Γιατί οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια αφού ανακοινώνουν κέρδη;

Σε «παγίδα εξυγίανσης» φαίνεται ότι έχουν πιαστεί οι τράπεζες, ίσως κι άλλες επιχειρήσεις, καθώς ο τρόπος που ξέφυγαν από τις επιπτώσεις της χρεοκοπίας της χώρας υπονομεύει σήμερα τη δυνατότητά τους να ξεπεράσουν αμαρτίες του παρελθόντος.

Η χασούρα των τραπεζών από το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων ή και τα κόκκινα δάνεια προκάλεσε μεγάλες ζημίες οι οποίες θεωρητικά όχι μόνον «εξαφάνιζαν» τα κεφάλαια των τραπεζών αλλά πρακτικά θα τις έκλειναν, με τις ανάλογες συνέπειες. Η ιδέα που έσωσε τότε την κατάσταση, ήταν να επιτραπεί στις τράπεζες να μην εμφανίσουν τη χασούρα αυτή ως απώλεια κεφαλαίων και, επιπλέον, να μπορούν να συμψηφίζουν σταδιακά τη ζημία αυτή με κέρδη των επόμενων τριάντα ετών. Οι τράπεζες πρακτικά δεν θα πληρώσουν φόρο το διάστημα αυτό, εφόσον βεβαίως έχουν κέρδη. Οι τότε κυβερνήσεις μάλιστα «εγγυήθηκαν» ότι οι τράπεζες θα έχουν κέρδη τα επόμενα χρόνια με την παραδοχή ότι αν δεν υπάρξουν κέρδη, το κράτος θα εισφέρει μετρητά στο κεφάλαιο των τραπεζών με συνέπεια να μειωθούν τα ποσοστά των μετόχων, που «τιμωρούνται» επειδή υποτίθεται δεν πέτυχαν κερδοφορία.

Τα ποσά των κεφαλαίων που υπολογίζονται ως «αναβαλλόμενος φόρος» ξεπερνούν τα 16 δισ. ευρώ και αποτελούν ουσιαστικά το 55% των κεφαλαίων που εμφανίζουν οι ελληνικές τράπεζες. Η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών προκύπτει από το εύρημα αυτό. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ρύθμιση αυτή δεν εφαρμόζεται μόνο στις ελληνικές τράπεζες. Απλά, στις τράπεζες άλλων κρατών της Ευρωζώνης, το ποσοστό των κεφαλαίων που προέρχονται από αναβαλλόμενο φόρο είναι πολύ χαμηλότερο απ’ ό,τι στις ελληνικές. Με τη μεγάλη τοποθέτησή τους σε κρατικά ομόλογα και τις ανάλογες ζημίες, ήταν αναγκαίο να εξασφαλίσουν την επιτυχία στα στρες τεστ. Και το επιτυγχάνουν, καθώς εμφανίζουν υψηλό ποσοστό κεφαλαιακής επάρκειας με τη μέθοδο αυτή. Προέρχεται βέβαια από φόρους που θα κερδίσουν επειδή δεν θα τους πληρώσουν όταν θα έχουν κερδοφορία, στο μέλλον.

Η ευφυής μέθοδος έφερε χαμόγελα σε πολλούς τραπεζίτες, αλλά επιβάλλει κι έναν περιορισμό. Οι τράπεζες διαθέτουν μεν υψηλά κεφάλαια, δεν μπορούν όμως να προχωρήσουν σε κινήσεις «γρήγορης εξυγίανσης», καθώς αν διαγράψουν κόκκινα δάνεια θα προκαλέσουν ζημίες που θα τις καθιστούν ζημιογόνες και θα ενεργοποιήσουν την κρατική μετοχοποίηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Είναι ένα ακόμη παράδειγμα για τον τρόπο που συχνά «λύνεται» ένα επιτακτικό σημερινό πρόβλημα, η «λύση» όμως δεσμεύει πολλά χρόνια. Παρά τα όσα λέγονται, οι τράπεζες δεν είναι σε θέση σήμερα να απαλλαγούν από τα βάρη του παρελθόντος και να χορηγήσουν περισσότερα δάνεια, επειδή δεν μπορούν να ξεφύγουν από την υποχρέωση να διατηρούν κερδοφορία. Το πραγματικό πρόβλημα της ελληνικής αγοράς είναι ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να απορροφήσουν ζημίες ώστε να απαλλαγούν από τα βάρη του παρελθόντος.

Πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα αυτό; Με εφευρετικότητα, όπως δημιουργήθηκε. Ισως με τη μείωση των υψηλών απαιτήσεων σε δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που προκύπτουν από μελλοντικούς φόρους. Ενδεχομένως με την αύξηση της οργανικής κερδοφορίας, ώστε να είναι εφικτή η απόσβεση μεγαλύτερων… προβλημάτων του παρελθόντος. Μέχρι να αντιμετωπιστεί, όμως, οι τράπεζες θα κινούνται με βήμα σημειωτόν. Οπως και η οικονομία.

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.