«Γκρεμίζονται» οι τιμές στα Ακίνητα

Νέα υποχώρηση, η οποία ήταν εντονότερη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σημείωσαν οι τιμές των ακινήτων το πρώτο τρίμηνο του 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) μειώθηκαν κατά κατά 9,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011. Για το σύνολο του 2011, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,3%.

Μεγαλύτερη πίεση φαίνεται ότι δέχθηκαν οι τιμές των καινούργιων διαμερισμάτων με αποτέλεσμα οι τιμές τους να υποχώρησουν κατά 10,3%, ενώ οι τιμές των παλαιότερων εμφάνισαν μείωση κατά 8,6%. Ωστόσο, το 2011 ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης των τιμών για τα “νέα” και τα “παλαιά” διαμερίσματα ήταν 4,8% και 5,6% αντίστοιχα, ενώ ανάλογη σχέση παρατηρήθηκε το 2010.

Η μεγαλύτερη μείωση των τιμών για τα παλαιά διαμερίσματα έναντι των νέων σε όλη την προηγούμενη περίοδο της τρέχουσας κρίσης, αντανακλά τη σχετικά μεγαλύτερη «ανθεκτικότητα» των τιμών των νεόδμητων διαμερισμάτων, τα οποία κατά κανόνα διατίθενται προς πώληση από τους κατασκευαστές. Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή, προκύπτει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων το α΄ τρίμηνο του 2012 ήταν μειωμένες κατά 9,9% στην Αθήνα, 10,1% στη Θεσσαλονίκη, 8,8% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 8,2% στις λοιπές περιοχές της χώρας.
Για το σύνολο του 2011, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, η μείωση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2010 ήταν 6,4%, 6,8%, 4,0% και 3,7% αντίστοιχα.

Οι συναλλαγές- εκτιμήσεις επί οικιστικών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος για οποιονδήποτε λόγο ήταν μειωμένες κατά 54,1% σε σχέση με το πρώτο το τρίμηνο του 2011.
Στον όρο αυτό συμπεριλαμβάνονται πάσης φύσεως εργασίας όπως χρηματοδότηση για αγορά, εγγραφή εξασφάλισης για μη στεγαστικά δάνεια, μεταφορά οφειλών πελατών από μια τράπεζα σε άλλη κ.λπ.) Ο όγκος των οικιστικών ακινήτων που αφορούσαν οι συναλλαγές- εκτιμήσεις (με βάση το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων) ήταν το α΄ τρίμηνο του 2012 μειωμένος κατά 52,1% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2011, ενώ ολόκληρο το 2011 ο όγκος των συναλλαγών με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία μειώθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 40,7%.
Τέλος, η αξία των οικιστικών ακινήτων ήταν μειωμένη κατά 56,5% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2011.

www.express.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *