Εκτός MSCI Greece οι Πειραιώς, Εθνική, Eurobank

Τη διαγραφή των μετοχών των τριών συστημικών τραπεζών, της Τράπεζας Πειραιώς, της Εθνικής και της Eurobank, από τον δείκτη MSCI Standard Ελλάδας και τον υποβιβασμό τους στον MSCI Small Cap αποφάσισε η MSCI κατά την αναθεώρηση των δεικτών της, η οποία θα τεθεί σε ισχύ μετά το κλείσιμο της 30ης Νοεμβρίου, επιβεβαιώνοντας τα χειρότερα δυνατά σενάρια. Παράλληλα, από τον δείκτη MSCI Small Cap διαγράφεται η μετοχή της Ελλάκτωρ.

Μετά τις τελευταίες αλλαγές, στον MSCI Standard Greece παραμένουν μόνον έξιμετοχές: οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Jumbo, Motor Oil, Tιτάνας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η εξέλιξη κινδυνεύει να θέσει τις μετοχές των ελληνικών συστημικών τραπεζών εκτός των ραντάρ των μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων, με το μοναδικό «σωσίβιο» να αποτελεί η προώθηση μίας δραστικής λύσης για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος ο τραπεζικός κλάδος και που έχει αποτελέσει τροφή για τα short funds.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Πειραιώς συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τις μεγαλύτερες short θέσεις από όλες τις άλλες ελληνικές τράπεζες και μετοχές, οι οποίες διαμορφώνονται στο 3,73% επί των μετοχών της ή στα 18,3 εκατ. ευρώ (το Lansdowne Partners έχει το 2,74% και το Marshall Wace το 0,99% των συνολικών shorts).

Και τα τρία μεγάλα βρετανικά hedge funds που έχουν «εγκατασταθεί» εδώ και πολύ καιρό διατηρούν μεγάλες short θέσεις στην Alpha Bank (Lansdowne 0,51%, Oceanwood 0,6%, Marshall Wace 0,59%), οι οποίες συνολικά φτάνουν το 1,7% επί των μετοχών της, ενώ δύο διατηρούν μεγάλο short (άνω του 0,5%) στη Eurobank (Lansdowne 1,33%, Marshall Wace 0,52%, ενώ το Oceanwood μείωσε τις θέσεις του κάτω από το 0,5% τον Σεπτέμβριο).

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, το Oceanwood αύξησε τις θέσεις short κατά 40%, στο 0,7% επί των μετοχών της, στα τέλη Οκτωβρίου –πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη από τις 10 θέσεις short που έχει λάβει το fund–, ενώ και το Marshall Wace επιμένει σταθερά short στην τράπεζα και στο 0,58% επί των μετοχών της.

Είναι χαρακτηριστικό πως γενικότερα, ο τραπεζικός κλάδος από τις αρχές Αυγούστου, οπότε και ξεκίνησε το τελευταίο κύμα πιέσεων, έχει χάσει το 45% της κεφαλαιοποίησής του, με τη συνολική χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να διαμορφώνεται κοντά στα 5 δισ. ευρώ, από τα 8,7 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους. Υπενθυμίζεται πως μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 η συνολική χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών άγγιζε τα 9,8 δισ. ευρώ, ενώ τον Απρίλιο του 2013, και μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης, έφτανε τα 25,6 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Societe Generale σε πρόσφατη ανάλυσή της είχε εκτιμήσει (σωστά) πως εκτός δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών θα βρισκόντουσαν οι τρεις αυτές ελληνικές συστημικές τράπεζες, με την Eurobank  να αποχωρεί λόγω μείωσης του βάρους του κλάδου στον δείκτη και τις Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα λόγω του επιπέδου της κεφαλαιοποίησής τους.

Η SocGen τοποθετούσε τις εκροές στα 52,73 εκατ. δολάρια για την Eurobank ή τα 79,01 εκατομμύρια μετοχές, στην Πειραιώς τα 17,59 εκατ. δολάρια ή τα 12,07 εκατ. μετοχές και για την Εθνική Τράπεζα τα 23, 34 εκατ. δολ. ή τα 39,87 εκατ. μετοχές.

H UBS και η Wood ήταν πιο συντηρητικές και είχαν εκτιμήσει πως μόνο η Πειραιώς θα διαγραφεί, με την ελβετική τράπεζα να προβλέπει ότι οι εκροές λόγω αποχώρησής της από τον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών θα φτάσουν τα 27,32 εκατ. δολ. ή τις 19,79 εκατ. μετοχές.

Όπως επισημαίνουν οι εγχώριοι αναλυτές, όλες οι αναδιαρθρώσεις δεικτών προκαλούν βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα και δεδομένης της ρηχότητας της ελληνικής αγοράς οι πιέσεις στις μετοχές των ελληνικών πρέπει να αναμένονται για τη συνέχεια. Για τον κλάδο, όπως τονίζουν, το ζητούμενο παραμένει η επίτευξη των στόχων για τα κόκκινα δάνεια και η βελτίωση της ποιότητας των ισολογισμών τους. Αυτό θα είναι ένα από τα στοιχεία που θα προκαλέσει το επενδυτικό ενδιαφέρον μεσομακροπρόθεσμα, απορροφώντας όποιες πιέσεις μπορεί να προκληθούν από τέτοιου τύπου «τεχνικούς» λόγους.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο άκουσμα της είδησης και μόνο ότι προετοιμάζεται από την ΤτΕ σχέδιο για τη μείωση του βάρους των NPLs των ελληνικών τραπεζών ήταν αρκετό για να στείλει χθες τον τραπεζικό δείκτη σε ράλι της τάξης του 5,35%. Ωστόσο, όπως επισημαίνει και ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, τα δημοσιεύματα για σύσταση ειδικού επενδυτικού οχήματος (SPV), με στόχο τη μεταβίβαση σημαντικού ύψους NPLs από τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, συμβάλλουν στη βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας, καθώς το Χ.Α. παραμένει μια τραπεζοκεντρική αγορά. Οφείλουν, ωστόσο, να τύχουν ολοκληρωμένης επεξεργασίας ως προς τη σύνθεση των ιδίων κεφαλαίων του, για να τύχουν ευνοϊκής αποδοχής από τις αγορές που θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν τα υπό έκδοση ομόλογά του και ασφαλώς να τύχουν της έγκρισης των Ευρωπαϊκών Αρχών.

Πηγή


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.