Βουνό τα κόκκινα δάνεια: ξεπέρασαν τα 80 δισ. ευρώ

Εκτροχιάζονται καθημερινά οι καθυστερήσεις πληρωμών στα στεγαστικά δάνεια. Εν αναμονή του νέου νόμου για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων οι επισφάλειες διογκώνονται μέρα με τη μέρα και μέσα σε ένα τρίμηνο προστέθηκαν άλλα 3δισ ευρώ κόκκινες οφειλές στο σύστημα, από τις οποίες το 1 με 1,2δισ ευρώ είναι από στεγαστικά δάνεια. 

 Της Έφης Καραγεώργου.

Εκτός όμως από την αναμονή των νέων νομοθετημάτων για τα κόκκινα δάνεια, πολλοί δανειολήπτες λόγω της αβεβαιότητας και των φημών περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, «παίζουν άμυνα» προτιμώντας να φυλάξουν τα ποσά που αντιστοιχούν στις δόσεις των στεγαστικών τους, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Μάλιστα όπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη, το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές εντάθηκε τον Μάρτιο, ενώ και τον Απρίλιο οι δανειολήπτες φαίνεται να απέχουν από την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων τους.

Την ίδια ώρα το «κενό» ανάμεσα στα δάνεια και τος καταθέσεις ανοίγει σε πάνω από 70δισ ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα των καταθέσεων έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 140δισ ευρώ και το συνολικό ύψος του χαρτοφυλακίου δανείων διαμορφώνεται στα 210δισ ευρώ.

Όμως δεν είναι μόνο τα νοικοκυριά που δεν πληρώνουν τα στεγαστικά τους δάνεια. Πρόβλημα και μάλιστα έντονο αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα η μία στις δύο μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αδυνατούν να είναι συνεπείς λόγω της κατακόρυφης πτώσης του τζίρου τους.

Τα «κόκκινα» δάνεια ήδη έχουν ξεπεράσει τα 80δισ ευρώ. Και αυτό παρότι οι τράπεζες την τελευταία τριετία έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις δανείων ύψους σχεδόν 38δισ ευρώ. Δηλαδή έχουν ρυθμίσει περίπου το 16% των συνολικών χορηγήσεών τους σε επίπεδο ομίλων και παράλληλα έχουν σχηματίσει ειδικές και γενικές προβλέψεις για αυτά τα δάνεια ύψους 7δισ ευρώ.

Στην πλειοψηφία τους τα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί είναι στεγαστικά και επιχειρηματικά. Οι ρυθμίσεις που έχουν υιοθετηθεί περιλαμβάνουν κυρίως : επιμήκυνση διάρκειας, μειώσεις επιτοκίων, διαγραφή μέρους των οφειλών (σε επιχειρηματικά δάνεια), χορήγηση περιόδου χάριτος ως προς το κεφάλαιο ή και τους τόκους.

Ειδικότερα οι τράπεζες έχουν ρυθμίσει στεγαστικά δάνεια 13 δισ ευρώ. Όπως μάλιστα αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη, στόχος τους είναι σε συνεργασία με τον δανειολήπτη να καταλήξουν σε πρόγραμμα ρύθμισης που θα είναι αποτελεσματικό και βιώσιμο σε βάθος χρόνου, και παράλληλα υπογραμμίζουν πως «υπό το πρίσμα αυτό, η επέκταση της προστασίας από πλειστηριασμούς για πρώτη κατοικία, με αυξημένα μάλιστα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, μόνο κακό θα προκαλέσει διατηρώντας την αυξητική τάση των νέων καθυστερήσεων, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τράπεζες, την οικονομία και τους συνεπείς δανειολήπτες και φορολογούμενους».

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα νέα πρότυπα που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority – EBA) και όπως προβλέπεται από τον Εκτελεστικό Κανονισμό 2015/227 της Κομισιόν, για πρώτη φορά, στις οικονομικές καταστάσεις του 2014 απεικονίζονται όλες οι ρυθμίσεις δανείων, οι οποίες έχουν διενεργηθεί τους προηγούμενους 36 μήνες και παρέχονται αναλυτικά στοιχεία για το πόσα από τα ρυθμισμένα δάνεια εξυπηρετούνται κανονικά, πόσα έχουν απομειωθεί και πόσα κινδυνεύουν να γίνουν καθυστερήσεις (εξυπηρετούνται με καθυστέρηση μικρότερη των 90 ή των 180 ημερών για τα στεγαστικά).

www.fpress.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.