Προσοχή στα σχόλια που προσφέρουν δάνεια -  Απάτη με παροχή δανείων

Πρόσφατα σχόλια

Minilink

Εξοργισμένοι οι Ισπανοί με τους «κλέφτες» τραπεζίτες

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης καταγράφουν τις αντιδράσεις των ισπανών πολιτών

«Η Bankia είναι δική μας» γράφει το πανό που είχαν αναρτήσει ισπανοί ακτιβιστές έξω από κτίριο της ισπανικής τράπεζας που τελούσε υπό κατάληψη. AP Photo/Alberto Di Lolli)

Η Ισπανία έγινε η τέταρτη και μεγαλύτερη χώρα της ευρωζώνης που ζήτησε βοήθεια για το πρόβλημα χρέους της, που σε αυτή την περίπτωση αφορά τις τράπεζες. Με τον τραπεζικό τομέα της χώρας να λαμβάνει 100 δισεκατ. ευρώ από τους διεθνείς δανειστές, αυξάνοντας παράλληλα τη σχέση χρέους προς το ΑΕΠ κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, αγγίζοντας το 90%, ολοένα περισσότεροι Ισπανοί δηλώνουν οργισμένοι με τους τραπεζίτες τους οποίους αποκαλούν «κλέφτες».

Το παράδειγμα του 25χρονου μικροπωλητή κοσμημάτων Οσκαρ στην Πλάθα ντε Καστίγια στη Μαδρίτη, αναφέρει σε ρεπορτάζ του για την ισπανική κρίση το βρετανικό BBC. «Από την καρέκλα του μπορείς να δεις τον μοναδικό γυάλινο ουρανοξύστη των κεντρικών γραφείων της Bankia» γράφει το δημοσίευμα. Είναι μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ισπανίας και το ψηλότερο κτίριο στη χώρα με ύψος 250 μέτρων. Υψηλά είναι και τα χρέη της τράπεζας. «Ο κόσμος έρχεται και τραβάει φωτογραφίες και λέει «Ουάου είναι τόσο ωραίο» αλλά είναι τίποτε. Είναι απλά ληστές» είπε ο Οσκαρ στο BBC.

Σε ένα από τα ATM της τράπεζας κοντά στο μετρό είναι γραμμένη με σπρέι η λέξη ladron, που στα ισπανικά σημαίνει κλέφτης. «Είναι ένας εφιάλτης» δήλωσε ένας άνδρας που σήκωνε χρήματα από το μηχάνημα. Και πρόσθεσε: «Ο κόσμος είναι τόσο οργισμένος με τις τράπεζες». Οι τραπεζίτες όμως δείχνουν να έχουν διαφορετική άποψη: «Μπορεί να φταίνε οι τραπεζίτες αλλά πιστεύω ότι όλοι θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη. Ο κόσμος ζητούσε χρήματα από τις τράπεζες όταν δεν μπορούσε να πληρώσει τις υποθήκες του» δήλωσε τραπεζίτης ανώνυμα στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο. «Λένε ότι οι τραπεζίτες είναι άπληστοι αλλά όλοι είναι άπληστοι. Είναι το σύστημα που είναι διεφθαρμένο στην Ισπανία» προσέθεσε.

Στην απληστία και τη διαφθορά των τραπεζών της Ισπανίας αναφέρεται σε δημοσίευμά της και η βρετανική εφημερίδα Guardian. «Καθώς οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι ετοιμάζονται να διασώσουν τις ετοιμόρροπες τράπεζες της Ισπανίας, εισαγγελείς , ακαδημαϊκοί και τοπικά κοινοβούλια αποκαλύπτουν μία ιστορία απληστίας, ευνοιοκρατίας και πολιτικής παρέμβασης που γονάτισαν τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας» αναφέρει το δημοσίευμα. «Ο λογαριασμός που θα κληθούν τα πληρώσουν τα ταμεία διάσωσης της Ευρώπης αυξήθηκε από τις απολαβές των πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έπαιρναν τα ανώτερα στελέχη των τραπεζών λίγο πριν αυτές καταρρεύσουν και από τις λανθασμένες αποφάσεις των στερούμενων προσόντων μελών των διοικητικών συμβουλίων που παραδέχονται ότι ήταν ανίκανοι να αναλύσουν τα βιβλία των τραπεζών. Τα συμβούλια ήταν γεμάτα από άτομα που είχαν τοποθετηθεί εκεί από τους πολιτικούς ή ανθρώπους που δεν είχαν ιδέα από τον τραπεζικό τομέα – συμπεριλαμβανομένου σε μία περίπτωση ενός ταμεία σε σούπερ – μάρκετ» προσθέτει.

[sc:Πηγή id=”http://troktiko.eu/2012/06/exorgismenoi-oi-ispanoi-me-tous-kleftes-trapezites/” ]

Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

1 comment to Εξοργισμένοι οι Ισπανοί με τους «κλέφτες» τραπεζίτες

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>