Δέκα καρτέλ μας “ξεπουπούλιαζαν” σαν τα κοτόπουλα

Έκλεβαν… τους καταναλωτές για 14 συνεχόμενα χρόνια οι 10 μεγαλύτερες ελληνικές πτηνοτροφικές επιχειρήσεις που ελέγχουν το 70% της συνολικής αγοράς καθώς συντονισμένα καθόριζαν και ανέβαζαν τις τιμές στο νωπό και κατεψυγμένο κοτόπουλο.

Τη σοβαρότερη για τα ελληνικά δεδομένα υπόθεση καρτέλ, ακόμη και μετά του γάλακτος, αποκάλυψε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, και μάλιστα σε ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής στο καλάθι της νοικοκυράς. Η ανεξάρτητη διοικητική αρχή – η οποία σύμφωνα με πηγές – ενημέρωσε και τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη ανακοίνωσε χθες την εισήγηση της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού μετά τους αυτεπάγγελτους ελέγχους που έκανε στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Γνωστοποίησε ταυτόχρονα την έναρξη εκδίκασης της υπόθεσης στις αρχές Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της αγοράς οι 10 από τις συνολικά 25 επιχειρήσεις του κλάδου τζιράραν με την πρακτική των καθορισμένων τιμών αλλά και μοιράζοντας τους πελάτες τους τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το κουβάρι… του καρτέλ άρχισε να ξετυλίγεται τον Σεπτέμβριο του 2010. Τότε στο υπουργείο Ανάπτυξης «έσκασε» η πληροφορία πως οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις ετοιμαζόντουσαν για αυξήσεις με πρόσχημα την άνοδο των ζωοτροφών. Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός ενημέρωσε την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Κλιμάκιά της προχώρησαν σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα γραφεία του Συνδέσμου του αλλά και των επιχειρήσεων. «Η σχετική αυτεπάγγελτη έρευνα της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού διενεργήθηκε με αφορμή πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση της από το υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με επικείμενη συντονισμένη αύξηση των τιμών των προϊόντων πολλών εταιριών του κλάδου», αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση της ανεξάρτητης αρχής.

Πηγές αναφέρουν ό,τι βρέθηκαν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι εκπρόσωποι τουλάχιστον 10 πτηνοτροφικών επιχειρήσεων συναντιόντουσαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στα γραφεία του Συνδέσμου και ενυπόγραφα συμφωνούσαν τον καθορισμό των τιμών πώλησης του νωπού και κατεψυγμένου κοτόπουλου: «Μεγάλος αριθμός πτηνοτροφικών επιχειρήσεων συντόνιζε την επιχειρηματική του δράση αναφορικά τόσο με τον καθορισμό τιμών πώληση των προϊόντών τους (ήτοι του νωπού και κατεψυγμένου κοτόπουλου) προς το επόμενο επίπεδο της αλυσίδας εφοδιασμού (χονδρέμποροι, σούπερ μάρκετ, ψησταριές, κρεοπώλες) όσο και με την κατανομή της πελατείας τους», λέει η εισήγηση της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού.

Με απλά λόγια οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφωνούσαν ότι δεν θα πουλάνε κάτω από μία καθορισμένη τιμή στα κρεοπωλεία, κάτω από μία άλλη στα σούπερ μάρκετ κ.ο.κ. Ταυτόχρονα συμφωνούσαν πως δεν θα πωλούσε η μία επιχείρηση στους πελάτες της άλλης.

Σοκ προκαλεί δε, το γεγονός ό,τι την πρακτική αυτή οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις που κατηγορούνται για καρτέλ ακολουθούσαν «επί μακρό χρονικό διάστημα (1996 έως 2010)», κατά τις διαπιστώσεις των ελεγκτών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Χρηστου Κολωνά από την imiresia.gr

spirospero.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Δέκα καρτέλ μας “ξεπουπούλιαζαν” σαν τα κοτόπουλα”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *