Απόφαση του ΣτΕ: Αντισυνταγματική η εφεδρεία των δημοσίων υπαλλήλων

Βόμβα νούμερο δύο για την κυβέρνηση πυροδοτεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας της εφεδρείας Νο1. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του matrix24.gr, πρόκειται για το μέτρο της εφεδρείας που οδήγησε εκτός υπηρεσίας περίπου 5.000 Δημοσίους Υπαλλήλους.

Στο ΣτΕ προσέφυγε στις αρχές του προηγούμενου χρόνου η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζοντας ότι η εφεδρεία ανατρέπει βίαια και αιφνιδιαστικά κάθε οικογενειακό και υπηρεσιακό σχεδιασμό τους.

Η υπόθεση ολοκληρώθηκε για το σκέλος που αφορά στον στενό δημόσιο τομέα και όπως αποκαλύπτει το matrix24.gr η απόφαση κρίνει αντισυνταγματικό το μέτρο της εφεδρείας για τους υπαλλήλους στο δημόσιο. Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να κριθεί και το θέμα των εργαζόμενων στο Δημόσιο με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου.

Στο ΣτΕ προσέφυγε πριν από περίπου ένα χρόνο η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζοντας ότι πρέπει να ακυρωθεί η σχετική υπουργική απόφαση, η οποία εκδόθηκε κατ’ επιταγή του Ν. 4024/2011 (ενιαίο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία κ.λπ.).

Βάσει της προσφυγής, η προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα (εφεδρεία) παραβιάζει το άρθρο 103 του Συντάγματος το οποίο προβλέπει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να παυθούν χωρίς προηγούμενη απόφαση του υπηρεσιακού τους συμβουλίου.

Παραβιάζει επίσης, τα άρθρα 80, 73 και 74 του Συντάγματος, καθώς οι νόμοι που προβλέπουν και χορηγούν συντάξεις ή αμοιβές «πρέπει επί ποινή ακυρότητας να είναι ειδικοί» δηλαδή «να εντάσσονται νομοτεχνικά εντός ενός πλαισίου που αποτελείται από συνταξιοδοτικές και μισθολογικές ρυθμίσεις».

Παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας των πολιτών (άρθρο 4), της προστασίας της αξίας του ανθρώπου (άρθρο 2) και του δικαιώματος ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρο 5).

Εισάγει δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων με βάση μόνο κριτήρια ηλικιακά.

Παραβιάζει το άρθρο 15 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προστατεύει το δικαίωμα στην εργασία.

dailynews24.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *