “βούλα” η διαχείριση των “κόκκινων” δανείων των τραπεζών. Όπως εκτιμάται, χωρίς τη συνδρομή των ξένων οίκων δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση ενός όγκου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που, όπως κατέγραψε το AQR των ελληνικών τραπεζών από τον SSM, ανέρχονται σε 107 δισ. ευρώ.

Χθες, στη διάρκεια της ενημέρωσης προς τους αναλυτές ξένων οίκων, η Eurobank ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με ξένους εξειδικευμένους οίκους για τη δημιουργία δύο joint ventures, το ένα για τη διαχείριση (όχι πώληση) δανείων λιανικής και το άλλο για τη διαχείριση επιχειρηματικών δανείων. Σημειώνεται ότι η τράπεζα προσδιόρισε τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στη διαχείριση των NPLs σε τρεις άξονες: α) κυρίως διαχείριση από την ίδια την τράπεζα με την παροχή μακροπρόθεσμων και βιώσιμων ρυθμίσεων προς τους δανειολήπτες – πελάτες της, β) συμπράξεις με ξένους εξειδικευμένους στη διαχείριση δανείων οίκους και γ) περιορισμένες πωλήσεις χαρτοφυλακίων.

Ανάλογες στρατηγικές σε ό,τι αφορά τις συμπράξεις με ξένους οίκους αναμένονται και από τις άλλες τράπεζες προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους.

Το άνοιγμα της αγοράς των “κόκκινων” δανείων σε ξένους θα περιβληθεί και με θεσμικό υπόβαθρο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, μέσα στις επόμενες 7 – 10 ημέρες αναμένεται επίσημη έκθεση που εκπόνησε εσωτερικά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  στην οποία θα καταγράφονται τα νομικά και διοικητικά εμπόδια που καθιστούν αδύνατη την ανάπτυξη μιας δυναμικής αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα προτείνονται ειδικές δράσεις για την άρση τους προκειμένου να επιταχυνθεί η τακτοποίηση των δανείων που βρίσκονται στο “κόκκινο”. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η μελέτη θα αφορά στα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, ενώ σε δεύτερη φάση και κατόπιν ειδικής έρευνας από ξένο σύμβουλο θα αποφασιστούν οι δράσεις σε συνεργασία με τα ξένα funds για την αντιμετώπιση των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων. Η συγκεκριμένη μελέτη θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2016. 

Η μελέτη του ΤΧΣ που αφορά στα δάνεια των νοικοκυριών και αναμένεται εντός των προσεχών ημερών θα εστιάζει στις δράσεις βελτίωσης του νομικού πλαισίου για θέματα αφερεγγυότητας με την υιοθέτηση κατάλληλων νομικών μέσων για τη συγκρότηση εξειδικευμένων τμημάτων που θα εξετάζουν υποθέσεις αφερεγγυότητας και τον διορισμό και κατάρτιση επαρκούς αριθμού πρόσθετων δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων. Παράλληλα, θα αναδεικνύει την ανάγκη εμπλοκής των ξένων εξειδικευμένων στη διαχείριση δανείων οίκων, ούτως ώστε να επιταχυνθεί η αποδέσμευση πόρων των τραπεζών από “νεκρές” σε υγιείς χρηματοδοτήσεις. 

Σημειώνεται ότι σε όλο το πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα υπάρξει πρόνοια και μόνιμο “δίχτυ” κοινωνικής ασφάλειας μόνο για τους πλέον ευάλωτους οφειλέτες,  κάνοντας διάκριση μεταξύ καλή τη πίστη οφειλετών και στρατηγικών κακοπληρωτών.

www.capital.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.