Επιτόκιο στο επίπεδο του 1% το 2012 αναμένουν οι αγορές από την ΕKT

EΠITOKIA όχι υψηλότερα από 1% αναμένουν οι αγορές από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκή τα τελευταία μέτρα ρευστότητας. Εν όψει και της παράδοσης της σκυτάλης από τον Ζαν Κλοντ Τρισέ στον Ιταλό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, το κόστος δανεισμού παραμένει ακανθώδες θέμα για την Ευρώπη, σε αντιπαράθεση με τον μηδενισμό των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Η πολιτική της ΕΚΤ συνδέεται άμεσα με τα μέτρα στήριξης που θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, την ατζέντα της οποίας «δοκιμάζουν» σήμερα το απόγευμα στη σύναντησή τους στο Βερολίνο οι Αγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων τους αμέσως επόμενους μήνες, καθώς οξύνονται οι απειλές κατά της οικονομίας της ζώνης του ευρώ, ειδικά μετά τις δύο αυξήσεις που αποφασίσθηκαν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Με τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος να έχει στραγγίξει, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, στο «κύκνειο άσμα» του στην ΕΚΤ, ανακοίνωσε την Πέμπτη νέα ένεση ρευστότητας αξίας 40 δισ. ευρώ, κεφάλαια που κρίνονται ανεπαρκή να κλείσουν τις ανοιχτές πληγές του χρηματοπιστωτικού συστήματος εξαιτίας της μακροχρόνιας κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Η υψηλή οικονομική αβεβαιότητα και οι αυξανόμενοι κίνδυνοι επιδείνωσης θα υποχρεώσουν την ΕΚΤ να προχωρήσει σε μείωση κατά 25 μονάδες βάσης του βασικού επιτοκίου τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Θα ακολουθήσει μεγαλύτερη αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού ώστε το βασικό επιτόκιο δανεισμού να διαμορφωθεί στο 1% στις αρχές του 2012. Σε αυτό το επίπεδο θα παραμείνει τουλάχιστον έως το 2013. Δεν αποκλείεται οι συνθήκες να επιβάλουν επιθετικότερη μείωση 50 μονάδων βάσης έως το τέλος του 2011. Σχετικά με τον πληθωρισμό, που ενισχύεται πάνω από τον στόχο του 2%, πρόσφατες δημοσκοπήσεις τον προσδιορίζουν σε αυτή την κλίμακα στις αρχές του νέου έτους.

Η «αποκρυπτογράφηση» της ανακοίνωσης της ΕΚΤ μετά τη συνεδρίαση της διοίκησης την 6η Οκτωβρίου υποδεικνύει ότι ο Μάριο Ντράγκι θα αναλάβει πρωτοβουλίες, πράγμα που δεν επιθυμούσε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ τερματίζοντας την καριέρα του ως επικεφαλής του πιστωτικού ιδρύματος.

Χαμηλότερα ευρωπαϊκά επιτόκια τουλάχιστον κατά 25 μονάδες βάσης προβλέπει έως τον Δεκέμβριο και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), γιατί η ΕΚΤ δεν διαθέτει αποτελεσματικότερο εργαλείο κατά της αναχαίτισης μιας επερχόμενης οικονομικής ύφεσης.

Σωσίβιο στήριξης των τραπεζών σε αυτή τη φάση της κρίσης χρέους είναι η επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, όπως άρχισε να εφαρμόζεται από τον Ιούνιο του 2009.

Το θέμα της στήριξης των τραπεζών έλαβε νέες διαστάσεις μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ισπανίας και της Ιταλίας, την Παρασκευή. Ηδη, ο επίτροπος Ολι Ρεν τόνισε ότι στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαμορφώνεται όλο και πιο ισχυρή η άποψη ότι απαιτείται μια συντονισμένη προσπάθεια εκτός από τον ρόλο των κρατών. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι όλες οι χώρες έχουν ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Κάποια από αυτά τα προγράμματα, που είχαν χρησιμοποιηθεί το 2008, έχουν πλέον λήξει.

Εκτός αυτού, σήμερα στη συνάντηση των Αγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί στο Βερολίνο θα χαραχθούν οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές για τον ρόλο του EFSF και τις προτάσεις για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Οι απόψεις των δύο ηγετών θα αποτελέσουν θέμα στην ατζέντα της συνόδου κορυφής των χωρών της ευρωζώνης της 18ης Οκτωβρίου. Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της αναφέροντας την Πέμπτη ότι «δεν θα πρέπει να διστάσουμε» να ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες που θα το χρειαστούν, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την αντοχή πολλών εξ αυτών.

www.express.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.