«Γκρίνια» των θεσμών στους τραπεζίτες για τα κόκκινα δάνεια

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τις δυνατότητες για άντληση μακροπρόθεσμων κεφαλαίων από την αγορά
«Κόκκινα» δάνεια και κερδοφορία τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν σήμερα αντιπροσωπεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη συνάντηση εκφράστηκε από την πλευρά των δανειστών η ανησυχία τους για την μειωμένη κερδοφορία των τραπεζών καθώς και για τους χαμηλούς ρυθμούς μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό, έγινε μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το νέους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων που θα πρέπει να παρουσιάσουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για την τριετία 2019 – 2021.

Εκτός από τα «κόκκινα» δάνεια, οι δύο πλευρές συζήτησαν τις δυνατότητες για άντληση μακροπρόθεσμων κεφαλαίων από την αγορά ενόψει της ολοκλήρωσης του λεγόμενου Εποπτικού Έλεγχου Αξιολόγησης (το SREP).

Σημειώνεται ότι τα ευρήματα του ελέγχου σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των πρόσφατων τεστ αντοχής (stress tests) θα προσδιορίσουν τις τυχόν ανάγκες ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων. Εκτιμάται ότι τα πρόσθετα κεφάλαια θα μπορέσουν ν΄αντληθούν μέσω ομολόγων, παρόλο που κάτι τέτοιο έχει καταστεί δυσχερές μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται (άρση του waiver από 21 Αυγούστου) κατ΄εξαίρεση ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου στις πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συζήτηση τέθηκαν θέματα που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο εταιρικής διοίκησης των τραπεζών.

Πηγή


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

10 σκέψεις σχετικά με το “«Γκρίνια» των θεσμών στους τραπεζίτες για τα κόκκινα δάνεια

 • 13/09/2018, 12:05
  Permalink

  Μπορεί να μου πει κάποιος αν αυτό που έχω διαβάσει για δήλωση τραπεζικού απορρήτου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου είναι μόνο για αυτούς που έχουν πάει με νόμο Κατσέλη, ή είναι και για αυτούς που δεν έχουν παει με αυτό τον νόμο;; Γιατί εγώ χρωστάω μεν,δεν έχω περιουσιακά στοιχεία,αλλά δεν θέλω να ξέρουν οι τράπεζες τι τρώω και τι αγοράζω.Οποτε ξέρει κανείς να με ενημερώσει;;μπορώ να πάω και γω να κάνω τραπεζικό απόρρητο;;; Αν ναι να πάω να τρέξω γιατί η προθεσμία τελειωνει

  • 13/09/2018, 21:52
   Permalink

   καλησπέρα,

   αφορά μόνο όσους έχουν πάει με το νόμο Κατσέλη. ΑΛΛΑ’, υπάρχει στα σκαριά μια νέα λίστα από τον Τειρεσία στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλες οι τράπεζες και τα λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αν για παράδειγμα χρωστάτε στην Eurobank, αυτή θα μπορεί να δει με βάση το ΑΦΜ σας σε ποιές άλλες τράπεζες διατηρείτε λογαριασμούς. Δεν θα μπορεί να δει το το υπόλοιπο, κινήσεις κλπ, αλλά αν έχει εκδώσει διαταγή πληρωμής, θα μπορεί να κάνει κατάσχεση. Το πότε θα εφαρμοστεί δεν το γνωρίζω, αλλά δεν νομίζω οτι θα αργήσει.
   Οπότε έτσι και αλλιώς, καλό είναι να περάσετε από την τράπεζα και να κάνετε αίτηση για ακατάσχετο από ιδιώτες. Τουλάχιστον έτσι θα υπάρχει μια προστασία για 1200-1500 ευρώ το μήνα.

   • 13/09/2018, 23:29
    Permalink

    Το λέω πολυ καλοπροαίρετα.
    Επειδη μας διαβάζουν τραπεζοτρολ προσέξτε τι γράφετε για να μην τους δίνουμε και ιδέες.Τα site με δανειολήπτες ειναι τα αγαπημένα τους.
    Και πάλι τονίζω οτι το λέω πολυ καλοπροαίρετα γιατί όλοι να βοηθηθούμε θελουμε.

    • 15/09/2018, 20:42
     Permalink

     δεν τους δίνουμε ιδέες, τις δικές τους ιδέες γράφω που έχουν δημοσιευθεί και (είχε αναδημοσιευθεί και εδώ το Μάρτη αν θυμάμαι καλά) και σύντομα θα γίνουν πράξεις, δηλαδή η νέα λίστα του Τειρεσία. Και προειδοποιώ τους δανειολήπτες να πάρουν τα μέτρα τους. Γνωρίζω οτι μας παρακολουθούν όχι μόνο εδώ αλλά μας ψάχνουν και στο facebook, linkedin, instagram κλπ κλπ αλλά δεν καταλαβαίνω τί ακριβώς εννοείτε.

     • 15/09/2018, 21:19
      Permalink

      Εκτιμώ πολυ την βοήθεια σας και τις γνώσεις σας και δεν θα ήθελα να παρεξηγηθώ.Αυτο το οποίο λέτε προσωπικά δεν το έχω διαβάσει πουθενά αλλα πέρα απο αυτο το θεωρώ πολυ δύσκολο να εφαρμοστεί.Προσκρουει στα προσωπικά δεδομένα σε αντίθεση με το νόμο Κατσέλη στον οποίο ο δανειολήπτης ζητάει προστασία οπότε αυτομάτως συναινεί στο σπάσιμο του τραπεζικού απορρήτου.
      Και χρηστικά κατα του γνώμη δεν βγαίνει νόημα.Θα δει οτι έχω τέσσερις λογαριασμούς χωρις να ξέρει τι περιέχει ο καθένας και θα κανει τι;Κατάσχεση σε όλους;
      Απλώς θεωρώ οτι κάποιες ειδήσεις διαρρέουν για λόγους εκφοβισμού και μόνο παρόλα αυτα καλα κάνετε και συστήσετε τον ακατάσχετο λογαριασμό.Και με συγχωρείτε για την παρέμβαση.

     • 15/09/2018, 22:13
      Permalink

      Ούτως ή άλλως, το τραπεζικό απόρρητο, σύμφωνα με το άρθρο 24 ν. 2915/2001, δεν ισχύει έναντι του δανειστή που έχει δικαίωμα κατάσχεσης της περιουσίας του δικαιούχου της τραπεζικής κατάθεσης. Έτσι, δανειστής με εκτελεστό τίτλο μπορεί να επιβάλει κατάσχεση επί τραπεζικών λογαριασμών εις χείρας της Τράπεζας ως τρίτης, σύμφωνα με τις ΚΠολΔ 982 επ.

      Ο εκτελεστός τίτλος είναι η διαταγή πληρωμής. Αν θέλει δηλαδή η Eurobank, στέλνει δικαστικό επιμελητή δίπλα στην Εθνική και ρωτά: ο τάδε έχει λογαριασμό εδώ? Κατάσχεται. Αυτή η διασταύρωση θα μπορεί πλέον να γίνεται και ηλεκτρονικά χωρίς να μπαίνει στη μέση ο “άμισθος” δικαστικός επιμελητής.

      Άρθρο 24 – Νόμος 2915/2001
      Το απόρρητο των κάθε μορφής καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και των άϋλων μετοχών που καταχωρίζονται στο Σύστημα Άϋλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών (Κ.Α.Α.) δεν ισχύει έναντι του δανειστή που έχει δικαίωμα κατάσχεσης της περιουσίας του δικαιούχου της κατάθεσης ή της μετοχής. Το απόρρητο αίρεται μόνο για το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την ικανοποίηση του δανειστή.

      Άρθρο 982 : Κατασχεμένα. Ακατάσχετα
      1. Μπορούν να κατασχεθούν α) χρηματικές απαιτήσεις εκείνου κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση κατά τρίτων μη εξαρτώμενες από αντιπαροχή ή απαιτήσεις του κατά τρίτων για μεταβίβαση της κυριότητας κινητών μη εξαρτώμενη από αντιπαροχή, β) κινητά πράγματά του που βρίσκονται στα χέρια τρίτου.

  • 17/09/2018, 01:54
   Permalink

   οι μισθοί και συντάξεις εξαιρούνται των κατασχέσεων μέχρι ενός ποσού ανά μήνα, δεν θυμάμαι αν είναι 1200 ευρώ ή κάτι παραπάνω. Οτι ξεπερνάει αυτό το όριο, μπορεί να κατάσχεται

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.