ΑΦΜ: Πώς σβήνει από το Taxisnet

Μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν – Τι πρέπει να προσέξουν οι κληρονόμοι
Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για τις τελευταίες φορολογικές υποχρεώσεις της χρονιάς. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος που θα πρέπει να υποβάλουν έως το τέλος Δεκεμβρίου οι κληρονόμοι για τα εισοδήματα του φορολογούμενου που απεβίωσε εντός του 2018. Όσοι κληρονόμοι δεν έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής τη φορολογική δήλωση θα πρέπει να σπεύσουν καθώς θα πρέπει να συγκεντρώσουν και τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η δήλωση υποβάλλεται χειρόγραφα και θα πρέπει να προσκομίζονται και να συνυποβάλλονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τα εισοδήματα που απέκτησε ο φορολογούμενος που απεβίωσε μέχρι την ημερομηνία θανάτου ή τις δαπάνες που είχε πραγματοποιήσει. Ειδικά, οι κληρονόμοι θα πρέπει να συνυποβάλουν βεβαιώσεις για αποδοχές ή συντάξεις και για τόκους καταθέσεων.

Μετά την υποβολή της δήλωσης η εφορία θα προχωρήσει στην εκκαθάρισή της και θα αποστείλει το εκκαθαριστικό σημείωμα στη διεύθυνση του κληρονόμου.

Ενέργειες των κληρονόμων πριν την υποβολή της δήλωσης

Πριν την υποβολή της δήλωσης, οι κληρονόμοι πρέπει να δηλώσουν το θάνατο στο τμήμα μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. Ενέργεια που είναι απαραίτητη για την απενεργοποίηση του ΑΦΜ. Σε περίπτωση θανάτου, φυσικού προσώπου μη επιτηδευματία, η δήλωση μεταβολής στο τμήμα μητρώου, υποβάλλεται από έναν τουλάχιστον εκ των κληρονόμων ή των εγγυτέρων συγγενών συνυποβάλλοντας:

  • Ληξιαρχική πράξη θανάτου
  • Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών
  • Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης.
  • Δήλωση σχέσεων φορολογουμένου (έντυπο Μ7).

Η δήλωση του θανάτου υποβάλλεται μέχρι τη λήξη προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, δηλαδή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *