Γιατί η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν συμφέρει κανένα – Που έκανε λάθος η Ε.Ε.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΚΟΛΑΣ

Μία σκληρή αναμέτρηση διεξάγεται στην Ελλάδα στις 17 Ιουνίου. Από την μία πλευρά είναι τα 16 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία κρατούν σφικτά το «πακέτο» διάσωσης των 130 δισ. €. Από την άλλη έχουμε την Ελλάδα που είναι απεγνωσμένη για ρευστό αλλά ανήμπορη να αντεπεξέλθει στους «σκληρούς» δημοσιονομικούς όρους που συνοδεύουν το «πακέτο» καθώς όπως έχουμε δει μέχρι στιγμής από το Μνημόνιο, τα επίπονα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής σε μια οικονομία με πέμπτο διαδοχικό έτος ύφεσης δεν λειτουργούν.

Επίσης, πρόκειται για μία σκληρή αναμέτρηση για τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες κατέχουν σημαντικό μέρος του ελληνικού χρέους στα βιβλία τους.

Η έκθεση των Ε.Ε. & ΗΠΑ στο ελληνικό χρέος

Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα η Ελλάδα χρωστάει στις αμερικανικές τράπεζες περίπου 4,46 δισ. $. Από επίσημα έγγραφα της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Bank of America κατέχει 477 εκατ. $ του παραπάνω χρέους, ενώ για τη Citibank δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση.

Ο επικεφαλής της JP Morgan Τζέιμι Ντίμον, δήλωσε πρόσφατα πως η έκθεση της τράπεζάς του είναι σχεδόν μηδενική, αλλά δεν ξέρουμε πόσο σοβαρά μπορούμε να λάβουμε υπόψη τα λεγόμενά του, όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της επενδυτικής τράπεζας δεν ήξερε τίποτε για τις περιβόητες συναλλαγές στα CDOs που κόστισαν στην JP Morgan περισσότερα από 3 δισ. $ λίγες εβδομάδες προηγουμένως.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν τεράστια έκθεση στο ελληνικό χρέος και βρίσκονται αντιμέτωπες σε σημαντικές υποβαθμίσεις στην πιστοληπτική τους ικανότητα εάν τελικά η Ελλάδα προχωρήσει σε default. Πρόσφατα, μάλιστα, η Moody’s έθεσε εν αφιβόλω την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση των 3 μεγαλύτερων γαλλικών τραπεζών, απειλώντας ανοικτά για την υποβάθμισή τους.

Τι μπορούν όμως να κάνουν οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες ώστε να μην χάσουν εκατοντάδες δισ. € και να μην προκαλέσουν μία παγκόσμια ύφεση; Το «πακέτο» διάσωσης και τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι πασιφανές ότι απέτυχαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την αιτία του προβλήματος. Με την ανεργία να αγγίζει πλέον το 22%, εάν Ε.Ε. και ΗΠΑ όντως θέλουν να σώσουν την χώρα μας, τότε θα πρέπει να ξεκινήσουν τις προσπάθειές τους καταπολεμώντας την ανεργία.

Οι 3 λύσεις

Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας που καλύπτουν ένα εύρος επαγγελματικών κλάδων, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν αυξημένη ζήτηση. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο και να διευκολύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη δραστηριότητά τους, για π.χ. περιορίζοντας τη γραφειοκρατία και προσφέροντας χαμηλότοκα δάνεια για τη χρηματοδότηση σχεδίων ανάπτυξης. Με απλά λόγια να δώσει κίνητρα στις ελληνικές επιχειρήσεις να προσλάβουν νέους εργαζόμενους.

Το επόμενο βήμα είναι η διεύρυνση των εκπαιδευτικών ευκαιριών οι οποίες βέβαια να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργοδοτών. Για παράδειγμα οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες μπορούν να δώσουν κίνητρα όπως μία μακρά περίοδο χάριτος στην ελληνική κυβέρνηση που με τη σειρά της θα προσφέρει «γενναίες» φοροαπαλλαγές στις ελληνικές επιχειρήσεις με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι τελευταίες θα ενταχθούν σε «προγράμματα μαθητείας & εκπαίδευσης» προσλαμβάνοντας προσωπικό (κάτι δηλαδή σαν τα τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ αλλά σε πολύ πιο έντονο βαθμό). Από την άλλη, χαμηλότοκα «εκπαιδευτικά» δάνεια (περίοδος μαθητείας στις επιχειρήσεις) και επιδοτήσεις μπορούν να δοθούν στους άνεργους έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν και εκείνοι με τη σειρά τους τα συγκεκριμένα προγράμματα μαθητείας. Η κυβέρνηση έχει τα στοιχεία και μπορεί να καθορίσει ποιοι κλάδοι έχουν έλλειψη προσωπικού και να δουλέψει, από κοινού, με αυτές τις επιχειρήσεις, στην ανάπτυξη προγραμμάτων σχεδιασμένων να προσελκύσουν νέο προσωπικό.

Τέλος, το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκές & αμερικανικές τράπεζες θα πρέπει να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση να αναδιαρθρώσει το χρέος της, εάν βέβαια θέλουν κάποια στιγμή να πάρουν πίσω τα χρωστούμενα. Πιο συγκεκριμένα, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου και των τόκων – τα χρεολύσια για το 2012 αναμένεται να αγγίξουν το αστρονομικό νούμερο των 41,9 δισ. € από 22,54 δισ. που ήταν 5 χρόνια προηγουμένως(!!!)- ώστε να δώσουν μία ανάσα στην Ελλάδα και τον απαραίτητο χρόνο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας.

Για του λόγου το αληθές ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω διάγραμμα καθώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και λένε πάντα την αλήθεια.

greece20issuance_large

Συμπερασματικά, ο μόνος τρόπος για να βγει η Ελλάδα από την κρίση είναι να καταπολεμηθεί το μείζον πρόβλημα της ανεργίας. Εάν λοιπόν, οι τράπεζες σε Ε.Ε. και ΗΠΑ θέλουν να καλύψουν τα νώτα τους, το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να κρατήσουν όρθια την Ελλάδα και τις χώρες του Νότου καθώς σε αντίθετη περίπτωση το «φαινόμενο της πεταλούδας» θα προκαλέσει ένα ντόμινο με ανεξέλεκτες παρενέργειες… Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι πρόσφατα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ζήτησε από τις αγορές και όλες τις χώρες να βοηθήσουν την Ευρώπη στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους για να μην ζήσει η παγκόσμια οικονομία εποχές του μεγάλου «κραχ» της δεκαετίας του 1930…

[sc:Πηγή id=”http://www.exipno.gr/index.php/news/apopseis/83-exipno/34648-xreokopia-ellada-trapezs-anergia” ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *