Βροχή τα λουκέτα στη Μαγνησία

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκαν οι επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών

Δύσκολοι αναμένονται να είναι οι τελευταίοι μήνες του έτους για δεκάδες επιχειρήσεις του Νομού Μαγνησίας, μιας και όσοι επαγγελματίες απέμειναν παλεύουν να κρατηθούν ενεργοί στην αγορά.

Οι επιχειρήσεις που από την αρχή του χρόνου μέχρι μόλις πριν από λίγες μέρες ξεπερνούν τις 1.300. Την ίδια ώρα δεκάδες από αυτές ανοίγουν ξανά, φλερτάροντας με την ιδέα να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Επιμελητήριου Μαγνησίας, το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκαν οι επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών που αφορά στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, μιας και πάνω από 700 έβαλαν «λουκέτο», ενώ οι 400 από αυτές παραμένουν στην αγορά με άλλον όμως ιδιοκτήτη. Παρόμοια είναι η κατάσταση και για τον μεταποιητικό κλάδο, όπου 320 επιχειρήσεις έκλεισαν ενώ μόνο οι 140 άνοιξαν ξανά με την ελπίδα να αντέξουν την κρίση.

Την ίδια στιγμή αναμμένα τα φώτα στις βιτρίνες τους βλέπουν τα εμπορικά καταστήματα, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία τα περισσότερα είναι εκείνα που ανοίγουν από αυτά που κλείνουν. Συγκεκριμένα, ενώ έκλεισαν 260 εμπορικά καταστήματα, 290 και ένα δοκιμάζουν την τύχη τους ξανά στην αγορά, όμως με αρκετά μειωμένο το τζίρο τους.

Αντίστοιχα είναι τα στοιχεία και για το 2010 όπου συνολικά 1367 επιχειρήσεις έκλεισαν έως το τέλος του έτους με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά τις επιχειρήσεις του μεταποιητικού κλάδου. Σύμφωνα με το Επιμελητήριο Μαγνησίας, οι 389 από αυτές κατέβασαν ρολά, ενώ μόνο 163 επιχειρήσεις του τμήματος επανήλθαν ξανά στην αγορά ή λειτούργησαν για πρώτη φορά.

Άσχημη η προηγούμενη χρονιά και για τις εμπορικές επιχειρήσεις, μιας και πάνω από 170 καταστήματα έκλεισαν, ενώ άνοιξαν 159 από αυτά. Σε λίγο καλύτερη κατάσταση βρίσκονταν οι επιχειρήσεις υπηρεσιών, βάζοντας λουκέτο οι 800 από αυτές την ώρα που 950 νέες επιχειρήσεις άνοιγαν ελπιδοφόρα.

Τέλος, σημειώνεται ότι δεκάδες είναι οι επιχειρήσεις όλων των κλάδων για το Νομό Μαγνησίας που αναμένεται να κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους, μιας και ήδη έχουν παραδώσει πολλά από αυτά τα χαρτιά τους στο Επιμελητήριο Μαγνησίας είτε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης είτε για λόγους συνταξιοδότησης.

Πηγή: taxydromos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *