Άκυροι όροι EUROBANK MASTERCARD

Τελευταία ενημέρωση την 08 Φεβ 2013 — 20:26

Γράφει ο Θανάσης Αλαμπάσης

Πώς να ανακόψεις διαταγή πληρωμής της EUROBANK για πιστωτική κάρτα   MASTERCARD

Φορέας κάρτας : EUROBANK MASTERCARD

Έτος σύμβασης : 1999-2000

Για να πάρεις μια ιδέα της διαδικασίας και της ορολογίας, πριν διαβάσεις τα παρακάτω διάβασε πως να ανακόψεις διαταγή πληρωμής.

Εδώ είναι ένα αντίγραφο της σύμβασης που η EUROBANK συνάπτει με τους καταναλωτές για χορήγηση πιστωτικής κάρτας MASTERCARD (έτος 1999-2000).Οι επισημάνσεις με κόκκινο χρώμα δείχνουν τους προδιατυπωμενους όρους (ΓΟΣ) της σύμβασης, που με σειρά δικαστικών αποφάσεων κρίθηκαν άκυροι (ως παράνομοι και καταχρηστικοί).

Περίπτωση 1: Αν έχεις πάψει να πληρώνεις τη κάρτα ή σου έχουν ήδη  καταγγείλει τη σύμβαση, χωρίς όμως να σου έχουν βγάλει διαταγή πληρωμής

Στέλνεις στην EUROBANK αυτό το εξώδικο. Με αυτό το εξώδικο συνομολογείς την οφειλή, αλλά αρνείσαι το ύψος της με τον ισχυρισμό ότι η οφειλή διαμορφώθηκε σε αυτό το ύψος , λόγω των άκυρων και καταχρηστικών όρων της σύμβασης.Με άλλα λόγια τους λες : “Κύριοι χρωστάω αλλά δε χρωστάω αυτά που μου ζητάτε. Πριν βγάλετε διαταγή πληρωμής, ελάτε να τα βρούμε. Αν νομίζετε ότι δε μπορούμε να τα βρούμε ας διορίσουμε πραγματογνώμονα. Αν παρ όλα αυτά με αγνοήσετε και βγάλετε διαταγή πληρωμής, θα την ανακόψω χρησιμοποιώντας εναντίον σας αυτό το εξώδικο, με τον ισχυρισμό ότι η έκδοση διαταγής πληρωμής συνιστά καταχρηστική άσκηση δικαιώματος, που αποτελεί βάσιμο λόγο ανακοπής“… Στέλνεις λοιπόν αυτό το εξώδικο και περιμένεις…. Αν παρ όλα αυτά σου βγάλουν διαταγή πληρωμής ακολουθείς τις παρακάτω οδηγίες.

Περίπτωση 2: Αν σου έχουν βγάλει διαταγή πληρωμής και στην έχουν κοινοποιήσει με δικαστικό επιμελητή

Σε αυτή τη περίπτωση έχεις την εξαιρετικά σύντομη προθεσμία των 15 εργάσιμων ημερών για να ασκήσεις ανακοπή (η προθεσμία ξεκινά από την κοινοποίηση της διαταγής πληρωμής).

Για να κάνει όμως ο δικηγόρος την ανακοπή σωστά, χρειάζεται τρία πράγματα:

α) όσο πιο πολύ χρόνο γίνεται,

β) όλους τους λογαριασμούς από την έκδοση της κάρτας μέχρι την ημερομηνία που καταγγέλθηκε η σύμβαση και

γ) αντίγραφο της σύμβασης που υπέγραψες με τη EUROBANK . Αλλιώς ο δικηγόρος δεν μπορεί να κάνει σωστά την ανακοπή.Μην επαναπαυτείς. Όσο πιο γρήγορα πας στο δικηγόρο τόσο το καλύτερο για σένα. Είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι ο δικηγόρος πρέπει να εργαστεί πολύ σκληρά για να κάνει την ανακοπή σωστά (για να τον διευκολύνεις αφάνταστα, κατέβασε όλα τα δικόγραφα που θα βρεις εδώ).

Μόλις λοιπόν σου κοινοποιηθεί η διαταγή πληρωμής, κατεβάζεις αυτή την εξουσιοδότηση , συμπληρώνεις τα στοιχεία τα δικά σου και του δικηγόρου και πας αμέσως και κάνεις ένα γνήσιο υπογραφής (στα ΚΕΠ ή σε ένα αστυνομικό τμήμα). Αμέσως πας την εξουσιοδότηση στο δικηγόρο. Μη ξεχνάς ότι η προθεσμία των 15 ημερών τρέχει ….Και τρέχει εις βάρος σου.

Η τράπεζα περιμένει πως και πώς να μην κάνεις τίποταΜετά σε έχει στο χέρι… Με αυτή την εξουσιοδότηση ο δικηγόρος πάει στα δικαστήρια και παίρνει αντίγραφα των εγγράφων από το φάκελο της διαταγής πληρωμής. Μεταξύ των εγγράφων που παίρνει είναι και η σύμβαση που υπέγραψες με την EUROBANK.

Με το αντίγραφο της σύμβασης στα χέρια του,  ο δικηγόρος  μπορεί να γράψει έγκαιρα την «προσωρινή» ανακοπή, ώστε να προλάβει να την καταθέσει και να την κοινοποιήσει στην EUROBANK εντός της προθεσμίας των 15 εργάσιμων ημερών.Η σύμβαση που εδώ παραθέτω, αφορά κάρτα MASTERCARD που μου είχε χορηγήσει η EUROBANK. Πρέπει να είναι πάνω από ένας χρόνος που δεν πληρώνω την Eurobank, με το σκεπτικό ότι τους έχω δώσει τόσα λεφτά που δε χρωστάω εγώ στην Eurobank αλλά η Eurobank χρωστάει σε εμένα.

Άφησα λοιπόν ένα υπόλοιπο λίγο κάτω από τα 1.000 ευρώ (αν μου βγάλουν διαταγή να μη μπω Τειρεσία μέχρι να την ακυρώσω) και κοινοποίησα εξώδικη δήλωση με πρόσκληση που απευθύνεται προς την Eurobank και κάθε εντολοδόχο δικηγόρο, με την οποία κάλεσα:

α) τη Eurobank να μου καταβάλει ότι αχρεωστητως τόσα χρόνια της κατέβαλα δυνάμει των άκυρων όρων της σύμβασης και

β) το δικηγόρο να μην υπογράψει και καταθέσει αίτηση για την έκδοση εναντίον μου διαταγής  πληρωμής (το εξώδικο αυτό δεν το δημοσιεύω για λόγους ευνόητους).

Δεκέμβριος 2010: Σε απάντηση της ανωτέρω η EUROBANK μου απέστειλε την από 15-11-2010 απαντητική επιστολή, με την οποία ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΟΡΟΥ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ  ΤΗΝ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ  ΣΥΜΒΑΣΗΣ (ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑΣ ΕΝΟΣ ΟΡΟΥ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΔΥΝΑΜΕΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 181 ΑΚΥΡΟΤΗΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ακυρότητα μέρους επιφέρει την ακυρότητα ολόκληρης της σύμβασης αν συνάγεται ότι δεν θα είχε επιχειρηθεί χωρίς το άκυρο μέρος). Ο όρος την  ακυρότητα του όποιου η EUROBANK συνομολόγησε , είναι η ποσοστιαία προμήθεια για την ανάληψη μετρητών. Για το λόγο αυτό προεβη σε αντιλογισμό (διαγραφή) των «εξόδων» ανάληψης μετρητών συνολικού ποσού 667,78 ευρώ! ( δες εδώ ).

Να σημειωθεί εδώ ότι με την άσκηση της ανακοπής δε γλιτώνεις την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό. Για να γλιτώσεις πρέπει να κάνεις ασφαλιστικά μέτρα και να ζητήσεις την αναστολή της εκτέλεσης μέχρις ότου εκδικασθεί η ανακοπή σου (μέχρι δηλαδή το δικαστήριο να βγάλει απόφαση αν δέχεται ή απορρίπτει  την ανακοπή που άσκησες). Την αναστολή εκτέλεσης κατά της EUROBANK , θα τη δημοσιεύσω εφόσον η EUROBANK «επιτύχει» την έκδοση σε βάρος μου διαταγής πληρωμής. Αν κερδίσεις αυτή τη δίκη, για 3-4 χρόνια (μέχρις ότου εκδοθεί απόφαση επί της ανακοπής), δε μπορούν να σου κάνουν κατάσχεση ούτε το σπίτι να σου βγάλουν στο σφυρί.

Περίπτωση 3: Αν σου έχουν βγάλει διαταγή πληρωμής και έχασες την προθεσμία των 15  ημερών να ασκήσεις την ανακοπή της περίπτωσης 2 Αν δεν άσκησες την ανακοπή της περίπτωσης 2 εντός 15 εργάσιμων ημερών, ή έχασες τη δίκη της ανακοπής ή αναστολής εκτέλεσης της περίπτωσης 2,  οι πιθανότητες  να γλιτώσεις το σπίτι σου μειώνονται δραματικάΜπορείς βέβαια να κάνεις κι άλλες ενέργειες, με αμφίβολο όμως αποτέλεσμα σε σχέση με την ακύρωση του πλειστηριασμού, που αποσκοπούν κυρίως στο να καθυστερήσεις τη μαύρη μέρα  που θα χάσεις το σπίτι σου και στο να χάσεις το σπίτι σου για δυο κομμάτια ψωμί αντί για ένα…  

Αν λοιπόν έχασες την προθεσμία να ασκήσεις την ανακοπή της περίπτωσης 2 και το σπίτι που μένεις είναι η μοναδική κατοικία σου,  έχεις ένα τελευταίο μαξιλάρι: Δεν επιτρέπεται επιβολή κατάσχεσης για ικανοποίηση απαίτησης από πιστωτική κάρτα ή καταναλωτικό δάνειο, επί ακινήτου σου, το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί τη μοναδική κατοικία σου. Για να μη χάσεις το σπίτι σου, πρέπει εντός προθεσμίας 15 ημερών από τη στιγμή που θα σου κοινοποιηθεί η κατασχετήρια έκθεση να ασκήσεις άλλου είδους ανακοπή (κατά του σχετικού τίτλου εκτέλεσης αυτή τη φορά, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 933 επ. ΚΠολΔ).

Πρέπει όμως να συντρέχουν, σωρευτικά, οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) η απαίτηση της EUROBANK, στο σύνολο της, όπως βεβαιώνεται στο σχετικό τίτλο εκτέλεσης, να μην  υπερβαίνει το ποσό των  20.000 ευρώ,

β) να μην  έχει εγγραφεί, με τη βούλησή σου , επί του ακινήτου που σου κάνουν κατάσχεση προσημείωση ή υποθήκη υπέρ της EUROBANK (δεν πειράζει αν έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη υπέρ της τράπεζας που σου έδωσε στεγαστικό δάνειο – αρκεί να μην έχει εγγραφεί υπέρ της EUROBANK) ,

γ) να  βρίσκεσαι σε αποδεδειγμένη αδυναμία να πληρώσεις τη κάρτα. Αν στη δίκη αυτής της ανακοπής αποδείξεις τα ανωτέρω , το γλίτωσες το σπιτάκι σου… Αν όχι το έχασες. Αμέσως μόλις πάψει να ισχύει η ρύθμιση της αναστολής των πλειστηριασμών…

Προσοχή: Μην επαναπαυτείς σε αυτή την ανακοπή παραβλέποντας την ανακοπή της περίπτωσης 2.

Η ανακοπή αυτή ΔΕΝ ακυρώνει τη διαταγή πληρωμής και ΔΕΝ σε βγάζει από τα κατάστιχα του Τειρεσία. Επιπρόσθετα η οφειλή εξακολουθεί να υπάρχει και θα σε κυνηγάει μια ζωή… Πόσω μάλλον που πλέον οι τράπεζες πουλάνε –δια της τιτλοποιησης-, την απαίτηση που έχουν από εσένα σε ξένες τράπεζες. Οπότε στο μέλλον θα σε κυνηγάνε οι ξένοι. Και ξέρεις ότι αυτοί δεν είναι παίξε γέλασε… Ούτε το πολιτικό ούτε το κοινωνικό κόστος πρόκειται να σκεφτούν…   Η ανακοπή λοιπόν αυτή, αφορά το ένα και μοναδικό σου  σπιτάκι  που  είναι  η κατοικία σου. Μπορεί επομένως  να γίνει οποτεδήποτε κατάσχεση στο δεύτερο σπίτι σου, στο εξοχικό σου, στο αυτοκίνητό σου, στα μετρητά που έχεις σε οποιαδήποτε τράπεζα και σε οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο αποκτήσεις στο μέλλον (π.χ κληρονομιά). Το μόνο που με την ανακοπή αυτή πετυχαίνεις, είναι να μη σου πάρουνε τώρα , το ένα και μοναδικό σου σπίτι.

Σημαντικό 1: Μόλις ο δικαστής εκδώσει τη Διαταγή Πληρωμής, η τράπεζα σου την κοινοποιεί αμέσως με δικαστικό επιμελητή. Η τράπεζα βιάζεται να σε βρει και να σου κοινοποιήσει τη διαταγή πληρωμής, γιατί αν δε σου την κοινοποιήσει εντός διμήνου από την έκδοσή της, χάνει την ισχύ της και πρέπει να εκδοθεί εκ νέου. Αν λοιπόν η Διαταγή Πληρωμής σου κοινοποιηθεί εγκαίρως (εντός διμήνου από την έκδοσή της), σε έχει φέρει προ τετελεσμένων. Με το που σου κοινοποιείται, έχεις αυτομάτως μπει στο Τειρεσία, με μια διαδικασία που δεν ενδιαφέρει να αναλύσω.  Μόλις περάσουν 3 ημέρες από την κοινοποίηση, η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση της περιουσίας σου. Για να «τη γλιτώσεις», θα πρέπει να είναι άγνωστη η διαμονή σου ή να λείπεις στο εξωτερικό. Δεν είναι δυνατό να εκδοθεί διαταγή πληρωμής και αν εκδόθηκε είναι άκυρη, αν η επίδοσή της πρέπει να γίνει σε πρόσωπα που διαμένουν στο εξωτερικό ή η διαμονή τους είναι άγνωστη. Αν λοιπόν η διαμονή σου είναι άγνωστη η διαταγή πληρωμής είναι άκυρη και  δεν μπορεί να εκτελεστεί. Αν λείπεις στο εξωτερικό φρόντισε να μπορείς να αποδείξεις την απουσία σου από την Ελλάδα.

Η διαταγή πληρωμής που εκδόθηκε κατά προσώπου, το οποίο κατά τον κρίσιμο χρόνο της έκδοσής της διέμενε στο εξωτερικό είναι, αυτοδικαίως άκυρη, χωρίς να απαιτείται δικαστική κρίση ότι προκλήθηκε βλάβη που δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Κρίσιμος εδώ χρόνος, είναι ο χρόνος της έκδοσης και όχι της επίδοσης. Έτσι η διαταγή πληρωμής είναι άκυρη αν εκδόθηκε κατά το χρόνο που έλειπες στο εξωτερικό , ακόμα και στην περίπτωση που κατά το χρόνο που σου επιδόθηκε ήσουν στην Ελλάδα και την παρέλαβες ανεπιφύλακτα! Ομοίως είναι άκυρη η επίδοση, αν κατά το χρόνο έκδοσης ήσουν στην Ελλάδα αλλά κατά το χρόνο της επίδοσης ήσουν στο εξωτερικό. Η επίδοση είναι άκυρη και στην περίπτωση που η  διαταγή πληρωμής σου κοινοποιηθεί στο πατρικό σου σπίτι και την παρέλαβε η μάνα σου.Δες εδώ πόσο απλά και ωραία ακυρώθηκε η διαταγή πληρωμής που επιδόθηκε στο πατρικό σπίτι προσώπου που κατά το χρόνο της επίδοσης ήταν φανταρακι στην Κύπρο.

Σημαντικό 2: Αν βλέπεις ότι δε μπορείς να πληρώσεις ή αν αποφασίσεις ότι δε θες να τους πληρώσεις ποσά που χρεώθηκες και εξακολουθείς να χρεώνεσαι από άκυρους όρους, κάνε σε ανύποπτο χρόνο το εξής: Τράβα μια αίτηση προς την τράπεζα και ζήτα τους το αντίγραφο της σύμβασης που υπέγραψες. Λόγου του χάους που επικρατεί στις τράπεζες από τον όγκο των φακέλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είναι πιθανό να έχουν χάσει τη σύμβαση!!! ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΟΥ ΒΓΑΛΟΥΝ!

Δεν έχει σημασία το γεγονός ότι σε παίρνουν τηλέφωνο και σου λένε ότι χρωστάς… Η τράπεζα έχει δώσει το φάκελο σου σε εισπράκτορες που μπλοφάρουν για να σου πάρουν λεφτά, ενώ γνωρίζουν ότι δε μπορούν να σου βγάλουν διαταγή πληρωμής, γιατί πολύ απλά έχουν χάσει τη σύμβαση που υπέγραψες!!! Όπως συνέβη στην περίπτωσή μου, που η Eurobank έχασε τη σύμβαση της VISA!!! Αντί επιλόγου: Αν δεν κάνεις τίποτα από τα παραπάνω και αφήσεις να περάσουν άπρακτες όλες οι παραπάνω προθεσμίες, ε τότες  είσαι άξιος της μοίρας σου…

8 σχόλια σχετικά με το “Άκυροι όροι EUROBANK MASTERCARD”

  1. Αναφέρει ότι η Τράπεζα έχασε τις συμβάσεις πιστωτικών καρτών (η Τράπεζα δεν λέει ότι τις έχασε αλλά ότι τις ψάχνει) ενώ παραπάνω (“η Τράπεζα μου διέγραψε 66778 ευρώ”) αναφέρει έγγραφο που η Eurobank λέει ότι του αποστέλλει τις συμβάσεις αυτές.

    1. 1. Φυσικά και η τράπεζα δεν θα παραδεχθεί ότι έχασε τις συμβάσεις.

      2. Δεν ξέρω κατά πόσο ή αίτηση για έκδοση κάρτας αποτελεί και σύμβαση. Αυτό διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα.

      Πάντως, πολλές αιτήσεις για έκδοση πιστωτικής κάρτας, δεν περιέχουν τους όρους της σύμβασης. Οι όροι είναι σε ξεχωριστό έντυπο. Σ’ αυτή την περίπτωση, η τράπεζα βάζει τον πελάτη και μονογράφει όλες τις σελίδες με τους όρους.

      Αν δεν το έχει κάνει ή αν δεν βρίσκει τις συγκεκριμένες σελίδες με τις μονογραφές, αρχίζουν τα προβλήματα.

  2. Καλημέρα και χρόνια πολλά.
    Αγαπητέ…..begar……
    Ολόκληρη-απόσπασμα της απόφασης έστειλα στο γνωστό μέιλ.

    ΔΕΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ

     Αριθμός 4309/2005 Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης
    Η πιστωτική κάρτα αποτελεί ένα έγγραφο με το οποίο συνδέεται ένα δικαίωμα.
    Νομική σχέση μεταξύ εκδότη και κατόχου α. σύμβαση εντολής: Oλες οι αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων δέχονται τη σχέση εκδότη-κατόχου κάρτας ως σύμβαση εντολής (ίδετε, Χαρίση-Στάμου, Η πιστωτική κάρτα, 1984, σελ. 65 και 190). 
    Συγκεκριμένα η μεταξύ τους σχέση έχει το χαρακτήρα έμμισθης εντολής συνδυασμένης με βεβαιωμένη πίστωση (άρθρα 25-28 ΝΔ της 17.7/13.8.1923) με βάση την οποία ο εκδότης γίνεται άμεσος και αμετάκλητος οφειλέτης συμβλημένης επιχείρησης (Εφθεσ 820/1997 ΕπισκΕΔ 1997, 973). β. Υποχρεώσεις μερών: Οι εν λόγω συμβάσεις είναι στην ουσία Γενικοί Oροι Συναλλαγών ή συμβάσεις προσχώρησης.
     

  3. begar η δική μου ένσταση είναι ότι ενώ στη μέση του κειμένου αναφέρεται ότι του απεστάλησαν οι συμβάσεις πιστωτικών καρτών (άλλου παπά ευαγγέλιο είναι εάν στην eurobank η αίτηση με την σύμβαση αποτελούν ένα ενιαίο έγγραφο που μονογραφείται από τον δανειολήπτη σε όλες τις σελίδες του-συνήθως οι αιτήσεις-συμβάσεις πιστωτικών καρτών είναι ένα φύλλο) στο τέλος του κειμένου αναφέρεται ότι χάθηκαν οι συμβάσεις. Η δική μου διαπίστωση είναι ότι αρχικά δεν βρέθηκαν αλλά αργότερα βρέθηκαν και του απεστάλησαν.

  4. Δήμητρα, ευχαριστώ πολύ που κι εσύ θυμήθηκες ότι σήμερα γιορτάζω.
    Εννοείται ότι σας θυμάμαι. Οι δύσκολες καταστάσεις συνδέουν τους ανθρώπους, έστω και μέσω της σκέψης. 

    1. Χρόνια πολλά και από εμένα και να πεις στην Άννα ότι κανείς δεν περισσεύει στον κοινό αγώνα μας είναι ανάγκη για το καλό όλων μας να μείνουμε ενωμένοι ως που να καταφέρουμε τις τοκογλυφικές εταιρείες να γίνουν τράπεζες.
       

    2. Να πεις στις φιλεναδες σου οτι εγω τις αγαπω οπως και εσενα.
      Ειστε γυναικες και σας αγαπω ως αντρας.
      Απαιτω σεβασμο γι’ αυτο !!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *