Γιατί Έλληνες τραπεζίτες φοβούνται… τη δραχμή

Την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος τηρεί σκληρή στάση αναφορικά με την έκδοση ευρωομολόγου πολλοί τραπεζίτες στην Ελλάδα λένε πλέον ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα πρέπει να ληφθούν άμεσα. Όπως παραδεχόταν σήμερα το πρωί κορυφαίος τραπεζίτης που έχει πλήρη γνώση των συζητήσεων σε Ευρώπη άλλα και τις κουβέντες που έγιναν στις Βρυξέλλες για το ελληνικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομόλογων (το οποίο δεν πάει καθόλου καλά) πλέον για την Ελλάδα υπάρχουν δυο δρόμοι:
 
–   Είτε η πλήρης κυριαρχία των Βρυξελλών (Γερμανίας ) στους προϋπολογισμούς και στην άσκηση οικονομική πολιτικής. Σε αυτό το ιδιόμορφο club θα μπουν Ελλάδα, Πορτογαλία και αργότερα Ισπανία και Ιταλία)
 
–   Είτε η επιστροφή στην δραχμή. Αυτό θα γίνει καθώς ο Γερμανογαλλικος άξονας θα αποφασίσει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να σωθούν όλες οι χώρες μαζί.

Οπότε θα είναι προτιμότερο να σωθεί η Ιταλία η η Ισπανία παρά η Ελλάδα (παρά το γεγονός ότι το κόστος διάσωσης είναι δυσανάλογο) . Βέβαια κάτι τέτοιο θα έχει τις εξής κατοχικές επιπτώσεις : Οι αγορές θα επιτεθούν εκ νέου στα κράτη του νότου (θα θεωρήσουν ότι μετά την Ελλάδα θα βγουν  και άλλες χώρες εκτός ευρω) , οι κάτοικοι των χωρών αυτών θα  αδειάσουν τι τράπεζες τους από ρευστό οι οποίες θα καταρρεύσουν, με αποτέλεσμα να δεχτούν άμεσο ακαριαίο πλήγμα οι μεγάλες γαλλικές και γερμανικές τράπεζες.
 
Οπότε όπως λέγεται χαρακτηριστικά το πρώτο ενδεχόμενο συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες.
Το κεντρικό ερώτημα όμως είναι τι θα γίνει στην επικείμενη σύνοδο κορυφής.

Γιατί ένα η Γερμανία δεν λάβει ριζικές αποφάσεις για τον μέλλον του ευρω τότε πραγματικά οι αγορές θα είναι πιο σκληρές με χώρες όπως η Γαλλία, το
Βέλγιο, την Αυστρία.  Ίδωμεν.

www.protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *