Αποφάσισαν τη μεταβίβαση των €18 δισ. “άμεσα”

Του Γιάννη Αγγέλη

Το αργότερο μέσα στις επόμενες τέσσερις ημέρες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των 18 δισ. ευρώ στις βιώσιμες ελληνικές τράπεζες με βάση την έκθεση της αρμόδιας αρχής δηλαδή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Την απόφαση αυτή πήραν σε συνάντησή τους με τον πρόεδρο του EFSF κ. Ρέγκλιγκ χθες οι υπουργοί οικονομικών αφού ενημερώθηκαν για την επικίνδυνη καθυστέρηση που έχει υπάρξει στο θέμα αυτό.

Η “εντολή” για την εκτέλεση της απόφασης αυτής η οποία εμπεριέχεται στην πρώτη φάση της εφαρμογής της νέας δανειακής σύμβασης χρειάσθηκε να επαναβεβαιωθεί χθες μετά και από παρέμβαση της EWG λόγω επιφυλάξεων που είχαν διατυπωθεί αρχικά από την διεύθυνση του ΤΧΣ και στην συνέχεια από το EFSF, για την αρμοδιότητα και τις ευθύνες που προκύπτουν από τυχόν “ατυχήματα” στην υλοποίηση της.

Να σημειώσουμε (σ.σ. βλέπε σχετικό σημείωμα του Capital.gr την Παρασκευή) ότι για να δρομολογηθεί η διαδικασία αυτή χρειάσθηκε συνάντηση την περασμένη Πέμπτη μεταξύ του κ. Παπαδήμου και του κ. Θωμόπουλου μετά το πέρας της οποίας στάλθηκε επιστολή από τον απερχόμενο πρωθυπουργό στο ΤΧΣ η οποία κοινοποιήθηκε στην ηγεσία του ΥΠΟΙΚ και στην διοίκηση της ΤτΕ, για την αναγκαιότητα επίσπευσης των διαδικασιών.

Στην “συζήτηση” παρενέβη (και χθες) η ΕΚΤ η οποία απαιτεί την άμεση υλοποίηση των αποφάσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατ΄ αρχήν μέσω των 18 δισ. ευρώ προκειμένου να συνεχισθεί η κάλυψη των ελληνικών τραπεζών όσο αφορά τις ανάγκες κεφαλαιακής επάρκειας αλλά και ρευστότητας την αμέσως επόμενη προεκλογική περίοδο ιδιαίτερα κάτω από την πίεση του κλίματος ανησυχίας που έχει δημιουργηθεί.

Για το θέμα αυτό κατά πληροφορίες υπήρξαν συνεργασίες σήμερα το μεσημέρι μεταξύ του γραφείου του πρωθυπουργού και της διοίκησης της ΤτΕ.

[sc:Πηγή id=”http://www.capital.gr/News.asp?id=1500387″ ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *