“Δεν πληρώνουν” πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Το νούμερο ένα θέμα συζήτησης στις συνελεύσεις των πολυκατοικιών, το τελευταίο διάστημα, αφορά στο υψηλό κόστος θέρμανσης. Ιδιοκτήτες και ένοικοι, υπό το βάρος του υψηλού κόστους του πετρελαίου αλλά και της μείωσης των εισοδημάτων, αποφασίζουν τη μείωση των ωρών λειτουργίας του καυστήρα, προκειμένου να περιοριστεί το κόστος των κοινοχρήστων. Και βέβαια η παραγγελία νέων ποσοτήτων πετρελαίου είναι δύσκολη σε χιλιάδες πολυκατοικίες όπου τα κοινόχρηστα παραμένουν απλήρωτα για …  μήνες και έχουν εξαντληθεί τα αποθεματικά. Το πρόβλημα έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα κατά το οποίο η πτώση της θερμοκρασίας αυξάνει τις ανάγκες για θέρμανση.

Εκτός όμως από τις πολυκατοικίες με καυστήρα πετρελαίου, προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι πολυκατοικίες που κάνουν χρήση του φυσικού αερίου, έστω και εάν αυτό είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο. Ακόμη πιο προβληματική είναι η κατάσταση σε πολυκατοικίες, όπου εκδίδεται ένας κοινός λογαριασμός και ο επιμερισμός του κόστους γίνεται στα κοινόχρηστα. Πληροφορίες και καταγγελίες που φθάνουν στο Capital.gr αναφέρουν ότι σε μεγάλο αριθμό πολυκατοικιών έχουν αυξηθεί οι ένοικοι που δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν το λογαριασμό του φυσικού αερίου.

Η διαφορά με το πετρέλαιο θέρμανσης για το οποίο δεν μπορούν να γίνουν νέες παραγγελίες εξαιτίας των απλήρωτων κοινοχρήστων, είναι ότι στο φυσικό αέριο ο κίνδυνος είναι να διακοπεί η παροχή από την εταιρεία παροχής αερίου. Σε μια τέτοια περίπτωση κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς θέρμανση όλοι οι ένοικοι των κτιρίων αυτών.

Οι εταιρείες

Στο πετρέλαιο θέρμανσης, οι εταιρείες προσπαθούν να προσφέρουν κάποιες εναλλακτικές κυρίως μέσω συνεργασιών με πιστωτικές κάρτες που δίνουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να πληρώνουν με άτοκες δόσεις. Οι πληροφορίες μάλιστα που έρχονται από την πλευρά των εταιρειών αναφέρουν ότι γίνεται ευρεία χρήση των άτοκων δόσεων πιστωτικών καρτών για αγορές πετρελαίου θέρμανσης.

Στην περίπτωση του φυσικού αερίου εάν διακοπεί η παροχή, τότε οι επιπτώσεις είναι σοβαρές. Και αυτό γιατί προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου η τροφοδοσία μετά από διακοπή λόγω χρεών, οι πελάτες πρέπει να πληρώσουν ειδικό τέλος επανασύνδεσης, ενώ η αναμονή για επανασύνδεση μπορεί να φτάσει μέχρι και τον ένα μήνα. Δηλαδή, σε περίπτωση διακοπής, η πολυκατοικία κινδυνεύει να μείνει χωρίς θέρμανση στην καρδιά του χειμώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες πολυκατοικίες, υπό το φόβο της διακοπής, πληρώνουν όσοι ένοικοι μπορούν το λογαριασμό για όλους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *