Διακομματική ανταρσία στη Βουλή

Tελικά το πολιτικό «μακελειό» έγινε στη Βουλή αργά τη νύχτα της Τρίτης με την διακομματική καταψήφιση της ρύθμισης του Ανδρέα Λοβέρδου για το ωράριο των φαρμακείων.

Σ΄αυτή την  αρνητική, για τον υπουργό Υγείας, εξέλιξη οδήγησαν οι αρνητικές ψήφοι  πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και  της Αριστεράς, ενώ συνέβαλλαν τα «παρών» των βουλευτών της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

Τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη υπερψήφισαν όλα τα υπόλοιπα άρθρα του πολυνομοσχεδίου Βενιζέλου (σ.σ. το οποίο φιλοδοξεί να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες του 2011) αλλά αντέδρασαν με «παρών» στο επίμαχο άρθρο 29 για τα φαρμακεία, επειδή ο κ.Λοβέρδος το κατέθεσε καθυστερημένα («εκτός προβλέψεων Κανονισμού Βουλής») με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρόνος στα κόμματα και στους βουλευτές να το επεξεργαστούν.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ (απ΄όπου προήλθαν και οι περισσότερες διαρροές) οι αντιρρησίες βουλευτές του μίλησαν επίσης για προχειρότητα, ενώ – όπως έλεγαν στο περιστύλιο – με τα «όχι» τους καθιστούν σαφές ότι δεν θα συναινούν πλέον σε μέτρα με τα οποία είτε διαφωνούν, είτε δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι.

Η κατάσταση  την ώρα της καταμέτρησης έγινε  έκρυθμη όταν το προεδρείο της  Βουλής (και οι παριστάμενοι υπουργοί) συνειδητοποίησαν ότι το μεν άρθρο 29 «δεν περνάει», ενώ άλλα – όπως για τις δικηγορικές εταιρίες ή τη συγχώνευση φορέσω του Δημοσίου υπερψηφίσθηκαν οριακά.

Κάποια στιγμή μάλιστα ο Ευ.Βενιζέλος ακούσθηκε  να λέει δυνατά προς το προεδρείο «πείτε μου το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για να ενημερώσω τον πρωθυπουργό  εάν έχει πλειοψηφία» – φράση που  δημιούργησε την εντύπωση πολιτικής κρίσης.

Να σημειωθεί  ωστόσο ότι ανάμεσα στους βουλευτές  του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν όχι  ήταν και λεγόμενοι «βενιζελικοί», όπως η Εύα Καϊλή, η οποία επιφυλάχθηκε να εξηγήσει αύριο τους λόγους που  την οδήγησαν να καταψηφίσει… πέντε  άρθρα του πολυνομοσχεδίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *