Γιατί πρέπει τα κράτη να πληρώνουν 600 φορές περισσότερο από τις τράπεζες;

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» και φέρει την υπογραφή του πρώην πρωθυπουργού Μισέλ Ροκάρ και του οικονομολόγου Πιερ Λαρουτιρού. Με τον Ροκάρ είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε το 1987 κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι, εάν δεν έβρισκε τότε απέναντί του τον Φρανσουά Μιτεράν, θα είχε ανέλθει με βεβαιότητα στον ανώτατο θώκο. Επίσης, επισημαίνουν ότι πολλά πράγματα ενδέχεται να είχαν αλλάξει τόσο στην πολιτική της Γαλλίας όσο και της Ευρώπης. Τα επόμενα χρόνια ο Ροκάρ διετέλεσε πρωθυπουργός της Γαλλίας και είχε ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ανωτέρω, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί οι απόψεις του έχουν βαρύνουσα σημασία, πολλώ δε μάλλον όταν υποστηρίζονται από την έρευνα που έκαναν οι δημοσιογράφοι του Bloomberg, που αποδεικνύει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δάνεισε το 2008 κρυφίως στις αμερικανικές τράπεζες 1.200 δισ. δολάρια με το αδιανόητο επιτόκιο του 0,01%. Το ερώτημα που θέτουν οι συγγραφείς του άρθρου είναι εύλογο: «Θεωρείται φυσιολογικό σε περίοδο κρίσεως, οι ιδιωτικές τράπεζες, που χρηματοδοτούνται κανονικά με 1% από τις κεντρικές τράπεζες, να απολαμβάνουν επιτόκια της τάξεως του 0,01%, αλλά σε περίοδο κρίσεως μερικά κράτη να είναι, αντιθέτως, υποχρεωμένα να πληρώνουν 600 ή 800 φορές περισσότερο επιτόκιο;».

Η πρότασή τους προκύπτει αβίαστα από τα συμφραζόμενα: «Πρέπει να σταματήσουμε με τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά: εμπνεόμενοι από αυτό που έκανε η κεντρική αμερικανική τράπεζα για να σώσει το χρηματοοικονομικό σύστημα, προτείνουμε το “παλιό χρέος” των κρατών μας να επαναχρηματοδοτηθεί με επιτόκια κοντά στο 0%». Τεχνικώς τούτο μεθερμηνεύεται με τον δανεισμό από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα όχι στα κράτη-μέλη απευθείας, αλλά στους δημόσιους πιστωτικούς οργανισμούς όπως προβλέπεται από τα άρθρα 21 και 23 του κανονισμού του ευρωπαϊκού συστήματος των κεντρικών τραπεζών.
Ο Μισέλ Ροκάρ και ο Πιερ Λαρουτιρού επιμένουν ότι ο μηχανισμός μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή πάραυτα, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, ώστε η Ευρώπη να ξεφύγει από τη θηλιά των χρηματοπιστωτικών λόμπι και να επανέλθει στην υπηρεσία των πολιτών της.

www.protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *