Εκτός ελέγχου τα κόκκινα δάνεια

Του Κώστα Παπαγρηγόρη

Πλήρη αδυναμία να συγκρατήσει την συνεχιζόμενη αύξηση των μη εξηπηρετούμενων δανείων, εμφανίζει το πιστωτικό σύστημα, καθώς η αδυναμία επιχειρήσεων και νοικοκυριών να εξυπηρετήσουν τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις είναι τέτοια, που ούτε οι μαζικές αναδιαρθρώσεις των τελευταίων μηνών είναι ικανές έστω να αναχαιτίσουν την τάση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα «κόκκινα δάνεια» των ελληνικών τραπεζών εκτοξεύτηκαν, με την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου του 2012, στο 17% του συνόλου από 15,9% στο τέλος Δεκεμβρίου του 2011. Μάλιστα στο σύνολό τους οι έλληνες τραπεζίτες συμφωνούν ότι είναι θέμα χρόνου τα κόκκινα δάνεια ακόμη και να ξεπεράσουν το φράγμα του 20% του συνόλου. Πρακτικά η εξέλιξη αυτή μεταφράζεται ότι περισσότερα από 40 δις. ευρώ δάνεια δεν εξηπηρετούνται ήδη από τους κατόχους τους, ποσό που ίσως και μέσα στη χρονιά προσεγγίσει ακόμη και τα 50 δις. ευρώ.

«Σχεδόν ένα στα πέντε δάνεια δεν εξυπηρετείται» τονίζει έμπειρος τραπεζίτης και προσθέτει ότι περισσότερα από 10 δις. ευρώ νέα κόκκινα δάνεια προστέθηκαν στο σύστημα το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και το πρώτο τρίμηνο του 2012».

Ο ίδιος μάλιστα επισημαίνει ότι το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, υπερβαίνοντας ακόμη και αυτό της Ιρλανδίας, που εφαρμόζει επίσης πρόγραμμα σταθερότητας και το χρέος των ιδιωτών είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Είναι προφανές ότι το δύσκολο εξάμηνο που μεσολάβησε από τον Σεπτέμβριο του 2011, με την εκτίναξη της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα, τις μειώσεις αποδοχών στο Δημόσιο και την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, έχει οδηγήσει στην περαιτέρω ενίσχυση των επισφαλειών, που ανέρχονται πλέον στο 17% του συνόλου των δανείων, παρά τα προγράμματα αναχρηματοδότησης που εφαρμόζουν οι τράπεζες.

Η εξέλιξη αυτή των «κόκκινων» δανείων είναι δυστυχώς χειρότερη από την εκτίμηση των τραπεζιτών πριν από ένα χρόνο περίπου η οποία και προέβλεπε τον ρυθμό αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 1% ανά τρίμηνο.

Η κατάσταση θα ήταν σαφώς χειρότερη εάν δεν υπήρχαν και οι μαζικές ρυθμίσεις δανείων από πλευράς των τραπεζών. Οι ρυθμίσεις των δύο τελευταίων χρόνων, που υπολογίζεται ότι έχουν εφαρμοστεί στο 25% του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, συμβάλλουν στη συγκράτηση των δανείων που δεν εξυπηρετούνται, αλλά ταυτόχρονα υποκρύπτουν αφανείς επισφάλειες που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, φθάνουν το 25%.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα στην προσπάθειά τους να θωρακίσουν τους ισολογισμούς από τις συνέπειες των κόκκινων δανείων, έχουν προχωρήσει στο σχηματισμό μαζικών προβλέψεων της τελευταία τριετία, με το σύνολό τους να υπερβαίνει για το εξεταζόμενο διάστημα τα 10 δις. ευρώ.

Πολιτική που συνεχίζεται να υιοθετείται από διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών με αμείωτη ένταση και για φέτος καθώς ήδη για το πρώτο τρίμηνο του 2012 το σύνολο των προβλέψεων από τις ελληνικές τράπεζες (δεν συμπεριλαμβάνονται τα αποτελέσματα της ATE Bank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου) ανήλθε στα 2,1 δις. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 35% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

[sc:Πηγή id=”http://www.axiaplus.gr/article/8891/ektos-elegxoy-ta-kokkina-daneia/” ]

Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.