ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Κάτι τρέχει με τις διαπραγματεύσεις ;

του Παν. Δ. Κουτουφά

Περίεργες είναι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που έχει το «Π», οι εξελίξεις γύρω από τους όρους της νέας δανειακής σύμβασης που αποτελούν και το αντικείμενο των δραματικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων «συμμάχων» μας, οι οποίοι μαζί με το ΔΝΤ είναι οι δανειστές μας.

Οι πληροφορίες λένε ότι αργά το βράδυ του Σαββάτου επιτεύχθηκε η συμφωνία μεταξύ της τρόϊκας και του οικονομικού επιτελείου σε όλα τα κρίσιμα οικονομικά ζητήματα και δεν απέμεναν παρά μόνο οι τελικές συζητήσεις με τον πρωθυπουργό  και η έγκριση από τους αρχηγούς των κομμάτων.

΄Εκπληκτοι πάντως οι κυβερνητικοί παράγοντες  διαπίστωσαν την Κυριακή ότι οι τροϊκανοί είχαν υπαναχωρήσει από τη συμφωνία που είχαν κάνει και έθεταν και πάλι εξ αρχής θέματα όπως η μεγαλύτερη μείωση των επικουρικών συντάξεων, η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού κλπ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,  η συμφωνία του Σαββάτου περιελάμβανε μεσοσταθμική μείωση των επικουρικών κατά 15%, μείωση του κατώτατου μισθού κατά 10%, διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με ένα μικτό σύστημα σε ό,τι αφορά στις προνομιούχες και τις κοινές μετοχές ώστε το δημόσιο να διατηρεί τον έλεγχο σε μεγάλο βαθμό, καθώς και μέτρα μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, όπως είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών…

Να πούμε ακόμη ότι την έκπληξη στο οικονομικό επιτελείο διαδέχθηκε η ανησυχία για την υπαναχώρηση αυτή των τροϊκανών. Φοβούνται μήπως αυτή η υπαναχώρηση αποτελεί ουσιαστικά συγκαλυμμένη άρνηση των εταίρων για συμφωνία.

Τέλος να σημειώσουμε ότι η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο για την συνάντηση  του πρωθυπουργού και των τριών αρχηγών των κομμάτων δημιουργεί περισσότερη ανησυχία, ιδιαίτερα η παράγραφος που αναφέρει ότι συμφώνησαν στην «λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ» χωρίς να διευκρινίζει βέβαια ότι αυτό σημαίνει πρόσθετα μέτρα ύψους περίπου 4 δις ευρώ…

topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *