Εισπρακτικές και για τα κοινόχρηστα…

Σε ιδιωτικές εταιρείες αναθέτουν την είσπραξη των κοινοχρήστων λόγω των συσσωρευμένων οφειλών όλο και περισσότερες πολυκατοικίες εν μέσω κρίσης. Οι διαχειριστές αναγκάζονται να…
χτυπούν τις πόρτες των διαμερισμάτων αρκετές φορές προκειμένου να γεμίσουν το κοινό ταμείο, αλλά συχνά μάταια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως εξηγούν επαγγελματίες του χώρου, οφείλονται κοινόχρηστα από το 2013, ενώ τα χρέη μπορούν να ξεπερνούν ακόμη και τις 3.500 ευρώ ανά διαμέρισμα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους.

Οι εταιρείες κάνουν αυτό που είναι δύσκολο στο διαχειριστή: επιμένουν με αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα ή και επιστολές προσπαθώντας να πείσουν όσους χρωστούν να αποπληρώσουν τμήμα της οφειλής ή συμφωνώντας μαζί τους διακανονισμό στα χρέη. Στην πρώτη φάση τα οφειλόμενα καλύπτονται από το αποθεματικό. Όταν όμως το ποσό μεγαλώνει το γραφείο απευθύνεται στη συνέλευση των ιδιοκτητών, η οποία έχει την αρμοδιότητα να επιλέξει αν θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό. «Πλέον δεχόμαστε πιστωτικές, αλλά και κατάθεση σε λογαριασμό μέσω web banking. Επίσης κάνουμε διακανονισμούς. Ξεκινούν ακόμα και από τα 5 ή 10 ευρώ την εβδομάδα. […]» λέει η κ. Ελένη Ιακωβίδου, υπεύθυνη της εταιρείας διαχείρισης κτιρίων «Πολυκατοικείν» στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών μία στις δύο πολυκατοικίες δεν έχει θέρμανση, ακόμα και στη Βόρεια Ελλάδα με τις χαμηλές θερμοκρασίες. «Η κατανάλωση πετρελαίου έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 70%. Η κεντρική θέρμανση έχει σχεδόν καταργηθεί. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν κλιματιστικά, τζάκια ή αερόθερμα ενώ διαδεδομένα είναι και τα ατομικά συστήματα φυσικού αερίου» λέει η κ. Ιακωβίδου.

2 σχόλια σχετικά με το “Εισπρακτικές και για τα κοινόχρηστα…”

  1. Η μακροχρόνια ανεργία, η δραματική μείωση μισθών ή και η μεγάλη καθυστέρηση καταβολής τους έχει οδηγήσει πολλούς που ήταν τύπος και υπογραμμος στην πληρωμή των κοινόχρηστων στο να αποξενωνονται από τους γείτονές τους και να κρύβονται μέσα στο ίδιο τους το σπίτι απο τους διαχειριστές. Από εκεί και πέρα με ποιό δικαίωμα ένας διαχειριστής μεταδίδει προσωπικά δεδομένα τρίτων σε εισπρακτικές χωρίς την συναίνεση του οφειλέτη? Η απόλυτη πλειοψηφία των καταστατικών των πολυκατοικιών αναφέρουν απευθείας δικαστική διεκδίκηση και αν, σε περίπτωση συσσώρευσης κοινόχρηστων. Μεγάλη προσοχή λοιπόν. Αρκεί μία καταγγελία στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και ο διαχειριστής εκεί που πήγαινε για μαλλί θα βγει κουρεμένος.

    1. Αυτό είναι καινούργιο φρούτο, με τις εισπρακτικές να κυνηγούν απλήρωτα κοινόχρηστα.
      Συνήθως, οι εταιρίες διαχείρισης κοινοχρήστων, προειδοποιούν ότι θα εκδοθεί διαταγή πληρωμής. Αν ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί, προχωρούν σε έκδοση ΔΠ.

      Ειδικά τα κοινόχρηστα είναι ένα λεπτό θέμα, διότι η μη πληρωμή τους μπλοκάρει τη λειτουργία ολόκληρης της πολυκατοικίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *