Γερμανική υποχώρηση: Νέα μέσα και ηπιότεροι όροι στα πακέτα διάσωσης

Υστερα από σκληρή, ολονύκτια διαπραγμάτευση που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι η ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα θα μπορεί να γίνεται με δάνεια διοχετευόμενα απευθείας στις τράπεζες (από το EFSF/EMS), τα οποία δεν επιβαρύνουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς και δεν θα επιφέρουν, αναγκαστικά, ευρύτερες μνημονιακές δεσμεύσεις. Η απόφαση ανοίγει παράθυρο για πιο ευέλικτους (και σίγουρα λιγότερο τιμωρητικούς) όρους στα πακέτα στήριξης των ευρωπαϊκών χωρών και αποτιμάται ως γερμανική υποχώρηση μπροστά στη συμπαγή στάση Ιταλίας – Ισπανίας υπό τη στήριξη και του προέδρου Ολάντ.

Η απόφαση συνιστά μία μικρή πλήν υπαρκτή υποχώρηση της γερμανικής πλευράς από την επιμονή της να προωθούνται πρώτα σκληρές μεταρυθμίσεις σε αντάλλαγμα με την παροχή του όποιου πακέτου διάσωσης.

Πολιτικά όμως ερμηνεύεται ως νίκη του ιταλο-ισπανικού μετώπου, οι ηγέτες των οποίων υποστήριξαν και χθες, με σθένος, ότι παρότι έχουν ήδη κάνει πολλά για τη διάσωση των οικονομιών τους, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη δανεισμού.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, χαρακτήρισε «τομή» την απόφαση για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, επισημαίνοντας ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι ευρωπαϊκές χώρες που ακολουθούν πιστά τους δημοσιονομικούς κανόνες θα μπορούν να αιτούνται βοήθειας χωρίς τους σκληρούς όρους που συνόδευαν προηγούμενα πακέτα διάσωσης, ως αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλουν οι χώρες για την εξυγίανση των ελλειμμάτων τους.

«Δίνουμε ευκαιρίες σε συνεπείς χώρες να χρησιμοποιούν τα εργαλεία του EFSF και του ESM ώστε να καθησυχάζουν τις αγορές», σημείωσε ο Ρομπάι.

Η σημασία της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών
Μέχρι τώρα ευρωπαϊκά κονδύλια που πιθανώς προορτίζοντο για τον τραπεζικό τομέα έπαιρναν τη μορφή δανείου προς την κυβέρνηση της χώρας , η οποία μετά δάνειζε με τη σειρά της τις τράπεζες. Με το που τα ποσά αυτά όμως εγγράφοντο στο χρέος των κρατών, οι χρηματαγορές άρχιζαν να ανησυχούν ζητώντας όλο και υψηλότερα επιτόκια για να δανείσουν τα κράτη. Κάποια στιγμή το κόστος δανεισμού γινόταν απαγορευτικό και έτσι η διάσωση μιας τράπεζας κατέληγε σε ποντισμό της εθνικής οικονομίας.

Στις αποφάσεις της Συνόδου, όπως ανακοίνωσε ο κ. Ρομπάι είναι η συμφωνία των ηγετών της ευρλώνης να ενισχύσουν την οικονομική και νομισματική ενοποίησή τους με έναν οδικό χάρτη, η επεξεργασία του οποίου θα γίνει τους προσεχείς μήνες. «Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας θα εργαστούμε σε στενή συνεργασία με τα κράτη και θα συμβουλευθούμε επίσης τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», ανέφερε ο κ. Ρομπάι.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε ανακοινώσει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα αναπτυξιακό πακέτο με άμεσα μέτρα συνολικού ύψους 120 δισ. ευρώ. Αποφασίστηκε επίσης η κεφαλαιακή ενίσχυση κατά 10 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ΕΤΕπ , τονίζοντας ότι αυτό θα αυξήσει τη συνολική δανειοδοτική ικανότητα των τραπεζών με 60 δισ. ευρώ. «Αυτά τα χρήματα πρέπει να πάνε σε όλη την Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Ικανοποιημένος ο Μόντι
Σε δηλώσεις του ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος για τη συμφωνία χαρακτηρίζοντάς την πολύ σημαντική για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης: «Η ικανοποίηση για την Ιταλία είναι διπλή: τόσο για το περιεχόμενο της συμφωνίας όσο και επειδή ενίσχυσε τη διαδικασία μπλοκάροντας την υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης μέχρι να πετύχει επείγοντα μέτρα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές δυσκολίες».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως οι συνομιλίες με τους Ευρωπαίους εταίρους πέρασαν «μια πολύ δύσκολη στιγμή». «Υπήρξαν λίγες εντάσεις», αλλά «αυτό ήταν χρήσιμο», δήλωσε.

«Αν και αναγνωρίζαμε τον εαυτό μας στο σύμφωνο ανάπτυξης, η Ιταλία εξέφρασε μια επιφύλαξη και εμπόδισε την άμεση υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης, όπως έκανε στη συνέχεια και η Ισπανία», εξήγησε.

Μέρκελ: Η φόρμουλα δεν αλλάζει
Ο Μόντι δεν κέρδισε τα πάντα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας ΜαρΚ Ρούτε στους δημοσιογράφους. «Η Ιταλία ήθελε άμεση αγορά ομολόγων από τα πακέτα διάσωσης στη δευτερογενή αγορά«, Αυτό δεν πρόκειταο να συμβεί. Και ήθελαν και μια διαδσφλάιοιση επιτοκίου. Ούτε αυτό θα συμβεί.

Στην πρώτη της αντίδραση, η καγκελάριος Μέρκελ δεν ομολόγησε βεβαίως καμία συνθηκολόγηση: «Η φόρμουλα δεν αλλάζει, είπε στους δημοσιογράφους προσερχόμενη σήμερα στη 2η μέρα εργασιών της Συνόδου. «Νομίζω ότι πήραμε μερικές σημαντικές αποφάσεις, αλλά παραμένουμε στη φιλοσοφία μας ‘καμία βοήθεια χωρίς αποτέλεσμα’.

Πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν προϋποθέσεις για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω των μηχανισμών στήριξης και τόνισε ότι «οι χώρες θα πρέπει να πληρούν πρώτα κάποιες προϋποθέσεις τις οποίες θα ελέγχει η τρόικα».

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Βεβαιώνουμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ κρατών και τραπεζών. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει, σύντομα, τις προτάσεις της για έναν ενιαίο εποπτικό μηχανισμό.

Ζητούμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξετάσει ως επείγουσες τις προτάσεις αυτές, μέχρι το τέλος του 2012. Οταν δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός εποπτικός μηχανισμός, που θα περιλαμβάνει και την ΕΚΤ, για τις τράπεζες της ευρωζώνης ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα μπορεί, έπειτα από απόφαση, να έχει την δυνατότητα να ανακεφαλαιοποιεί απευθείας τις τράπεζες.

(Η ανακεφαλαιοποίηση) θα βασίζεται σε όρους και προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσης με τους κανόνες που δίδεται η στήριξη στα κράτη – μέλη και η οποία (στήριξη) θα μπορεί να αφορά συγκεκριμένα (χρηματοπιστωτικά) ιδρύματα, τομείς της οικονομίας ή την ευρύτερη οικονομία και θα επισημοποιούνται σε ένα Μνημόνιο.

Το Eurogroup θα εξετάσει την κατάσταση του ιρλανδικού χρηματοπιστωτικού τομέα με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του προγράμματος προσαρμογής που μέχρι στιγμής αποδίδει καλά. Παρόμοιες περιπτώσεις θα τύχουν ανάλογης μεταχείρισης.

Ενθαρρύνουμε την ταχεία σύναψη Μνημονίου που συνοδεύει την οικονομική στήριξη της Ισπανίας για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της τομέα. Επιβεβαιώνουμε ξανά ότι η οικονομική βοήθεια θα παρασχεθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) εωσότου τον διαδεχθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Επιβεβαιώνουμε την ισχυρή μας δέσμευση να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να διασφαλίσουμε την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης, ιδιαιτέρως με την χρήση των υφισταμένων οργάνων EFSF/ESM με ευέλικτο και αποτελεσματικό τρόπο, ούτως ώστε να σταθεροποιούνται οι αγορές έναντι Μελών – Κρατών που σέβονται τις Ειδικές Κρατικές Συστάσεις και τις άλλες δεσεύσεις τους συμπεριλαμβανομένων των χρονοδιαγραμμάτων.

Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η ΕΚΤ συμφώνησε να λειτουργεί ως ενδιάμεσος (μεταξύ κρατών) και EFSF/ESM και να διεξαγάγει τις λειτουργίες της αγοράς, με αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Θα εργαστούμε στο Eurogroup για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων στις 9 Ιουλίου.

[sc:Πηγή id=”http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63677018″ ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *