ΔΝΤ: Να προετοιμαστεί η ΕΕ για πιθανη χρεοκοπία της Ελλάδας

Έκκληση προς την ΕΕ να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας απευθύνει ο O. Blanchard, ανώτατος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τους μηχανισμούς διάσωσης και να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας…

“Εάν υπάρξει ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας, ή οπουδήποτε αλλού, ο κίνδυνος μετάδοσης θα είναι περιορισμένος”, σχολίασε ωστόσο ο Blanchard, ενώ επανέλαβε ότι στόχος του PSI+ πρέπει να είναι η μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.

Στο μεταξύ, ύφεση 0,5% προβλέπει για την ευρωπαϊκή οικονομία το 2012 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσής του για την παγκόσμια οικονομία. Αντίστοιχα για το 2013 εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 0,8%. Ωστόσο, το ταμείο προειδοποιεί ότι χωρίς συντονισμένη δράση για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η Ευρωζώνη μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ύφεση της τάξης του 4%.

Όπως είχε προειδοποιήσει, το ΔΝΤ προχώρησε στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών του και για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις του, η παγκόσμια οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη 3,3% το 2012, έναντι πρότερων εκτιμήσεων για ανάπτυξη της τάξης του 4%. Για το 2013 αντίστοιχα προβλέπει ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας στο 3,9%.

Ειδικότερα, το ταμείο υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του και για την πορεία της κινεζικής, αλλά και της ιαπωνικής οικονομίας το 2012. Για την Ιαπωνία προβλέπει ανάπτυξη 1,7% (έναντι 2,3%) και για την Κίνα ανάπτυξη 8,2% (έναντι 9%). Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ υπολογίζεται στο 1,8% και στη Βρετανία στο 0,6% (έναντι πρότερης εκτίμησης για ανάπτυξη 1,6%).

Στο 2,2% εκτιμάται η ύφεση της ιταλικής οικονομίας το 2012, στο – 0,6% το 2013. Η ισπανική οικονομία αναμένεται να καταγράψει ύφεση 1,7% στο τρέχον έτος.

Σε δηλώσεις του, ο Vinals, ανώτατος αξιωματούχος του ταμείου, ανέφερε ότι το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα παραμένει εύθραυστο.

“Εάν η ευρωπαϊκή κρίση χρέους ενταθεί περαιτέρω, τότε είναι πιθανό η παγκόσμια οικονομία να εισέλθει”, προειδοποίησε ο ίδιος.

Γιατί η Ευρώπη θεωρεί ότι ίσως να μην συνιστά τόσο αρνητική εξέλιξη η χρεοκοπία της Ελλάδας;

“Ελληνική χρεοκοπία: Γιατί η Ευρώπη θεωρεί ότι ίσως να μην συνιστά τόσο αρνητική εξέλιξη”, είναι ο τίτλος νέου δημοσιεύματος στο πρακτορείο CNBC. Το επίμαχο άρθρο υπογράφει η Michelle Caruso-Cabrera.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αρχίσει να αποδέχονται την ιδέα ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να χρεοκοπήσει, εξέλιξη που θα προκαλέσει πιστωτικό γεγονός.

Οι αγορές, συνεχίζει η Caruso-Cabrera, ανησυχούν εδώ και μήνες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες μοιάζουν όλο και λιγότερο ανήσυχοι.

Γιατί; Για δύο λόγους:

– Μια μη εθελοντική χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα αποτελέσει έκπληξη για τις αγορές.

– Το ποσό μιας τέτοιας εξέλιξης είναι σχετικά περιορισμένο.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2012 θα υποβαθμιστεί πιθανότατα σε καθεστώς selective default (επιλεκτική χρεοκοπία) η Ελλάδα, δήλωσε νωρίτερα ο αναλυτής του οίκου Standard & Poor’s, Α. Chambers.

“Η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει domino effect στην Ευρωζώνη”, πρόσθεσε.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η χώρα μας θα κατορθώσει να επιστρέψει στις αγορές για δανεισμό, εάν ασκήσει τις κατάλληλες και ορθές πολιτικές.

www.exipno.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *