Ασφυκτιούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, φόβοι για τις συντάξεις

 SOS εκπέμπουν τα μεγαλύτερα Ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας, καθώς αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας. Η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως λύση προκειμένου να βρει άμεσα χρήματα, ωστόσο οι προσπάθειές της πέφτουν στο κενό, εξέλιξη που δημιουργεί έντονο προβληματισμό αλλά και φόβους, ότι η απρόσκοπτη καταβολή συντάξεων από τα μεγαλύτερα Ταμεία, τίθεται για τα καλά εν αμφιβόλω.

Απορρίφθηκε η λύση χρηματοδότησης μέσω του ΑΚΑΓΕ

Η κυβέρνηση κατέφυγε στη λύση του ΑΚΑΓΕ, επιχείρησε να βάλει χέρι στον «κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών προκειμένου να ενισχύσει το ΙΚΑ, που αντιμετωπίζει τεραστιες δυσκολίες. Η διοίκηση του Ταμείου κατέθεσε πρόταση για πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 200 εκατομμυρίων από τον ΑΚΑΓΕ, ωστόσο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ είπε όχι με ψήφους 9-7. Εκτός από τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των συνταξιούχων (δύο εκπρόσωποι) αρνητικά ψήφισαν και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ. 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες το ΔΣ ΙΚΑ προχώρησε στη προσφυγή προς τον ΑΚΑΓΕ, προκειμένου να καλύψει μέρος των χρεών προς τον ΕΟΠΥΥ που ξεπερνά τα 850 εκατ. ευρώ. 

Η κυβέρνηση ψάχνει εκ νέου για 200 εκατομμύρια ευρώ

Σε κάθε περίπτωση πλέον και προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ, η κυβέρνηση μετά από αυτή την τακτική αποτυχία, θα πρέπει να βρει μέσω κρατικών πόρων αυτά τα 200 εκατομμύρια και να προσφέρει άμεσα στο Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αυτό μάλιστα πρέπει να έχει γίνει μέχρι το τέλος του 2016, έτσι να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις

«Γιγαντώνεται» το έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος

Φυσικά δεν είναι μόνο το ΙΚΑ που βρίσκεται σε δυσχερή θέση, αφού η πλειονότητα των ασφαλιστικών Ταμείων «αιμορραγεί» από την έλλειψη ρευστότητας και αδυνατεί να εκπληρώσει βασικές ανάγκες. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι για την κατάσταση που βρίσκεται το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Το έλλειμμα ξεπερνάει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ επιπρόσθετα το ΙΚΑ φέρεται να χρωστάει 3 δισ.ευρώ στον ΕΟΠΥΥ και άλλα 3 στον ΟΑΕΔ. Εξαιρετικά δύσκολη είναι και η κατάσταση στον ΟΑΕΕ ο οποίος έχει οφειλές 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στον ΕΟΠΠΥ.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *