Δυσκολεύονται να εξαφανίσουν το ΤΤ

Δυο επιλογές βλέπει τώρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εγκαταλείποντας -εν μέρη- την αρχικά εκδοχή της μη- βιώσιμης τράπεζας υπό το βάρος των πιέσεων από την αντιπολίτευση τους υπαλλήλους και τον Τύπο. Το Sofokleousin.gr είχε πρώτο αποκαλύψει το σχέδιο για επίσπευση της λύσης για το ΤΤ από την 26η Ιουλίου με τίτλο “Πωλητήριο για ΤΤ, τα σενάρια“, ενώ στις 29 Αυγούστου αποκάλυψε ότι το ΥΠΟΙΚ είχε καταλήξει στηλύση Goo/bad bank την οποία όμως τίναξαν στον αέρα οι αντιδράσεις.

Η βούληση του οικονομικού επιτελείου και της ΤτΕ είναι βέβαια ο διαχωρισμός και η πώλησης της καλής τράπεζας σε άλλη ιδιωτική με διαδικασίες εξπρές, τύπου ΑΤΕbank. Οι σθεναρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και εργαζομένων σε συνδυασμό με τα δημοσιεύματα του Τύπου αποτέλεσαν ανάχωμα.

Από την άλλη πλευρά η πολιτική ηγεσία πιεζόμενη από την τρόικα να ολοκληρώσει την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος πριν από την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ., τα οποία θα διοχετευθούν για ανακεφαλαιοποιήσεις, βάζει εκ νέου στο τραπέζι το ενδεχόμενο διατήρησης του ΤΤ υπό δημόσιο έλεγχο με ανακεφαλαιοποίηση.

Για την ύπαρξη δυο επιλογών όσον αφορά το ΤΤ ενημέρωση την τρόικα ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος, πετώντας στην ουσία το μπαλάκι σε αυτούς να αποφανθούν για την τύχη της τράπεζας.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν υπολογίζονται σε 3 δισ. ευρώ περίπου.

Το μέλλον του ΤΤ θα κριθεί και από την πορεία της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αυτή θα υλοποιηθεί μετά την εκταμίευση της δφόσης των 31,5 δισ. ευρώ, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει στα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΤΤ συνεχίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις κόντρα στα σχέδια ιδιωτικοποίησης.

Σήμερα, θα πραγματοποιήσει 3ωρη παναττική στάση εργασίας από τις 12:00, ενώ τα καταστήματα που λειτουργούν και σε απογευματινή βάρδια θα παραμείνουν κλειστά.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *