Προσοχή στα σχόλια που προσφέρουν δάνεια -  Απάτη με παροχή δανείων

Πρόσφατα σχόλια

Minilink

ΔΝΤ: Να προετοιμαστεί η ΕΕ για πιθανη χρεοκοπία της Ελλάδας

Έκκληση προς την ΕΕ να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας απευθύνει ο O. Blanchard, ανώτατος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τους μηχανισμούς διάσωσης και να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας…

“Εάν υπάρξει ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας, ή οπουδήποτε αλλού, ο κίνδυνος μετάδοσης θα είναι περιορισμένος”, σχολίασε ωστόσο ο Blanchard, ενώ επανέλαβε ότι στόχος του PSI+ πρέπει να είναι η μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.

Στο μεταξύ, ύφεση 0,5% προβλέπει για την ευρωπαϊκή οικονομία το 2012 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσής του για την παγκόσμια οικονομία. Αντίστοιχα για το 2013 εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 0,8%. Ωστόσο, το ταμείο προειδοποιεί ότι χωρίς συντονισμένη δράση για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η Ευρωζώνη μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ύφεση της τάξης του 4%.

Όπως είχε προειδοποιήσει, το ΔΝΤ προχώρησε στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών του και για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις του, η παγκόσμια οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη 3,3% το 2012, έναντι πρότερων εκτιμήσεων για ανάπτυξη της τάξης του 4%. Για το 2013 αντίστοιχα προβλέπει ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας στο 3,9%.

Ειδικότερα, το ταμείο υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του και για την πορεία της κινεζικής, αλλά και της ιαπωνικής οικονομίας το 2012. Για την Ιαπωνία προβλέπει ανάπτυξη 1,7% (έναντι 2,3%) και για την Κίνα ανάπτυξη 8,2% (έναντι 9%). Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ υπολογίζεται στο 1,8% και στη Βρετανία στο 0,6% (έναντι πρότερης εκτίμησης για ανάπτυξη 1,6%).

Στο 2,2% εκτιμάται η ύφεση της ιταλικής οικονομίας το 2012, στο – 0,6% το 2013. Η ισπανική οικονομία αναμένεται να καταγράψει ύφεση 1,7% στο τρέχον έτος.

Σε δηλώσεις του, ο Vinals, ανώτατος αξιωματούχος του ταμείου, ανέφερε ότι το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα παραμένει εύθραυστο.

“Εάν η ευρωπαϊκή κρίση χρέους ενταθεί περαιτέρω, τότε είναι πιθανό η παγκόσμια οικονομία να εισέλθει”, προειδοποίησε ο ίδιος.

Γιατί η Ευρώπη θεωρεί ότι ίσως να μην συνιστά τόσο αρνητική εξέλιξη η χρεοκοπία της Ελλάδας;

“Ελληνική χρεοκοπία: Γιατί η Ευρώπη θεωρεί ότι ίσως να μην συνιστά τόσο αρνητική εξέλιξη”, είναι ο τίτλος νέου δημοσιεύματος στο πρακτορείο CNBC. Το επίμαχο άρθρο υπογράφει η Michelle Caruso-Cabrera.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αρχίσει να αποδέχονται την ιδέα ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να χρεοκοπήσει, εξέλιξη που θα προκαλέσει πιστωτικό γεγονός.

Οι αγορές, συνεχίζει η Caruso-Cabrera, ανησυχούν εδώ και μήνες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες μοιάζουν όλο και λιγότερο ανήσυχοι.

Γιατί; Για δύο λόγους:

– Μια μη εθελοντική χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα αποτελέσει έκπληξη για τις αγορές.

– Το ποσό μιας τέτοιας εξέλιξης είναι σχετικά περιορισμένο.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2012 θα υποβαθμιστεί πιθανότατα σε καθεστώς selective default (επιλεκτική χρεοκοπία) η Ελλάδα, δήλωσε νωρίτερα ο αναλυτής του οίκου Standard & Poor’s, Α. Chambers.

“Η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει domino effect στην Ευρωζώνη”, πρόσθεσε.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η χώρα μας θα κατορθώσει να επιστρέψει στις αγορές για δανεισμό, εάν ασκήσει τις κατάλληλες και ορθές πολιτικές.

www.exipno.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>