Γιατί ο ελληνικός λαός δεν εμπιστεύται το ΚΚΕ;

Τα τελευταία 2.5 χρόνια συμβαίνουν κοσμογονικές αλλαγές στο πολιτικό χάρτη της χώρας.

Ο δικομματισμός που συγκυβερνάει καταρρέει μέρα με την ημέρα και φαίνεται ότι δεν πρόκειται να ξεπεράσει σε ποσοστά ούτε το 35% με το ΠΑΣΟΚ να κατρακυλάει και να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πέσει ακόμα και σε μονοψήφια ποσοστά.

Ας θυμηθούμε ότι…
Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές του 2009 είχαν συγκεντρώσει μαζί ποσοστό 77.4%. Χάνουν εκλογικά δηλαδή πάνω από 40 ποσοστιαίες μονάδες. Την ίδια ώρα το τρίτο κόμμα της συγκυβέρνησης Παπαδήμου, το ΛΑΟΣ δεν φαίνεται να ξεπερνάει το 3% και να μπαίνει στη Βουλή.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και βρισκόμαστε 4 μέρες πριν τις εκλογές το ΚΚΕ καταφέρνει να μην κερδίζει απολύτως τίποτα. Στις εκλογές του 2009 το κόμμα του Περισσού είχε συγκεντρώσει ποσοστό 7,5% και 517.154 ψήφους. Αξίζει να θυμηθούμε ότι στις εκλογές του 2007 είχε συγκεντρώσει ποσοστό 8.15% και 583,815 δηλαδή σημείωσε πτώση και σε ποσοστό αλλά κυρίως σε ψήφους ενώ στις ευρωεκλογές του 2009, που η ψήφος είναι πιο χαλαρή για το εκλογικό σώμα συγκέντρωσε 428.283 ψήφους σημειώνοντας κάθετη πτώση με ποσοστό 8,35 αλλά αυτή η αύξηση ποσοστού είναι εντελώς εικονική λόγω της αυξημένης αποχής.

Κάναμε αυτή την αναφορά για να δείξουμε ότι τα σημάδια της εκλογικής παρακμής είχαν διαφανεί από τότε αλλά ελάχιστοι φάνηκε να δίνουν σημασία. Σήμερα που η ρητορική του ΚΚΕ για την πτώση του δικοματισμού γίνεται πραγματικότητα, χωρίς βεβαίως τη συμβολή του ΚΚΕ σ αυτό, το κόμμα του Περισσού δεν ωφελείται στο ελάχιστο. Είναι πιθανό ότι θα υπάρξει μια εκλογική βελτίωση αλλά ακόμα κι αυτό ακόμα παίζεται!

Το βέβαιο είναι ότι το ΚΚΕ δεν θα είναι τρίτο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα το περάσει σίγουρα κι αυτό θα εντείνει τα προβλήματα στο εσωτερικό του. Ελπίδες να το ξεπεράσουν έχουν ακόμα οι ”Ανεξάρτητοι Έλληνες” του Καμμένου ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να το ξεπεράσει ακόμα και η ”Χρυσή Αυγή” με τη δυναμική που αναπτύσσει τελευταία. Αν δε αυτό το τελευταίο γίνει πραγματικότητα τότε όλοι αντιλαμβάνονται ότι το σταλινικό κουφάρι βρίσκεται λίγο πριν το πάτο.

Οι αιτίες

Πρώτα και κύρια θεωρούμε ότι η ρητορική της ηγεσίας του ΚΚΕ περί μη κυβερνητικής προοπτικής είναι κάτι που απωθεί τον Ελληνικό Λαό να το ψηφίσει. Ο Λαός θέλει να βγει από το αδιέξοδο που τον έφεραν οι πολιτικές του δικομματισμού, κατεδαφίζει ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ αλλά θέλει παράλληλα κάποιον να κυβερνήσει. Η ηγεσία του ΚΚΕ του λέει απλά ότι δεν θέλει να κυβερνήσει κι ότι θα ξανακυβερνήσουν με το ζόρι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για κυβέρνηση της ”Αριστεράς” ως αντιπρόταση της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και οι επανειλημμένες προτάσεις προς αυτή τη κατεύθυνση ακόμα και με συνεργασία με τους ”Ανεξάρητους Έλληνες” έχει προκαλέσει νευρικό κλονισμό στο ΚΚΕ. Η άρνησή του Περισσού εκλαμβάνεται από το Λαό ως πρακτική στήριξη στο δικομματισμό και πράγματι έτσι είναι. Κόμμα που δεν δίνει προοπτική και ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει άμεσα και ιδιαίτερα τώρα που βρικόμαστε το μεταίχμιο της Ιστορίας και στον οριστικό θάνατο του Καπιταλισμού.

Η στάση του ΚΚΕ στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης είναι άλλη μια κύρια αιτία που ο Λαός το αποστρέφεται. Οι δήθεν υπερασπιστές της εργατικής τάξης σιωπούν μπροστά στο έγκλημα της ισοπέδωσης της με τις στρατιές μισθοφόρων των καπιταλιστών την ώρα που η ανεργία παρουσιάζει ιλιγγιώδη αύξηση. Το γρανάζι γυρνά χάρη στον απεργοσπαστικό μηχανισμό των λαθρομεταναστών και το ΚΚΕ και οι άλλες ”αριστερές” δυνάμεις επιμένουν ότι ”Χωρις εσένα γρανάζι δε γυρνά- εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά”. Η ψευτοανθρωπιστική ρητορία του σταλινικού κουφαριού είναι ακόμα μια αιτία αποστροφής την ώρα που δεν υπάρχει Έλληνας που δεν έχει πέσει θύμα κακοποίησης από τα ”ταξικά αδέλφια”…

Η στάση του στο ζήτημα των λαϊκών κινητοποιήσεων είναι ακόμα μια αιτία αποστροφής του Λαού προς το ΚΚΕ. Σε όλες τις κινητοποιήσεις την ώρα που ο Λαός ζητάει ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ το ΠΑΜΕ κάνει χωριστές συγκεντρώσεις και πότε φυλάει τη Βουλή για να μην εισβάλει ο Λαός και πότε πάει για βρούβες στου Φιλοπάππου ή τραβιέται στις στήλες του Ολυμπίου Διός (12/2) ή όπως προχτές τη Πρωτομαγιά πάει για πουρνάρια στον Ασπρόπυργο. Η στάση του το περασμένο καλοκαίρι με τους ”Αγανακτισμένους” είναι χαρακτηριστική. Στην αρχή το είδαν θετικά μετά τους πείραζαν οι πολλές ελληνικές σημαίες, την άλλη τους ξύνιζαν τα συνθήματα και στο τέλος όταν είδαν ότι δεν το ελέγχουν το καταδίκασαν. Ακόμα και η ανακοίνωση για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου και για επεισόδεια λειτούργησε προς όφελος του καθεστώτος.

Ο ξύλινος πολιτικός λόγος. Η χιλιοειπωμένη κασέτα έχει κουράσει. Σε μια περίπτωση στελέχους που μιλούσε λίγο διαφορετικά και μπορούσε να γίνει κατανοητός ο λόγος του, τον έφαγε το μαύρο σκοτάδι. Στη περίπτωση Μπογιόπουλου αναφερόμαστε όπου μετά την έκδοση του βιβλίου ”Είναι ο Καπιταλισμός ηλίθιε” μπήκε στο ψυγείο. Καμιά φρέσκια ιδέα, καμιά διαφορετική πρόταση.

Τέλος ο Λαός αντιλαμβάνεται ότι το ΚΚΕ παίζει συγκεκριμένο ρόλο στη πολιτική σκηνή, αποτελεί ακόμα ένα στήριγμα του καθεστώτος και σε εποχή που ο Λαός ζητάει την ανατροπή του και την σκληρή τιμωρία των δοσίλογων εκείνο τους στηρίζει με όλα τα μέσα. Γι αυτό δεν το εμπιστεύται, του γυρνάει τη πλάτη και σύντομα του επιφυλάσει τη μοίρα του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *