Γιατί οι τράπεζες τρέμουν τη… μη συμφωνία

Αν δεν βρεθεί λύση μέχρι το τέλος Ιουνίου, τότε οι εταίροι μέσω της ΕΚΤ θα οδηγήσουν στον απόλυτο στραγγαλισμό τις ελληνικές τράπεζες.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ έστειλε μήνυμα στην ελληνική πλευρά ότι τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων είναι πλέον πάρα πολύ υψηλά, άρα η αξία τους έχει υποχωρήσει ανάλογα και συνεπώς θα πρέπει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να να επανεξετάσει το ποσοστό έκπτωσης της ονομαστικής αξίας των εγγυήσεων που δέχεται από τις ελληνικές τράπεζες. Με άλλα λόγια να αυξήσει το «κούρεμα».

Με αυτόν τον τρόπο όμως -δηλαδή αν μειωθεί η αξία των εγγυήσεων που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες στο ευρωσύστημα-, θα περιοριστεί ανάλογα και το συνολικό διαθέσιμο που μπορούν να δανειστούν από τον ELA.

Προς το παρόν θέμα «κουρέματος» δεν έχει ακόμη συζητηθεί επισήμως στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, αλλά μπορεί να εξεταστεί σαν μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση ώστε να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Αν η πρόταση για «κούρεμα» περάσει, τότε το περιθώριο χρηματοδότησης του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες θα εξαντληθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν όριο ELA στα 75,5 δισ. ευρώ και τα διαθέσιμα ενέχυρα τους υπολογίζονται σε περίπου 40 δισ ευρώ (σύμφωνα με την Goldman Sachs).

Αν λοιπόν μειωθεί κατά 50% η αξία των collateral που αποδέχεται η ΕΚΤ, τότε το «μαξιλάρι» θα υποχωρήσει στο επίπεδο των 10 δισ ευρώ.
Ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως και σήμερα η ΕΚΤ αποδέχεται «κουρεμένα» τα collateral των ελληνικών τραπεζών, κατά 30% με 40%, ανάλογα με τα χρεόγραφα που δίδονται ως ενέχυρο.

Σημειώνουμε ότι οι εγγυήσεις που προσφέρουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες στον ELA είναι ομόλογα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου (από τον Πυλώνα ΙΙ του ν. Αλογοσκούφη), ήδη έχουν δοθεί 40 – 50 δισ ευρώ. Επίσης, ενήμερα ενυπόθηκα δάνεια (επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά), τα οποία υπόκεινται σε «κούρεμα» της τάξης του 35% ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους (διάρκεια, ύψος, εγγυήσεις). Σύμφωνα με τραπεζικές εκτιμήσεις, τα εναπομείναντα ενέχυρα της κατηγορίας αυτής κυμαίνονται σε 20-30 δισ ευρώ.

Ως ενέχυρα δίδονται και τα «κουρεμένα» ομόλογα του δημοσίου μετά το PSI που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους -είναι συνολικά περίπου 5 δισ ευρώ- και τα οποία έχουν μεταφερθεί στον ELA μετά την απόφαση της EKT να άρει το waiver. Αυτοί οι τίτλοι υπόκεινται σε haircut 10% έναντι της αγοραίας αξίας τους, οι οποίοι διαπραγματεύονται με τιμή 50 (η τιμή αναφοράς των ομολόγων είναι οι 100 μονάδες), άρα το ουσιαστικό κούρεμα είναι της τάξης του 50%.

Επίσης στον ELA υπάρχουν ως ενέχυρα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου ύψους 3,5 δισ ευρώ.

Τέλος αναφέρουμε ότι οι τράπεζες έχουν εξαντλήσει την άντληση ρευστότητας με εγγύηση τα ομόλογα του EFSF ύψους 38 δισ ευρώ (τα ομόλογα αυτά λαμβάνουν δανεισμό απευθείας από την ΕΚΤ λόγω της κορυφαίας πιστοληπτικής διαβάθμισης τους), αλλά και για ενέχυρα 2-3 δισ ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε επιχειρηματικά δάνεια με υψηλή βαθμολόγηση από την ICAP.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *