Δεν αποκλείει συντεταγμένη πτώχευση της Ελλάδας ο Ρέσλερ

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ δεν αποκλείει μία συντεταγμένη πτώχευση της Ελλάδαςπροκειμένου να διασωθεί το ευρώ. «Προκειμένου να σταθεροποιηθεί το ευρώ, δεν πρέπει να υπάρχει πλέον ακόμη και βραχυπρόθεσμα καμία απαγόρευση σκέψεων» υποστηρίζει ο Ρέσλερ σε άρθρο που φιλοξενεί η εφημερίδα “Die Welt” στην έκδοση της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, συμπεριλαμβάνει, στις ενδεχόμενες ενέργειες «εν ανάγκη και μία συντεταγμένη πτώχευση της Ελλάδας, εάν υπάρχουν τα απαραίτητα προς τούτο εργαλεία». Τη συντεταγμένη πτώχευση τη ζητά ως έσχατο βήμα. Στόχος ενός τέτοιου βήματος είναι «να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του πληττόμενου κράτους, ενδεχομένως και μέσω της περιοδικής περιστολής κυριαρχικών δικαιωμάτων» γράφει ο κ. Ρέσλερ. Στη διαδικασία αυτή κατά τον υπουργό θα πρέπει να υπάρχει και «ουσιαστική συμμετοχή» των ιδιωτών πιστωτών.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας ασκεί κριτική στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση χρέους για ανεπαρκείς προσπάθειες εξυγίανσης, που υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και των αγορών στο κοινό νόμισμα. «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι εμείς συναρτούμε τη συμφωνηθείσα βοήθεια με τη δραστηριοποίηση της ίδιας της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν τα γερμανικά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για συζητήσεις περί πτώχευσης της Ελλάδας, στη Γερμανία. Μεταξύ άλλων, το περιοδικό «Der Spiegel» υποστηρίζει ότι στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει γίνει επεξεργασία του «σχεδίου Β» για την περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας είτε με παραμονή στο ευρώ είτε με επιστροφή στη δραχμή.

Από την πλευρά της η κυριακάτικη εφημερίδα «Welt am Sonntag» υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση απομακρύνεται από τον πρώτιστο στόχο που έθετε μέχρι τώρα, να αποτρέψει την πτώχευση της Ελλάδας φοβούμενη χιονοστιβάδα εξελίξεων στην Ευρωζώνη, ενώ το πρακτορείο Bloomberg, αναφέρθηκε και σε σχέδιο της κυβέρνησης Μέρκελ, για την προστασία των γερμανικών τραπεζών σε μια ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας.

 

tvxs.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *