Εκτός ελέγχου τα κόκκινα δάνεια, στον αέρα οι αναδιαρθρώσεις

Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια, με τις τράπεζες να εμφανίζονται αδύναμες να ελέγξουν τη ροή δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Η κατάσταση δημιουργεί ανησυχία, προβληματισμό και εκνευρισμό στις τράπεζες, οι οποίες διαβλέπουν “ουρά” σε νέα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια και παράλληλα φοβούνται ότι σχέδια αναδιαρθρώσεων  που δουλεύονται εντατικά το τελευταίο διάστημα, με κορυφαίο αυτό του ομίλου Μαρινόπουλου, κινδυνεύουν με αποτυχία.  

Σε αντίθεση με την ομαλοποίηση που καταγράφουν σταδιακά τα χαρτοφυλάκια λιανικής τραπεζικής, όπου παρατηρείται μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ως αποτέλεσμα επιτυχών ρυθμίσεων και διαγραφών, οι τράπεζες είναι απαισιόδοξες για τα επιχειρηματικά δάνεια. Η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων όχι μόνο δεν αποκλιμακώνεται, αλλά αντιθέτως εντείνεται. Οι τράπεζες θεωρούν δεδομένο ότι υπάρχει “ουρά” για δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ προϋπόθεση για να ανακοπεί η αρνητική αυτή τάση από το νέο έτος είναι να υπάρξει ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, η καθυστέρηση στην ανάκαμψη της Οικονομίας σε συνδυασμό με δύο σημαντικές ελλείψεις στο νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων, ευθύνονται για την αδυναμία ελέγχου της “πυρκαγιάς” των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων. 

Πρόκειται για την απουσία νομικής κάλυψης για αστικές και ποινικές ευθύνες στα στελέχη που έχουν το βάρος της υπογραφής σχεδίων αναδιάρθρωσης και για την αδυναμία άμεσης μετοχοποίησης χρεών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και αποπομπής ακατάλληλων και μη συνεργάσιμων διοικήσεων.

Η έλλειψη της τελευταίας, ως δυνατότητα των πιστωτών μιας υπερχρεωμένης επιχείρησης να αναλαμβάνουν τη διοίκησή της από τη στιγμή που αναλαμβάνουν και το κόστος για τη διάσωσή της, έχει συντηρήσει πολλές μη βιώσιμες επιχειρήσεις εις βάρος υγιών. Και προφανώς, συνεχίζει να αποτελεί μέγα πρόβλημα στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες.

Δεν είναι τυχαία στην παρούσα φάση, η παρέμβαση του προέδρου της Eurobank, Ν. Καραμούζη, ο οποίος σχολίασε ότι αποτελούν “πρόκληση οι εύποροι μέτοχοι που επιρρίπτουν σε τρίτους τα βάρη εξυγίανσης των εταιριών τους, υπονομεύουν την αναδιάρθρωση και απαιτούν να διοικούν”. Συμπλήρωσε δε ότι αν οι μέτοχοι των επιχειρήσεων δεν συνεργάζονται και δεν συμμετέχουν στο κόστος διάσωσης των επιχειρήσεών τους, τότε οι πιστωτές πρέπει να αποκτούν τον έλεγχο και τη διοίκηση της υπό αναδιάρθρωση επιχείρησης.

Από τη στάση αυτή πολλών υπερχρεωμένων επιχειρηματιών, έχει ζημιωθεί και το Δημόσιο, αφού το κράτος βρίσκεται σήμερα “συνεταίρος” με επιχειρηματίες που δεν χρωστούν μόνο στις τράπεζες, αλλά χρωστούν επίσης ΦΠΑ, φόρους, εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, ηλεκτρικό ρεύμα, μισθώματα, ενώ άφηναν επίσης απλήρωτους προμηθευτές και εργαζόμενους. Και όλα αυτά όταν οι ίδιοι επιχειρηματίες έβγαζαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, αποσυνδέοντας εντελώς την ατομική τους περιουσία από τις επιχειρηματικές τους ευθύνες ή αστοχίες. 

Όπως τονίζουν οι τραπεζίτες, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί και να υπάρχουν πλούσιοι επιχειρηματίες με πτωχευμένες εταιρίες. Συνιστά άκρα στρέβλωση του ανταγωνισμού που αν δεν διορθωθεί, καμία επιχείρηση δεν θα αναλάβει το ρίσκο να επενδύσει.

Μέχρι σήμερα, όπως αναφέρουν, οι υγιείς εταιρίες που ήταν συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους σε Δημόσιο, τράπεζες και εργαζόμενους και κατάφερναν με πολλές δυσκολίες να ανταπεξέρχονται στην κρίση, βαρύνονταν με υψηλότερα επιτόκια δανεισμού ακριβώς επειδή οι τράπεζες συντηρούσαν υπερχρεωμένες ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, με μετόχους που δεν έβαζαν το χέρι στην τσέπη για τις επιχειρήσεις που ήθελαν να διοικούν. Στο “ράφι”, τα προϊόντα υγιών επιχειρήσεων συναγωνίζονταν με άνισους όρους τα προϊόντα προβληματικών επιχειρήσεων. Ο ανταγωνισμός στην αγορά είχε πλήρως στρεβλωθεί και επιπλέον καμία υγιής επιχείρηση δεν ήταν διατεθειμένη να προχωρήσει σε επενδύσεις που θα χάνονταν στη χοάνη ενός σαθρού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Στην κατάσταση αυτή δεν έχει ακόμη μπει φρένο και είναι η αιτία της συνεχιζόμενης δημιουργίας μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών ανοιγμάτων στις τράπεζες. 

http://www.capital.gr/story/3156511


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.