Δικαστικοί υπάλληλοι: Μπλόκο στη λειτουργία 12 Ειρηνοδικείων λόγω φόβων συνωστισμού

Μπλοκάρουν τη λειτουργία 12 Ειρηνοδικείων της Αθήνας οι δικαστικοί υπάλληλοι, αναφέροντας ως κύρια αιτία το γεγονός ότι δεν θα υπάρχει αστυνομικός ή υπάλληλος εταιρίας security ώστε να ελέγχει την αποφυγή συνωστισμού, όπως προέβλεψε να κάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης για 13 Υποθηκοφυλακεία.

Συγκεκριμένα η αποχή μέχρι νεοτέρας αφορά τα Ειρηνοδικεία Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ελευσίνας, Καλλιθέας, Ιλίου, Λαυρίου, Ν. Ιωνίας, Μαραθώνος, Μεγάρων, Περιστερίου και Χαλανδρίου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

“Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας
Κοινοποίηση :
1. κ. Υπουργό Δικαιοσύνης
2. κ. Υφυπουργό Δικαιοσύνης
3. Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Δικαιοσύνης
4. Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας
5. κ. Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
6. κ. Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
7. Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Από αύριο 28-4-2020, σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 26804/25-4-2020 ΚΥΑ των υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας, θα επαναλειτουργήσουν μερικώς οι Δικαστικές Υπηρεσίες σε ότι αφορά τις διαδικασίες των συναινετικών προσημειώσεων στα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία και τις διαδικασίες Ασφαλιστικών Μέτρων που αφορούν αναγκαστικές προσημειώσεις, συντηρητικές κατασχέσεις και εξαλείψεις προσημειώσεων στα Πρωτοδικεία.

Οι προϋποθέσεις για τη νόμιμη και ασφαλή λειτουργία των υπηρεσιών, που πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα, αναφέρονται αναλυτικά στην ανωτέρω κοινή Υπουργική Απόφαση

“Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου διοίκησης του οικείου δικαστηρίου που τοιχοκολλάται στην είσοδο του δικαστηρίου και αναρτάται στην ιστοσελίδα του, εφόσον διαθέτει, ορίζονται όλα τα αναγκαία μέτρα που τηρούνται υπ’ ευθύνη του για την ασφαλή λειτουργία του δικαστηρίου ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και, ιδίως, τα υγειονομικά μέτρα που προβλέφθηκαν στην από 24-4-2020 εισήγηση της 33ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημοσίας Υγείας από λοιμογόνους παράγοντες, ήτοι:
1. Σύσταση για χρήση μάσκας όχι μόνο από τα πρόσωπα της έδρας αλλά και από τους συνηγόρους και διαδίκους.
2. Διαθεσιμότητα αντισηπτικού σε όλους τους χώρους.
3. Τήρηση απόστασης μεταξύ φυσικών προσώπων κατ’ ελάχιστον 1,5 μέτρο.
4. Καθορισμός ανώτατου ορίου εισερχομένων ατόμων εντός αιθουσών και εν γένει περίκλειστων χώρων, ενός (1) ατόμου ανά 10 τ.μ”

Το Δ.Σ. του ΣΔΥΑ σε σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε την αποχή των Δικαστικών Υπαλλήλων που υπηρετούν στα Ειρηνοδικεία, ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ, ΑΧΑΡΝΩΝ, ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ΚΡΩΠΙΑΣ, ΙΛΙΟΥ, ΛΑΥΡΙΟΥ, Ν. ΙΩΝΙΑΣ, ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ, ΜΕΓΑΡΩΝ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ και ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ, δεδομένου ότι δεν πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις με κυριότερη την απουσία Αστυνομικού Οργάνου ή υπαλλήλου σεκιούριτι που θα ελέγχει την προσέλευση των πολιτών και των δικηγόρων στις Δικαστικές Υπηρεσίες, ώστε να διασφαλίζεται το προβλεπόμενο όριο των ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα σε κλειστούς χώρους.

Σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης από τον ΣΔΥΑ, την ΟΔΥΕ αλλά και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Σωτήρης Τριπολιτσιώτης Πανωραία Τέγα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *