Γιατί επείγει για τις τράπεζες να βρεθεί λύση για τα “κόκκινα” δάνεια

Έργο δύσκολο και μακροχρόνιο, παρά το ομολογουμένως επείγον του χαρακτήρα του, θα αποδειχτεί η αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων.
Επιβεβαιώνοντας τη θέση τραπεζικών στελεχών ότι τουλάχιστον για φέτος η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα γίνει εσωτερικά από τις μονάδες διαχείρισης των τραπεζών, παράγοντες εταιριών που έχουν άμεση σχέση με τη διαχείριση προβληματικών δανείων εκτιμούν ότι φέτος δεν πρόκειται να υπάρξει καμία πώληση δανείων. Και αυτό, όχι γιατί δεν επείγει η λύση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά επειδή υπάρχουν σημαντικά νομοθετικά κενά που δεν επιτρέπουν την ανάληψη δράσης.

Πέραν του θέματος της νομικής κάλυψης που απαιτείται για τα στελέχη των τραπεζών που θα βάλουν την υπογραφή τους σε αναδιαρθρώσεις δανείων και “κουρέματα” οφειλών, σημαντική είναι και η φορολογική αντιμετώπιση των πωλήσεων δανείων. Έτσι, σε μία αγοραπωλησία δανείου, το κέρδος θα φορολογηθεί στον δανειολήπτη (ο οποίος επιτυγχάνει “κούρεμα” της οφειλής του) και η ζημία θα εκπέσει από την τράπεζα (η οποία θα πωλήσει το δάνειο σε τιμή χαμηλότερη της αξίας του).

Για τις τράπεζες, η δυνατότητα που δίνεται από το πρόσφατο θεσμικό πλαίσιο είναι να εκπέσουν τη ζημία σε διάρκεια 5ετίας, όταν στο νόμο Δένδια υπήρχε πρόβλεψη για διάστημα 15ετίας. Πρόκειται για ένα σημείο στο οποίο αναμένεται να “πιέσουν” οι τράπεζες, ώστε οι ζημίες που δεδομένα θα καταγράψουν από πωλήσεις “κόκκινων” δανείων να επιμεριστούν σε διάστημα 15 και όχι 5 ετών.

Όσο για τους ιδιώτες και επιχειρηματίες που θα τύχουν “κουρέματος” της οφειλής τους, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κέρδος, το οποίο αν τύχει και υπερβαίνει τις φορολογητέες ζημίες της τελευταίας πενταετίας, να υποχρεώνει τον αγοραστή του δανείου σε καταβολή σημαντικού φόρου. Ή ακόμα, το ποσό του “κουρέματος” θα μπορούσε να θεωρηθεί δωρεά και να φορολογηθεί με υψηλό συντελεστή.

Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο έχει ακόμη σημαντικά κενά ως προς τους όρους μεταβίβασης ακινήτων. Σε κάθε περίπτωση δε, και μόνο που το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να προβούν σε καμία μεταβίβαση δανείου πριν περάσουν 12 μήνες από σχετική ειδοποίηση του οφειλέτη δανειολήπτη, εμποδίζει κάθε πώληση δανείου φέτος.

Η εκ των πραγμάτων κωλυσιεργία στην επίλυση του θέματος των “κόκκινων” δανείων έρχεται σε αντίφαση με το πόσο επείγουσα είναι η δράση που πρέπει να αναληφθεί.

Στην Ελλάδα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών προσεγγίζουν τα 115,5 δις. ευρώ και ως ποσοστό επί του συνόλου των δανείων των τραπεζών ξεκινούν από περίπου 44% και φτάνουν έως και 56,5%. Στην υπόλοιπη Ευρώπη το ποσοστό αυτό δεν υπερβαίνει το 10% και στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου το 20%. Παρ΄όλα αυτά, η Ευρώπη έχει αυτή τη στιγμή “ανεπιθύμητα” δάνεια 1 τρις. ευρώ, γεγονός που είναι ενδεικτικό του ανταγωνισμού για πωλήσεις δανείων που θα υπάρξει.

Ο ανταγωνισμός αυτός στην πράξη σημαίνει ότι οι τράπεζες κάποιων χωρών θα εξυγιάνουν ταχύτερα τους ισολογισμούς τους και θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν νωρίτερα την ανάπτυξη των Οικονομιών τους. Σημαίνει επίσης ότι θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, καθώς η ανεργία αποτελεί την “πίσω όψη” του νομίσματος των “κόκκινων” δανείων (στην Ελλάδα οι άνεργοι ξεπερνούν τα 1.100.000 άτομα).

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της Οικονομίας, η επίλυση του θέματος των “κόκκινων” δανείων δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, η οποία προσδοκά να βγει από τη μακροχρόνια ύφεση. Αφορά και την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου όπως έχει παρουσιάσει αναλυτικά το “Κεφάλαιο”, οι χορηγήσεις νέων δανείων μόλις δείχνει να βγαίνουν από παρατεταμένη πτώση.

Στην Ελλάδα, τα νέα δάνεια τον Φεβρουάριο βρέθηκαν σε χαμηλό δεκαετίας. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία δεν βρίσκεται σε ύφεση, το γεγονός ότι η ΕΚΤ χρεώνει τις τράπεζες με 0,10% για κατάθεση της ρευστότητάς τους σε αυτήν (προκειμένου να τις στρέψει στο να διοχετεύσουν τη ρευστότητά τους σε δάνεια), αντί να οδηγήσει στον επιθυμητό στόχο, οδήγησε σε εξαπλασιασμό των καταθέσεων στην ΕΚΤ.

www.capital.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.