Εξανεμίστηκαν σε μία νύχτα οι επισφάλειες των Τραπεζών και ένα… δώρο προς τα κανάλια…

Η απειλή της κρατικοποίησης απετράπη… Χάρες θα πρέπει να οφείλουν στον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο. Αφού ξαφνικά ανατράπηκαν οι… κακές προθέσεις της BlackRock, που ανέβασε τις επισφάλειες όλων των τραπεζών μας στα 17 δισ. ευρώ, τα οποία αν δεν τα έβαζαν οι μεγαλομέτοχοί τους θα… τσοντάριζε το Δημόσιο και αυτόματα θα περνούσαν στο κράτος.

Ξαφνικά η BlackRock έκανε… σκόντο στα όσα είχαν καταγράψει οι ελεγκτές της -στα 225 ήταν, ζωή να ‘χουν…- και πλέον η μαύρη τρύπα κατέβηκε κάτω και από το ένα τρίτο των αρχικών… διαθέσεων. Μόλις 5 δισ. ευρώ θα πρέπει να βγάλουν από την τσέπη τους οι τραπεζίτες για να μην τους τις πάρει το κράτος. Όμως και αυτός ο φόβος πήγε περίπατο, αφού ήδη η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου και ο αντιπρόεδρός της Β. Βενιζέλος από κει που μιλούσαν για κοινές μετοχές για όσα δισεκατομμύρια χρειαστεί να βάλει το κράτος, θα πάρει ως αντάλλαγμα κοινές μεν μετοχές, ΑΝΕΥ ΨΗΦΟΥ όμως. Έτσι πήγε η καρδιά των μεγαλομετόχων-αφεντικών των τραπεζών στη θέση της.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το… αναθεωρημένο πόρισμα της BlackRock, που χαρακτηρίζεται ως το πιο… αθώο, για τις επισφάλειες που έχουν οι τράπεζες, το άνοιγμα είναι… διαμορφωμένο:

Από 4,5 δισ. ευρώ που ήταν για την Εθνική στο 1,3 δισ., από 4 η ΑΤΕ και άλλα τόσα η Eurobank, περίπου στο 1 δισ, και από 2,5 δισ. η Τράπεζα Πειραιώς στο 0,8 δισ. ευρώ, λεφτά δηλαδή που ήδη εύκολα βρίσκονται στην πιάτσα…

Ήδη κεντρικός τραπεζίτης που βγήκε στη γύρα, και μάλιστα έφτασε μέχρι την Κίνα, γύρισε έχοντας στη σαμσονάιτ του 2 δισ. ευρώ!

Εκτός από τη BlackRock (κι όσων… κίνησαν τα νήματα) βρέθηκε κι άλλος από μηχανής θεός για να καλύψει τις ζημιές που θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν, με… δεδομένο ότι οι μεγαλομέτοχοί τους είναι σε… δυσχερή θέση για να τις καλύψουν εξ ιδίων.

Πρόκειται για το αμερικανικό fund «ATLAS» στο οποίο θα εισφέρουν οι τράπεζες τα νέα ελληνικά ομόλογα που θα τους δοθούν σε αντικατάσταση των «κουρεμένων» και έτσι θα χρηματοδοτηθούν και θα αποκτήσουν ρευστότητα.

Μ’ αυτήν τη λύση ξεπερνάνε οι τράπεζες την υποχρέωση να καταγράψουν τις απώλειες από το «κούρεμα» στον ισολογισμό τους σε ετήσια βάση. Κι όλα αυτά με την ΑΝΟΧΗ της «τρόικας»… (Όχι θα άφηνε τις τράπεζες στα χέρια των πολιτικών, όπου θα πήγαιναν από τη στιγμή που θα κρατικοποιούνταν). Αποτέλεσμα; Βελτιώνεται η οικονομική κατάσταση στις τράπεζες και αλλάζει το κλίμα.

Όλη αυτή την εξέλιξη κάπου φαίνεται ότι την είχαν διοχετεύσει κάποιες… ακριτομυθίες και κάποιοι ποντάρισαν στα σίγουρα στα χαρτιά των ελληνικών τραπεζών και κέρδισαν… κάποια (πολλά) εκατομμυριάκια. Μόνο η μετοχή της Alpha Bank ανέβηκε κατά 27%! Κάθε άλλο δηλαδή, έτσι στα ξαφνικά επέστρεψε στο χρηματιστήριο η άνοιξη…

Δώρο και στα κανάλια

Φρόντισε όμως η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου να μη μείνουν παραπονούμενοι οι καναλάρχες. Με… ουρανοκατέβατη διάταξη στο περιβόητο πολυνομοσχέδιο, που πολλά… γιάτρεψε, αφού το 2% επί του τζίρου, που υποχρεούνται τα κανάλια να πληρώνουν στο Δημόσιο για τη χρήση της συχνότητας, μειώθηκε στο… 0,1%, χωρίς ν’ ανοίξει μύτη στη Βουλή…

Άραγε επιμένει ο κ. Παπανδρέου ότι τα συμφέροντα (κανάλια) τον έριξαν; Και τότε γιατί σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ ψήφισε αυτό το… δωράκι προς τα κανάλια;

badmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *