«Βυθίζεται» το ευρώ

Στο επίκεντρο του  ενδιαφέροντος και στο στόχαστρο  αναλυτών, διαχειριστών και traders βρίσκεται εκ νέου το ευρωπαϊκό νόμισμα που πιέστηκε μέχρι και τα 1,2845, σε χαμηλά διετίας και πλέον έναντι του δολαρίου, αλλά και στα χαμηλά δεκαετίας έναντι του ιαπωνικού γιεν, στα 100,39.

Η «επίσημη» αιτιολόγηση  της νέας αυτής διολίσθησης του  ευρώ έχει να κάνει με την αποτυχημένη  –συγκριτικά με τις προσδοκίες των περισσοτέρων – δημοπρασία των ιταλικών δεκαετών ομολόγων, που ήταν μεν βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη, αλλά παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής από το 7%. Συγκεκριμένα, η Ιταλία πούλησε ομόλογα ωρίμανσης 2014 με απόδοση 5,62% (από 7,89% στην προηγούμενη δημοπρασία του Νοεμβρίου) και ομόλογα λήξης 2022 με απόδοση 6,98% (από 7,56% στην προηγούμενη δημοπρασία).

Με αυτή την …  αφορμή και οι ευρωπαϊκές αγορές δέχτηκαν κάποιες πιέσεις καίτοι η συμμετοχή των επενδυτών ήταν και είναι ελάχιστη.

Το ευρώ πάντως είναι αυτό που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις δηλώσεις που έχουν καταγραφεί τις περασμένες ώρες, με πρώτη αυτή του διάσημου Αμερικανού οικονομολόγου Joseph Stiglitz ότι το 2012 πιθανότατα θα είναι το έτος «μηδέν» για το ευρώ, ή τις δηλώσεις συμβούλων της Γερμανίδας Καγκελάριου Μέρκελ στις οποίες δεν απέκλεισαν ακόμα και διάλυση του ευρώ.

Την ίδια στιγμή το ειδησεογραφικό δίκτυο MarketWatch φιλοξενεί δηλώσεις και αναλύσεις διαχειριστών και traders της αγοράς συναλλάγματος που καταλήγουν στο συμπέρασμα πως «το ευρωπαϊκό πρόβλημα θα συνεχίσει να προκαλεί αναταραχές στην αγορά και το 2012», για να συστήσουν πονταρίσματα (Bullish) στο δολάριο για το οποίο το 2012 θα είναι χρονιά – σταθμός!

Στα επιχειρήματά τους τονίζουν πως μπορεί η παγκόσμια  χρηματοπιστωτική κρίση να απειλεί  ακόμα και με επιστροφή σε ύφεση  την αμερικανική οικονομία, αλλά με βάση τα σημερινά δεδομένα – με την  Ευρώπη να ταλανίζεται από τα σημαντικά της προβλήματα και να έχει τεθεί σε αμφισβήτηση ακόμα και η συνοχή της και με την Κίνα να καταγράφει υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξής της – οι ΗΠΑ είναι αυτές που φαντάζουν ως η μόνη «ατμομηχανή» που μπορεί και πάλι να σύρει την παγκόσμια οικονομία!

www.protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *