Δικαστικοί και ένστολοι σηκώνουν μπαϊράκι

Σε θέση μάχης βρίσκονται ένστολοι και δικαστικοί, στη σκιά του νέου πακέτου μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που αναμένεται να εγκρίνει η κυβέρνηση, το αργότερο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου και πριν το άτυπο Eurogroup που θα συνεδριάσει στις 14 του τρέχοντος μηνός, ακολουθώντας το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα.

Στο «στόχαστρο» μπαίνουν τα ειδικά μισθολόγια, γεγονός που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους ενστόλους, ενώ οι δικαστικές ενώσεις τονίζουν πως μία ενδεχόμενη μείωση στις αποδοχές τους θα επηρεάσει άμεσα την απονομή της Δικαιοσύνης.

Τα πρώτα δείγματα γραφής για τις προθέσεις τους έδωσαν ήδη από χθες οι Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, πραγματοποιώντας συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, έξω από τη Βουλή.

Εκπρόσωποί τους κάλεσαν όλους τους συναδέλφους τους από την Περιφέρεια να μεταβούν στην Αθήνα προκειμένου να ασκήσουν πίεση στο αρμόδιο υπουργείο για να πράξει «τα αυτονόητα, δηλαδή μια υπεύθυνη, έγκυρη ενημέρωση για τα σενάρια που κυκλοφορούν τελευταία, για τάχα περικοπές στο “φτωχολόγιο” ενστόλων», όπως τόνισαν χαρακτηριστικά.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας είχαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, κατά την οποία επανέλαβαν την αντίθεσή τους στην περικοπή των αποδοχών τους. Η συνάντηση απέβη άκαρπη.

Δεκαήμερο κινητοποιήσεων από τους ένστολους

Κάθετα αντίθετοι με κάθε ενδεχόμενο περικοπής του μισθού τους δήλωσαν οι Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας και προανήγγειλαν από τις 30 Αυγούστου δεκαήμερο κινητοποιήσεων.

Ειδικότερα, δεκαήμερο κινητοποιήσεων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις σχεδιαζόμενες περικοπές στις απολαβές τους εξήγγειλαν οι εκπρόσωποι αστυνομικών, πυροσβεστών και. Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιήσουν άλλη μια διαμαρτυρία την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, ενώ δήλωσαν ότι θα δώσουν το παρών και στις κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Όπως ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στις 30 Αυγούστου, δεν μπορούν να δεχθούν άλλες μειώσεις ούτε καν στο επίπεδο 1 ευρώ, υπογράμμισαν ότι αρνούνται κατηγορηματικά τον χαρακτηρισμό «ειδικά μισθολόγια» ενώ τόνισαν ότι η λειτουργία των Σωμάτων βασίζεται κυρίως στον αλτρουισμό των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας

«Το συνδικαλιστικό κίνημα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την οικτρή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί ο ένστολος από το 2009, καλεί τους κυβερνώντες να εφαρμόσουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ενστόλων, καλώντας το Κοινοβούλιο να καταψηφίσει τα μέτρα.

Αίσθηση προκάλεσε και το Tweet του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Μιχάλη Κωσταράκου, το οποίο αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων: «Παρόλο που η δυσκολία της φρουράς που υπηρετεί κάποιος ή/και η επικινδυνότητα μπορεί να διαφέρουν, στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι ΟΛΟΙ μάχιμοι», γράφει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, και παράλληλα ζητεί να μην προστατευθούν οι μισθοί μόνο όσων έχουν επικίνδυνες υπηρεσίες, αλλά να διαφυλαχθούν όλοι ανεξαιρέτως.

Κινητοποιήσεις δικαστικών στις 5 Σεπτεμβρίου

Σε θέση μάχης βρίσκονται και οι δικαστές ενόψει των περικοπών που σχεδιάζει η κυβέρνηση στις αποδοχές τους. Με κοινή απόφαση τους, πέντε δικαστικές ενώσεις τονίζουν οι περαιτέρω μειώσεις των αποδοχών τους θα επηρεάσουν άμεσα την απονομή της Δικαιοσύνης και προαναγγέλλουν σειρά κινητοποιήσεων από την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι Ενώσεις Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας, Διοικητικών Δικαστών, Εισαγγελέων Ελλάδος, Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αφού επισημαίνουν πως η μισθολογική τους μεταχείριση προβλέπεται από το Σύνταγμα στο οποίο προσκρούουν οι συνολικές περικοπές των αποδοχών τους που θα φτάσουν να ξεπεράσουν και το 50% ζητούν άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των δύο κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση αλλά και με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών.

Καλούν μάλιστα τους συναδέλφους τους σε πανελλήνια πανδικαστική συγκέντρωση, την Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 12.30 στον Άρειο Πάγο. Παράλληλα, πανδικαστικές συγκεντρώσεις πρόκειται να γίνουν στην Αθήνα , στην Θεσσαλονίκη και στις έδρες των Εφετείων της χώρας την πρώτη ημέρα του νέου δικαστικού έτους , 17 Σεπτεμβρίου 2012 ημέρα Δευτέρα και ώρα 12.30.

«Οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση των αποδοχών μας, η οποία καταλήγει σε συνολική περικοπή ποσοστού άνω του 50%, αντίκειται στο Σύνταγμα, διότι οι αποδοχές των Δικαστικών Λειτουργών παύουν να είναι ανάλογες με το Λειτούργημά τους και δεν εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους, κυρίως στον πρώτο και δεύτερο βαθμό, και επιπλέον θα προκαλέσει δυσλειτουργίες στην ποιοτική απονομή της Δικαιοσύνης, η οποία πέραν του ότι εξασφαλίζει την κοινωνική ειρήνη και συνιστά το θεμέλιο της προστασίας του Δημοκρατικού πολιτεύματος, συμβάλλει και στην οικονομική ανάπτυξη της Χώρας» τονίζουν στην κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν οι πρόεδροι των πέντε δικαστικών ενώσεων.

Οι ίδιοι προσθέτουν: «Καθιστούμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η τυχόν υιοθέτηση περαιτέρω περικοπών στις αποδοχές των Δικαστικών Λειτουργών θα επηρεάσει άμεσα την απονομή της Δικαιοσύνης και θα μας υποχρεώσει να επανακαθορίσουμε τη στάση μας ανάλογα με τις συνθήκες που ισχύουν σε κάθε Δικαστήριο και Κλάδο… Δηλώνουμε για μια ακόμα φορά ότι θα προστατεύσουμε την συνταγματική νομιμότητα, με οποιοδήποτε μέσο κρίνουν οι Δικαστικές Ενώσεις πρόσφορο, δεδομένου ότι κανένας δεν πρέπει να λησμονεί ότι η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των Δικαστικών Λειτουργών δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο άσκησης οικονομικής πολιτικής».

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

www.zougla.gr

3 σχόλια σχετικά με το “Δικαστικοί και ένστολοι σηκώνουν μπαϊράκι”

  1. ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΣΟΠΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

  2. Oταν το ΣτΕ έκρινε τη συνταγματική νομιμότητα του μνημονίου , πιστεψαν ότι δεν θα τους πάρει η μπάλα (ίσως έτσι τους υποσχέθηκαν) και ότι στις ειδικές οικονομικές συνθήκες το μνημόνιο είναι συνταγματικό. ας το ισχυριστούν στη μεθαυριανή σύγκέντρωση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *